Goji jagody życia. Odporność, witalność, długowieczność - Bodo J. Baginski, Shalila Sharamon
Jagody goji zwane są jagodami życia. Jako superżywność (superfood) zapewniają odporność witalność i długowieczność, o czym przekonali się mieszkańcy Azji już tysiące lat temu. Obecnie lecznicze właściwości tych owoców potwierdzają liczne badania medyczne. W książce Goji jagody życia odnajdziesz informacje o właściwościach jagód oraz przepisy na potrawy z ich wykorzystaniem.
Bodo J. Baginski, Shalila Sharamon
Autorzy książek o zdrowiu i medycynie niekonwencjonalnej.
Jagody goji
Jagody goji to obecnie popularna superżywność. Czemu zawdzięcza swój status? W owocach odnajdziemy antyutleniacze, 3 razy więcej witaminy C niż w pomarańczach, mnóstwo witamin z grupy B, 18 aminokwasów, 21 pierwiastków śladowych, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz żelazo, wapń, cynk i selen. Dzięki temu goji mają wszechstronne zastosowanie – odmładzają, działają wspomagająco na układ krwionośny i układ ruchu, są polecane osobom cierpiącym na cukrzycę i powinny stanowić element diety antyrakowej. Dodatkowo ich spożywanie pomaga podnieść odporność. Te małe owoce wpływają także na poziom cholesterolu i cukru we krwi, obniżając je. Co więcej – jagody goji można samemu hodować!
Fragment książki
Każdy, kto regularnie przegląda w gazetach rubryki poświęcone zdrowiu, może od czasu do czasu napotkać na nowe, pochodzące z USA określenie: superżywność! Za pojęciem tym nie kryje się jednak nowy wynalazek, lecz najnowsza wiedza. Niektóre z mniej lub bardziej znanych nam produktów spożywczych obfitują bowiem w składniki odżywcze, które mają korzystne oddziaływanie na nasze samopoczucie oraz zdrowie. Przy czym w większości przypadków chodzi tu nie tylko o znane nam od dawna witaminy czy składniki mineralne, które podobnie jak cukier, białko, tłuszcze i wiele innych służą podstawowej przemianie materii, lecz także o nowo odkryte substancje, które określa się współcześnie mianem wtórnych substancji roślinnych bądź substancji fitochemicznych (z greckiego phyto = roślinny).
Jagody, maliny, porzeczki, rokitnik zwyczajny, owoce granatu, papaja, niebieskozielone algi, płatki owsiane czy szpinak – przywołaliśmy tutaj jedynie nieliczne przykłady – w dzisiejszych czasach nazywane są superżywnością. Ich odpowiednikiem z czasów naszej młodości mógłby być pyłek kwiatowy zawierający ponad 50 różnych składników odżywczych, zresztą i dzisiaj moglibyśmy zaliczyć go do kategorii superżywności. Mimo że wszystkie wspomniane tutaj produkty żywnościowe faktycznie zawierają duże ilości oraz szerokie spektrum substancji leczniczych i odżywczych, na pozycji lidera tej listy umacnia się powoli inny, w dużym stopniu nadal mało znany owoc. Czytelnicy zapewne odgadli już, iż chodzi tutaj o jagody goji.
Przywracanie zdrowia – David R. Hawkins
W książce Przywracanie Zdrowia David R. Hawkins opisuje sposoby uzdrawiania za pomocą świadomości. Przydają się do tego Mapy Świadomości, opisywane w innej książce Hawkinsa, Siła czy Moc.
David R. Hawkins
David R. Hawkins był psychiatra, przewodnikiem duchowym oraz wykładowcą czołowych uniwersytetów amerykańskich. Poświęcił się badaniom klinicznym, współpracował w najwybitniejszymi naukowcami. Jest autorem Map Poziomów Świadomości. Wiele jego prac z dziedziny psychiatrii uznano za pionierskie.
