W tym dziale nasz Czytelnik znajdzie książki o ziołolecznictwie - książki o stosowaniu ziół w leczeniu, domowe sposoby leczenia ziołami, naturalne zdrowie, lecznicze właściwości roślin. Każdemu kto chce zwolnić i znaleźć się bliżej natury polecamy lekturę z tego działu: poradniki, przewodniki, kompendia, atlasy ziół. Przepisy na skuteczne odwary, napary, nalewki, soki, syropy, herbatki. Przedstawione lektury nspirują do założenia własnego ogródka ziołowego i korzystania z uzdrawiających właściwości ziół. Odkryj siłę ziół!
W tym praktycznym poradniku opracowanym przez fizjoterapeutów i masażystę znajdziesz informacje na temat zalet leczniczego masażu stóp i uszu. Krok po kroku wyjaśniono, jak należy prawidłowo wykonać leczniczy masaż. Zamieszczono gotowe schematy terapii na konkretne schorzenia. Na kolorowych rysunkach pokazano lokalizację głównych receptorów stopy na grzbiecie stopy, po wewnętrznej oraz zewnętrznej stronie, na podeszwie stopy prawej i stopy lewej, a także strefy na uchu. Polecamy również książkę „Refleksoterapia stóp. Porady lekarza rodzinnego”.
Istnieje wiele naturalnych sposobów leczenia, które każdy może stosować na własną rękę bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych. Mnóstwo produktów używanych na co dzień ma właściwości lecznicze. Wystarczy zajrzeć do spiżarni, lodówki lub domowego ogródka, by znaleźć leki na: ból głowy, przeziębienie, zapalenie ucha, niestrawność i wiele innych przypadłości. Terapie ziołowe działają wolniej od tradycyjnych leków, są za to skuteczne i nieszkodliwe. Nadużywanie leków przeciwbólowych, witamin i syntetycznych suplementów diety jest dzisiaj powszechne. Niestety, mimo że pomagają doraźnie, na dłuższą metę ich działanie jest negatywne. Domowe sposoby leczenia to nie tylko przewodnik po domowych kuracjach przydatnych w leczeniu różnych dolegliwości, ale również poradnik dla osób, które chcą być zdrowe i jak najdłużej cieszyć się siłami witalnymi organizmu. Dzięki tej książce Czytelnik odkryje nieznane właściwości produktów, których nierzadko używa na co dzień.
Naciągnięte ścięgno, oparzenia słoneczne, ugryzienie owada, otarcia naskórka, angina latem to częste dolegliwości, w których można sobie natychmiast pomóc, mając dobrze zaopatrzoną w zioła i leki apteczkę. Książka Domowa apteka przedstawia wiedzę o tym, kiedy i jak je stosować. Warto powrócić do starych i sprawdzonych sposobów, kiedy chlubą pań domu były dobrze zaopatrzone spiżarnia i apteczka.
"Gotuj z ajurwedą dla zdrowia" to coś więcej niż zwykła książka kucharska. To wprowadzenie w tajniki ajurwedy i kuchni ajurwedyjskiej, uczące nowego spojrzenia na żywienie. Książka oferuje mnóstwo zdrowych przepisów kuchni wegetariańskiej, przygotowywanych na bazie ziół i przypraw harmonizujących poszczególne konstytucje. Omawia wpływ danego pokarmu na poszczególne dosze, a w wielu przypadkach także jego lecznicze właściwości. Ajurweda to starożytna sztuka leczenia, która naucza, iż pokarm jest bardzo istotny dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Co znajdziesz w książce?
Joga i ajurweda to wzajemnie uzupełniające się dziedziny wiedzy o wspólnych korzeniach w wedyjskiej tradycji Indii. Ajurweda to nauka o uzdrawianiu ciała i umysłu, a joga to nauka o samourzeczywistnieniu, które zależy od sprawnie funkcjonującego ciała i umysłu. Książka prezentuje duchowy wymiar praktyki jogicznej, której dopełnieniem jest medycyna ajurwedyjska. Zawiera wiele pomocnych, praktycznych wskazówek, które pomogą zrozumieć, jaka jest nasza prawdziwa natura, co ułatwi wybór właściwych pozycji jogi oraz praktyk medytacyjnych. Opisuje zarówno techniki pracy z ciałem, umysłem, oddechem, czakrami, zasady medytacji, jak i zalecenia dotyczące właściwej diety i ziół
Tajemnice ziół i kuchnia pełna niespodzianek!
