Zielona kuchnia 24/7
Ponad 100 szybkich, łatwych i niebanalnych przepisów na potrawy z zielonymi warzywami
-
Autor: Jessica Nadel
- ISBN: 978-83-64645-94-5
- EAN: 9788364645945
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Illuminatio
- Format: 24.6x19.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 176
- Rok wydania: 2015
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
28,32złCena detaliczna: 49,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,32 zł
Zielona kuchnia 24/7 - Jessica Nadel
Książka autorki bloga Cupcakes and kale została wydana przez Vivante. „Zielona kuchnia 24/7” zawiera ponad 100 przepisów na dania z warzyw zielonych.
Jessica Nadel
Pochodząca z Kanady autorka książki jest specjalistką kuchni roślinnej i wegańskiej. Promuje korzystanie z lokalnych produktów i prowadzi piekarnię przygotowującą wypieki dla wegan.
W kuchni zielono non-stop
Jessica Nadel chce obalić mit niesmacznych rozgotowanych zielonych warzyw i pokazać, że zielenina może być nie tylko zdrowa, ale także pyszna. Zachęca do spenetrowania pobliskich ryneczków i warzywniaków w poszukiwaniu przepysznych brokułów, jarmużu, szparagów, różnych odmian kapust i sałat.
Autorka przygotowała zestawienie kilkunastu najpopularniejszych zielonych warzyw i opisała ich właściwości zdrowotne, wiele opisów opatrzonych zostało także ciekawostkami. Przepisy zostały podzielone na kolejne rozdziały obejmujące śniadania, przekąski, dania obiadowe i desery.
Ogromną zaletą książki są pięknie wykonane zdjęcia wszystkich potraw przygotowanych przez Nadel.
Fragment książki
Pięć sposobów na to, jak „zaprzyjaźnić się” z zieleniną
1. Poszukaj jej w pobliżu Twojego miejsca zamieszkania. Odwiedź targ warzywny albo gospodarstwo rolne, na terenie którego można samodzielnie zrywać warzywa.
2. Uprawiaj swoje własne zielone warzywa. Zgromadź jakieś ziarna lub sadzonki i sprawdź, czy masz dobrą rękę do roślin. Zacznij od wyhodowania czegoś prostego – może to być jarmuż albo cukinia.
3. Wybierz przepis i zacznij działać. Skoro już czytasz tę książkę (hurra!), wybierz sobie trzy przepisy, które chcesz wypróbować, sporządź listę zakupów, idź do sklepu i do dzieła!
4. Zielone smoothie. Spróbuj smoothies sporządzonego z zieleniny. Zawierają one warzywa, ale nie smakują jak trawa. Słowo daję.
5. Dokonuj zmian. Ustal sobie cel, by każdego tygodnia dodawać do swojego jadłospisu dwa nowe zielone warzywa.