Jak przywracać zdrowie
w Przywracaniu zdrowia Richard R. Hawkins zaprezentował jak wykorzystać Mapy Poziomów Świadomości do samoleczenia. On i jego pacjenci są najlepszymi przykładami – zostali wyleczeni z wielu dolegliwości oraz chorób, które sytuowały ich jako przypadki beznadziejne. Mapy Świadomości ukazują relacje ciało-umysł-duch, których zrozumienie jest bardzo istotne w procesie zdrowienia.
Fragment książki
Skoncentrujemy się na samych technikach, które wspomagają uzdrawianie, a także na ich zastosowaniu. Zgłębimy również podstawowe zasady, jak na przykład tę mówiącą o tym, że źródłem choroby często jest nieświadome poczucie winy i określony system wierzeń, pogorszone jeszcze przez stłumione emocje. Opiszę, jak wykorzystywałem te techniki i ich zrozumienie, aby uleczyć siebie z ponad dwudziestu ciężkich, chronicznych chorób, które przez lata były oporne na metody leczenia tradycyjnej medycyny.
Mnóstwo zjawisk, przejawiających się w ciele dorosłej osoby, zostało przyjętych na bardzo wczesnym etapie życia wskutek przypadkowych komentarzy zasłyszanych w telewizji, czy też powstałych wskutek mylnego zrozumienia czegoś w książce albo uwagi zwróconej przez nauczyciela. Te rzeczy stanowią część sugestywnego programowania i powszechnego systemu wierzeń i zostają uświadomione dopiero, gdy zaczynamy nad nimi pracować. Jesteśmy podporządkowani temu, o czym myślimy, ale co to właściwie znaczy? Jaka jest natura samej choroby? Pierwsze, co przychodzi nam na myśl, to ból i cierpienie. Jest czymś oczywistym i wynikającym ze zdrowego rozsądku, że choroba jest wyrazem bólu i cierpienia. Gdy przyjrzymy się Mapie Świadomości, widzimy, że ból i cierpienie są zlokalizowane na niższych poziomach energii, a pole ma negatywny kierunek, co znaczy, że ma ono niekorzystny wpływ na nasze życie. Musimy także zrozumieć naturę winy oraz sposób, w jaki się przejawia.
Choć historia witaminy C w oficjalnych, naukowych tekstach nie jest zbyt długa i liczy niecałe sto lat, dziś nikt już nie wątpi, że jest ona jedną z podstawowych substancji, które są nieodzowne do życia i zdrowia człowieka. Niestety w trakcie ewolucji – podobnie jak świnki morskie, małpy i niektóre nietoperze utraciliśmy zdolność jej syntezowania we własnym organizmie. Musimy stale uzupełniać jej braki wraz w pożywieniem lub suplementami diety.
Nie byłoby w tym problemu gdyby nie fakt, że większe ilości witaminy C – które jak się okazuje są konieczne do aktywizowania układu odpornościowego podczas infekcji, chorób bakteryjnych, autoimmunologicznych czy dla przywrócenia równowagi organizmu po zbytnim stresie oksydacyjnym – podawane w postaci doustnej, objawiają się odczuwalnymi oznakami jelitowymi takimi jak gazy i burczenie w brzuchu, a ostatecznie wizytą w toalecie i biegunką
Czy jest jakieś rozwiązanie? Czy istnieje taka forma witaminy C, której wysokie dawki pozbawione są efektów ubocznych?
Owszem są kłopotliwe iniekcje dożylne, ale znacznie bardziej obiecującą jest jej postać liposomalna odkryta w ciągu ostatnich dziesięciu lat przez środowisko naukowo-medyczne.
Na czym polega sekret liposomalnej witaminy C, czy rzeczywiście jest remedium na codzienne przypadłości i czy na własny użytek możemy przygotować ją w warunkach domowych o tym przeczytacie w tej publikacji.
Autorka na podstawie własnej praktyki, a także odwołując się do nauki taoizmu, wyjaśnia zasady działania leczniczych gestów i proponuje szereg uzdrawiających mudr, bogato zilustrowanych zdjęciami. Poznajemy tu między innymi:- 25 podstawowych mudr,- szybkie mudry likwidujące stres,- metody usuwania blokad emocjonalnych,- sposoby postępowania przy atakach serca,- mudry poprawiające pracę płuc, wątroby, nerek,- mudry służące ogólnej poprawie zdrowia i odmłodzeniu organizmu.