Gdyby Matka Natura miała zdecydować o wydaniu tej książki, nigdy by się ona nie ukazała! Paola Mancini odkrywa bowiem przed nami sekrety jej niepozornych skarbów: leśnych i polnych ziół. Wiele z nich obojętnie mijamy podczas spacerów, nie zdając sobie sprawy, że mogą być podstawą pysznych i zdrowych potraw. Pokrzywa, mniszek i pędy myszopłochu – to tylko kilka przykładów roślin, z których możemy pełnymi garściami czerpać inspiracje do nowych kulinarnych wyzwań.
O wartości zdrowia nie trzeba nikogo przekonywać. Jednak dbamy o nie tylko wówczas, gdy pojawi się choroba, której leczeniem powinien zająć się lekarz. Kto jednak powinien zadbać o nas, gdy jesteśmy zdrowi? O swoje zdrowie musimy zadbać sami! Na pytanie, jak to zrobić, odpowie Wam ta książka. To kompendium wiedzy na temat tego, czym jest zdrowie, jak je utrzymywać, w jaki sposób zapobiegać schorzeniom takim, jak otyłość czy cukrzyca, jak prawidłowo się odżywiać, jak zdrowo stracić zbędne kilogramy i potem utrzymać wagę na odpowiednim poziomie. Książka opisuje także naturalne metody oczyszczania organizmu, w tym przez zastosowanie wybranych roślin leczniczych, kąpieli leczniczych czy homeopatii. Dowiemy się z niej, co wpływa na nasz zły stan zdrowia, co zatruwa nasz organizm, co przyspiesza , a co zwalnia metabolizm, jakie napotkamy problemy przy odchudzaniu oraz jaki wpływ na nasze zdrowie ma środowisko. Znajdziemy również porady dla osób planujących założenie rodziny.
Ta książka powstała z myślą o osobach, które chcą żyć w zgodzie
z naturą, szukając alternatywnych metod leczenia, zdrowych przepisów
czy ekologicznych kosmetyków. Jest zbiorem listów czytelników miesięcznika „Przepis na Ogród” i jego wydań specjalnych „Zdrowie z Natury”. Porady tutaj zawarte są więc sprawdzone i w stu procentach przez nich przetestowane. To obowiązkowa lektura dla tych, którzy chcą wykorzystać to, co daje nam przyroda.
To poradnik zielarski, który powstał na bazie szerokich badań naukowych nad substancjami roślinnymi, mającymi szczególne znaczenie dla przemian metabolicznych zachodzących w organizmie człowieka. Autorka ukazuje bardzo ważną, na ogół mniej docenianą rolę ziół czyli ich działanie profilaktyczne zarówno u niemowląt, jak i u dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym. Zwraca również uwagę na to, że wykorzystywanie roślin w pielęgnacji i leczeniu najmłodszych, pozwala łatwiej wychować zdrowe dziecko. A uchronienie małego człowieka od schorzeń we wczesnym dzieciństwie ma podstawowe znaczenie dla jego dalszego rozwoju. Zachęcając do zapoznania się z książką ?Ziołolecznictwo dla dzieci? oraz do stosowania zawartych w niej porad, życzymy Czytelnikom aby wiadomości przekazane w tym poradniku wykorzystywane były głównie w celach profilaktycznych.
Przyroda jest wspaniałym, naturalnym arsenałem do walki ze schorzeniami. Jest skarbcem ze specyfikami, które potrafią nas przed tymi schorzeniami uchronić” - mówi dr Górnicka. W nowej serii wydawniczej przedstawiamy niezwykłe rośliny i owoce – cenne przede wszystkim ze względu na ich właściwości lecznicze, ale też możliwość zastosowania ich w kosmetyce i praktycznego wykorzystania w domu. Dr Jadwiga Górnicka poleca proste, skuteczne metody zapobiegania chorobom. Dzieki tym metodom dożyjemy długich lat w zdrowiu i pełni sił. Wykorzystanie naturalnych właściwości aloesu, cytryny, melisy, imbiru czy cynamonu to doskonały sposób na stworzenie domowej apteczki, przydatnej i skutecznej przy schorzeniach zdrowotnych, w profilaktyce, w staraniach o własną urodę i piękno oraz higienę naszych domów. Publikacja prezentuje praktyczne informacje, napisane jasnym i zrozumiałym językiem. Aloes Dlaczego warto wprowadzić aloes do swojej diety? Jak dzięki aloesowi pokonać anemię? Jak poprawić kondycję przesuszonej skóry? Alergie, oparzenia, hemoroidy – jakie inne dolegliwości zwalcza aloes? Jak wiele zyskujemy, uprawiając aloes w doniczce?
Dawniej, gdy problemy zdrowotne pojawiały się w organizmie kobiet, sięgały po herbaty ziołowe. Tym samym leczyły przyczynę schorzenia, nie zaś jego skutek, czyli ból. Teraz wszechobecna, syntetyczna tabletka z bólem radzi sobie wyśmienicie, ale po zdrowie idziemy na skróty, które niestety są podstępne, stąd choroba rozwija się w organizmie powoli, a później znienacka atakuje.