Książka zawiera krótką charakterystykę biochemiczną i toksykologiczną najbardziej znanych substancji psychoaktywnych obecnych w komercyjnych mieszankach;zwięzłą analizę problemów psychicznych i społecznych związanych z rozprowadzaniem dopalaczy; zachowania nastolatków i charakterystykę grup społecznych najbardziej narażonych na kontakt i uzależnienie od dopalaczy; podstawowe dane z zakresu problemów legislacyjnych w walce z dopalaczami.
Książka ,,Co strzyka w kolanie. Przystępnie o ortopedii"", czwarta pozycja serii Z MEDYCYNĄ NA ,,TY"", oprócz ogólnych informacji o budowie i funkcjonowaniu układu kostnego poradnik zawiera opis związanych z nim dolegliwości. Chorobom wieku dziecięcego i chorobom występującym u dorosłych zostały poświęcone osobne rozdziały. Opisano w nich, na czym polegają nieprawidłowości w rozwoju kości, jakie są przyczyny ich powstawania, w jaki sposób można im zapobiegać, a w jaki - leczyć je. Na końcu omówiono nowotwory rozwijające się pierwotnie w tkance kostnej i przerzuty nowotworowe z kości. Zbigniew Szymczak od 15 lat leczy schorzenia ortopedyczne zarówno u dzieci, jak i u dorosłych; zajmuje się leczeniem zachowawczym i chirurgicznym. W tym czasie przeprowadził liczne operacje tkanki kostnej, m. in. operacje wydłużania kończyn metodą Ilizarowa, zabiegi wszczepiania endoprotezy stawu biodrowego i inne. Problemy opisane w książce są mu więc dobrze znane nie tylko z teorii, ale i z codziennej praktyki zawodowej. Zbigniew Szymczak przez wiele lat był związany z harcerstwem. Jest m. in. autorem przeznaczonego dla harcerzy podręcznika na temat udzielania pierwszej pomocy.
Niniejsza publikacja przedstawia korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na przeciwdziałanie chorobom metabolicznym powodowanych miażdżycą (takich jak zawały serca, udary mózgu, nadciśnienie tętnicze) oraz otyłością i cukrzycą. Nie znaczy to jednak, że dieta ta nie może być także pomocna w profi laktyce innych chorób dietozależnych, jak niektóre nowotwory, schorzenia układu nerwowego i oczu czy osteoporoza. Wiedza na ten temat jest jednak jeszcze zbyt mała, aby śródziemnomorski sposób żywienia można było propagować jako sprawdzoną metodę zapobiegania wymienionym schorzeniom.""Jesteśmy tym, co jemy, jak głosi przysłowie. Spośród wielu diet opisywanych, stosowanych i propagowanych przez fachowców i ignorantów, jedynie dieta śródziemnomorska posiada dowody na korzystny wpływ na najczęściej występujące choroby naczyniowe i metaboliczne. Prof. Wiktor Szostak i dr Aleksandra Cichocka są wybitnymi naukowcami oraz praktykami zajmującymi się od lat wpływem sposobu odżywiania na zdrowie. Dlatego ich książka zawiera nie tylko kliniczne dowody na skuteczność diety śródziemnomorskiej, naukowe podstawy jej efektów, ale również wskazówki jak stosować ją codziennym żywieniu. Dzięki Autorom możemy, chociaż w kuchni poczuć się jak mieszkańcy słonecznych krajów południa Europy!
Odkwaszenie jest niezbędne dla zdrowia Coraz więcej ludzi cierpi na zakwaszenie. Nieprawidłowa dieta oraz tryb życia, w którym dominuje stres, alkohol, fast foody i kawa, a także brak czasu na sport i wysiłek fizyczny prowadzą do poważnych zaburzeń naszego organizmu. Dowiedz się, jak można zlikwidować zakwaszenie dzięki właściwemu odżywianiu i zdrowemu trybowi życia.?
Niewiarygodna historia dr Terry Wahls to dowód na to, że nie ma chorób nieuleczalnych! Kuracja dr Wahls to wzbudzająca falę zainteresowania metoda, która daje nadzieję chorym na stwardnienie rozsiane. Kiedy lekarka Terry Wahls dowiedziała się, że choruje na stwardnienie rozsiane, była zdruzgotana. Choroba postępowała bardzo szybko, a standardowe leczenie nie przynosiło poprawy. Kiedy Terry była zmuszona do poruszania się wyłącznie na wózku utrzymującym ją w pozycji półleżącej, zaczęła analizować badania nad chorobami immunologicznymi i rozważać ich wyniki. Szybko zauważyła, że może stymulować swoje mięśnie poprzez jedzenie odpowiednich pokarmów. Postanowiła przejść na dietę paleo, aby zapewnić ich jak najwięcej swojemu organizmowi. Do tego dobrała odpowiednie suplementy i konwecjonalne zabiegi pobudzające krążenie i pracę mięśni. Efekt był spektakularny! Książka „Fenomenalna kuracja dr Wahls” to bardzo szczegółowy, czytelny i rzetelny opis metody opracowanej przez genialną lekarkę. Kuracja ta pomaga powrócić do zdrowia osobom chorym na SM i inne choroby autoimmunologiczne, które do tej pory uznawano za nieuleczalne. To prawdziwe światełko nadziei dla chorych i ich bliskich! W publikacji znalazły się zarówno zalecenia dietetyczne dr Wahls, przepisy na potrawy zgodne z dietą paleo, propozycje łagodnych ćwiczeń ruchowych oraz opis konwencjonalnych metod leczenia skutecznych w dochodzeniu do zdrowia. Dzięki tym cennym wskazówkom każdy może przejąć kontrolę nad zdrowiem swoim i swoich bliskich. To jedna z najważniejszych książek o zdrowiu jakie kiedykolwiek napisano! Fundamentem zdrowia jest jedzenie. To, co jemy może zaprowadzić nas na skraj choroby lub uzdrowić i dodać sił. - dr Terry Wahls
Bezbolesna i nieinwazyjna metoda integracji organizmu. Nowatorska książka, która zawiera opis Terapii Czaszkowo-Krzyżowej i wyjaśnia sposób jej działania.Zakłada ona, że pod wpływem urazów, stresu, czy traumatycznych przeżyć powstają w organizmie napięcia, które blokują jego prawidłowe funkcjonowanie. W tej publikacji znajdziesz dokładny opis, w jaki sposób można wyczuć rytm czaszkowy i jak delikatnym dotykiem usunąć napięcia. Dzięki szczegółowemu wyjaśnieniu kolejnych etapów zabiegu dowiesz się, jak uruchomić mechanizmy samoleczenia.Terapia ta skutecznie pomaga przy: kłopotach z koncentracją, nadpobudliwości u dzieci i dorosłych, stresie, bólach i zawrotach głowy, migrenach, zaburzeniach wzroku i słuchu i w wielu innych przypadkach.
MMS (Miracle Mineral Supplement, chloryn sodu) to mineralna substancja, która posiada właściwości przeciwbakteryjne i zdolność zwalczania wielu chorób. W dużym stopniu wpływa na regenerację systemu immunologicznego. Środek ten jest ukierunkowany głównie na wzmocnienie organizmu tak, aby samodzielnie zdołał pokonać choroby. W Afryce uratował on około 75 000 osób chorych na malarię, której objawy ustąpiły w ciągu doby. Wiele dolegliwości w naszym organizmie powodują pasożyty i mikroby. MMS jest zabójcą patogenów, co zostało ogłoszone przez Amerykańskie Towarzystwo Chemików Analitycznych. Wykazuje uzdrawiające właściwości również w przypadku nowotworów, AIDS, wszystkich typów żółtaczki, cukrzycy, miażdżycy czy paradontozy. Stosując go zewnętrznie jest skuteczny przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach skórnych, takich jak ropnie, opryszczka, kurzajki czy egzema. Autorka, lekarz medycyny, zainteresowała się działaniem MMS i wydobyła na światło dzienne wiele zaskakujących wyników badań, potwierdzających jego lecznicze właściwości. Podaje szczegółowe dawkowanie wraz z listą chorób, na które skuteczność MMS została potwierdzona. Dzięki tej książce poznasz proste terapie, które mobilizują organizm do zwalczania infekcji. Liczne relacje osób, które go stosowały są świadectwem jego pozytywnego wpływu na zdrowie. Teraz i Ty będziesz mógł skorzystać z praktycznej wiedzy i odkryć wielorakie możliwości tego środka. Wstęp do książki napisał wynalazca i propagator MMS, dr Jim V. Humble. MMS – skuteczny środek w leczeniu wielu chorób.