Kolejna pozycja w naszej serii o medycynie według genialnej Hildegardy z Bingen.Tym razem adresowana szczególnie do kobiet albowiem rzecz dotyczy sposobów utrzymania pięknej cery.
Zioła. To hasło przywołuje natychmiast skojarzenie z letnią łąką oszałamiają aromatem roślin, barwnym korowodem motyli, pszczół i innych przedstawicieli pracowitego owadziego narodku. A tymczasem Wielka Encyklopedia Oxford wyprowadza nas z tego sielskiego obrazka, ustalając precyzyjnie kryteria: zioło, potocznie nazwa roślin zielarskich, które podane człowiekowi lub zwierzęciu, mają widoczny wpływ na stan organizmu. Określenie używane także w odniesieniu do surowców zielarskich i mieszanek ziołowych, służących do jednorazowego zaparzania. Tak więc do ziół zaliczamy także: jednoroczne i dwuletnie rośliny zielne, drzewa, krzewy, byliny, warzywa i niektóre grzyby. Mówiąc krótko, zioła, to wszystko, co rośnie, a co nas nie osłabi, lecz wzmocni. Encyklopedia zawiera informacje o najcenniejszych ziołach rosnących na terenach Polski, ich właściwościach leczniczych, przetwarzaniu, konserwacji, zastosowaniu w ziołolecznictwie, w kuchni i innych dziedzinach codziennego życia.
Wyjątkowa księga oparta na wielowiekowym doświadczeniu klasztornym. Książka kucharska, poradnik zdrowia i ogród ziół w jednym. Czytelnik znajdzie tu setki oryginalnych przepisów prosto z klasztornej kuchni (zupy, makarony, dana mączne, mięsne i rybne, przepisy z darów ziemi; ziół, owoców, warzyw, wreszcie eceptury na nalewki i likiery), opis najpopularniejszych roślin leczniczych i receptury na ziołowe napary na dziesiątki chorób, dania dla osób z wrażliwym żołądkiem, potrawy na cześć świętych książka kucharska poradnik zdrowia ogród ziół i specjalne przepisy dań na uroczystości religijne „Chleba naszego...” to także wielka wyprawa po historii naszej europejskiej uchowości, wiary i tradycji, bez których nie byłoby również... europejskiej kuchni. To wyjątkowa księga odkrywająca wiele tajemnic klasztornych i duchowych recept. To ogród ziół leczniczych, piwa, wina, oliwy, migdałowców, przypraw i ziołowych herbat. To podróż po krainie aromatów i odkrywanie receptur i smaków. To wreszcie leksykon zdrowia zarówno fizycznego, jak i duchowego.
Przegląd porad i kuracji naturalnych, dietetycznych i zielarskich służących leczeniu wielu najczęstszych dolegliwości wieku dziecięcego, głównie o charakterze tzw. Przeziębieniowym a także porady dotyczące profilaktyki - prezentujemy wznowioną wersję Ziołowej Apteczki Na Dziecięce Choroby. Poradnik wzbogacony został o liczne ilustracje, zyskał także na przejrzystości i funkcjonalności.
I tom Ziołowej Apteczki na Dziecięce Choroby zawiera:
- Ponad 200 porad, praktycznych przepisów, wskazówek, wypróbowanych recept domowej medycyny na najbardziej pospolite zagrożenia zdrowia i dolegliwości wieku dziecięcego, ale też młodzieżowego;
- Porady jak zapobiegać schorzeniom organizmu dietą;
- Porady jak wzmacniać, uodparniać, hartować organizmy siłami natury, ziołami;
- Kuracje na najczęstsze dolegliwości wieku dziecięcego, czyli przeziębienia, grypy;
- Kuracje na gorączkę, zapalenia oskrzeli, kaszel, katar, bóle gardła, głowy, ucha;
- Proste przepisy sporządzania domowych leków ziołowych, mikstur, ziółek, maści, syropów, okładów, kompresów, przymoczków, inhalacji.
Zaprezentowane w poradniku recepty i porady to efekt wielopokoleniowego doświadczenia. Temu doświadczeniu praktycznemu warto ufać i mieć nadzieję, że korzystający z porad zawartych w poradniku wzmocnią organizmy dzieci, polepszą ich zdrowie i uwolnią od wielu dokuczliwych schorzeń.