Jak w dobrym zdrowiu dożyć sędziwego wieku?Poradnik, który pomaga w naturalny sposób leczyć nadciśnienie tętnicze żylaki i nadmiar cholesterolu. Doradza jak uchronić się przed groźnymi powikłaniami pogrypowymi, zakrzepami krwi, nowotworami wieku starczego, zawałem serca, udarem mózgu. Uczy jak zadbać o układ odpornościowy organizmu oraz w jaki sposób oddalić otępienie starcze, szum w uszach, zawroty głowy i poprawić pamięć.Przedstawia najnowsze osiągnięcia naturalnej medycyny w leczeniu chorób Alzheimera i Parkinsona, cukrzycy, anemii, zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), katarakty starczej, bezsenności, depresji, osteoporozy, przerostu prostaty, kamicy żółciowej, niestrawności oraz kłopotów z wątrobą.Dowiemy się z niej też, jak przy pomocy ziół radzić sobie z reumatyzmem, artretyzmem, odleżynami i klimakterium. Wiedza zaczerpnięta z tej książki może również pomóc zmniejszyć wydatki na leczenie. Niektóre bardzo skuteczne i przebadane przez medycynę leki można mieć za darmo, wprost na wyciągnięcie ręki, z apteki natury...
Marihuana - ta bez wątpienia najbardziej popularna wśród nielegalnych substancji jest źródłem wielu kontrowersji. W ciągu ostatniego roku jej użycie zadeklarowało około 17% młodych Polaków, a każdego roku na świecie używają jej setki milionów ludzi. Czy jest podstępną substancją stanowiącą furtkę do używania ciężkich narkotyków, czy też antidotum łagodzącym bóle u chorych ludzi? Czy jej porównywanie do używanego rekreacyjnie alkoholu jest uzasadnione, a dopiero nadużywanie może stać się szkodliwe? Doktor Mitch Earleywine w swojej kultowej książce „Zrozumieć Marihuanę” z precyzją chirurgicznego skalpela oddziela popularne mity od rzetelnej wiedzy naukowej przytaczając wyniki setek badań z różnych zakątków świata. Jakie są efekty długotrwałego używania marihuany? Czy palacze marihuany częściej sięgają po kokainę i heroinę niż Ci, którzy nie palą? Czy i jaki wpływ marihuana wywiera na pamięć i inteligencję? Czy dzieci, których matki paliły marihuanę w czasie ciąży różnią się czymś od dzieci, których matki nie zażywały narkotyków? Na te i inne pytania z łatwością można znaleźć odpowiedzi na kartach książki. Książka ta stanowi bogate i rzetelne kompendium wiedzy na temat marihuany zarówno od strony biologicznej, psychologicznej, jak i medycznej. Pozycja ta, mimo licznych odwołań do literatury naukowej i bogatej bibliografii, jest napisana w ciekawy, nie pozbawiony poczucia humoru sposób.