Codziennie do naszego organizmu dostają się ogromne ilości szkodliwych substancji. Toksyny są w naszym jedzeniu i w ubraniach, w domach i w otaczającym nas powietrzu. Powodują choroby cywilizacyjne, w tym coraz częstsze alergie. Oparte na naturalnych składnikach zalecenia żywieniowe i zdrowotne św. Hildegardy z Bingen, średniowiecznej mniszki, uważa się za najskuteczniejszą metodę oczyszczania zatrutego organizmu, a co za tym idzie – walki z alergiami.
W książce znajdziesz:
- listę alergii i chorób środowiskowych od A do Z i sposoby radzenia
sobie z nimi
- spis szkodliwych czynników i substancji
- naturalne terapie odczulające opracowane przez św. Hildegardę
- niezawodne sposoby oczyszczania i odtruwania organizmu
Prof. dr n. med. Claus Schulte-Übbing to jeden z najwybitniejszych znawców spuścizny Świętej z Bingen. W swojej książce przedstawia niezwykłe nauki medyczne św. Hildegardy, które okazują się wyjątkowo skuteczne w walce ze współczesnymi schorzeniami.
Zioła stanowią ważny składnik kuchni, mimo iż nie mają żadnej wartości odżywczej. Podnoszą walory smakowe przyrządzanych potraw, a użyte jako dekoracja – wpływają zbawiennie na estetykę przy podawaniu. Wiele z nich sprawia, że jedzenie jest lekkostrawne, inne oddziałują pozytywnie na psychikę. Zioła można również dodawać, aby obniżać w diecie zawartość cukru i soli, o ile organizm tego potrzebuje. Cynamon, goździki, imbir lub ziele angielskie wyeksponują naturalną słodycz deserów i dań z owocami, które nie będą dzięki temu wymagały dodatkowego słodzenia. Natomiast sól stanie się mniej potrzebna, jeśli doda się pieprz lub curry. Najlepsze efekty smakowe daje połączenie kilku ziół w jednej potrawie. Aby przygotować je samodzielnie, trzeba wiedzieć oczywiście, co mieszać i w jakich proporcjach. Można jednak skorzystać z gotowych mieszanek leczniczych ziół przyprawowych, takich jak: zioła prowansalskie, fi nes herbes, melange classique czy shichimi togarashi.
Ojciec Andrzej Klimuszko był prekursorem powrotu do przyrody, wykorzystania jej zasobów leczniczych dla dobra człowieka. Efekty leczenia ziołami przez o. Andrzeja Klimszkę przeszły wszelkie oczekiwania i na stałe weszły do arsenału współczesnej medycyny.
Od wieków natura była i jest źródłem czynnych substancji podtrzymujących zdrowie i życie człowieka. Już przed tysiącami lat - przekazywany z pokolenia na pokolenie zwyczaj wykorzystywania leczniczych właściwości ziół - upowszechnił się w znanych kulturach. Takie były początki ziołolecznictwa, które dla usuwania dolegliwości i przeciwdziałania chorobom używa naturalnych substancji biologicznie czynnych znajdujących się w surowcach zielarskich [...].
Ostatnio wraca moda na owocowe i ziołowe nalewki na alkoholu przygotowane własnoręcznie w domu. Spożywane z umiarem poprawiają nastrój, polepszają samopoczucie, ale co najważniejsze ? posiadają też znakomite właściwości lecznicze [...].
W książce, którą oddajemy do rąk czytelników, znajdują się opisy najważniejszych nalewek o właściwościach zdrowotnych i leczniczych. Zawsze z opisem roślin, z których jest przygotowana nalewka, podaniem surowców i sposobu ich pozyskiwania [...].
Jak w dobrym zdrowiu dożyć sędziwego wieku?Poradnik, który pomaga w naturalny sposób leczyć nadciśnienie tętnicze żylaki i nadmiar cholesterolu. Doradza jak uchronić się przed groźnymi powikłaniami pogrypowymi, zakrzepami krwi, nowotworami wieku starczego, zawałem serca, udarem mózgu. Uczy jak zadbać o układ odpornościowy organizmu oraz w jaki sposób oddalić otępienie starcze, szum w uszach, zawroty głowy i poprawić pamięć.Przedstawia najnowsze osiągnięcia naturalnej medycyny w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona, cukrzycy, anemii, zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), katarakty starczej, bezsenności, depresji, osteoporozy, przerostu prostaty, kamicy żółciowej, niestrawności oraz kłopotów z wątrobą.Dowiemy się z niej też, jak przy pomocy ziół radzić sobie z reumatyzmem, artretyzmem, odleżynami i klimakterium. Wiedza zaczerpnięta z tej książki może również pomóc zmniejszyć wydatki na leczenie. Niektóre bardzo skuteczne i przebadane przez medycynę leki można mieć za darmo, wprost na wyciągnięcie ręki, z apteki natury...
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?