Św. Hildegarda z Bingen otrzymała od Boga nadprzyrodzony dar poznania leczniczych mocy przyrody. Książka zawiera przepisy na całkowicie naturalne mikstury, syropy, maści i eliksiry, leczące najczęściej spotykane i trapiące nas dziś choroby i dolegliwości, takie jak schorzenia jelit i żołądka, przepuklina, choroby płuc i dróg oddechowych, choroby skóry i paznokci, choroby serca i nerek, dolegliwości wątroby, bóle głowy, problemy mięśniowe, alergie. Znajdziemy tu cenne porady jak wykorzystać dary natury, których lecznicze działanie odkryła i opisała św. Hildegarda. Należą do nich m.in.: piołun, bukszpan, żywokost, pokrzywa, orkisz, kasztan jadalny, koper włoski, bluszczyk kurdybanek, krwawnik, imbir, dziewanna, mięta, lubczyk, cząber, galgant, dzika róża, cynamon, pigwa, nagietek, szałwia, jałowiec, ruta, ziarna zbóż oraz niektóre warzywa i owoce.
Celiakia jest chorobą wrodzoną, utrzymującą się przez całe życie. Czasami ujawnia się pod wpływem dodatkowych czynników, takich jak infekcje, stres lub ciąża, i może wystąpić w różnym wieku. W poradniku przedstawiono najważniejsze informacje o przyczynach i ryzyku wystąpienia tej choroby oraz wskazania dotyczące prawidłowej diety. Główną część książki stanowią jadłospisy.
Metoda doktora Gersona - książka Cud Terapii Gersona
Terapia Gersona to opracowana w 1928 roku rewolucyjna kuracja oparta na diecie, która w ciągu ostatnich 80 lat pomogłatysiącom pacjentów pokonać raka oraz inne choroby cywilizacyjne, diagnozowane jako przewlekłe lub nieuleczalne. Typowe metody leczenia nowotworów opierają się wyłącznie na niszczeniu skutków choroby, kuracja stworzona przez dr. Maxa Gersona zajmuje się jej przyczyną – osłabionym układem odpornościowym i toksycznymi substancjami wywołującymi zmiany chorobowe. „Cud Terapii Gersona” to najbardziej aktualna publikacja kompleksowo opisująca zasady tej sprawdzonej terapii. Znajdziesz w niej: – Gotowe przepisy na soki i inne zdrowe posiłki, – Programy żywienia skuteczne w leczeniu chorób takich jak: czerniak, alergie skórne, rozedma płuc, artretyzm, migreny, choroby serca i in., – Warianty terapii możliwe do stosowania na różnych etapach choroby, – Szczegółowy opis suplementacji i jej naukowe uzasadnienie, – Specjalnie opracowaną metodę detoksyfikacji organizmu za pomocą lewatyw, – Dokładne omówienie mechanizmu działania terapii i jej podwaliny teoretyczne, znajdujące uzasadnienie w wynikach badań naukowych, – Historie osób, które przedłużyły swoje życie nawet o 45 lat stosując się do zaleceń doktora Gersona. Specjalnie opracowana dieta, polegająca na spożywaniu organicznych owoców i warzyw oraz wypijaniu świeżo wyciśniętych soków, pomaga przywrócić prawidłową pracę narządów i pobudza naturalne mechanizmy obronne organizmu, nie wywołując przy tym skutków ubocznych. „Nadszedł czas, abyśmy zrozumieli, że sposób odżywiania jest potężnym sojusznikiem procesu uzdrawiania”.
Sto lat temu wielu ludzi umierało z powodu chorób zakaźnych, ponieważ nie istniały na nie żadne lekarstwa. Dzisiaj większość ludzi umiera z przyczyn, które są możliwe do przewidzenia. Powinieneś być świadomy tego, że gdy stoisz w towarzystwie dwóch osób, to statystycznie dwoje z waszej trójki z wysokim prawdopodobieństwem umrze z powodu choroby serca bądź raka.
Tim Rath, bestsellerowy autor New York Timesa, w tej książce dzieli się z Tobą najbardziej praktycznymi metodami zwiększenia szans na dłuższe, zdrowsze i bardziej satysfakcjonujące życie. Bazując na licznych badaniach naukowych podsumowuje trzy główne aspekty naszego funkcjonowania czyli jedzenie, poruszanie się i sen, od których zależy Twoje samopoczucie i zdrowie.
Spożywanie odpowiednich pokarmów dostarcza energii do ćwiczeń i poprawia jakość snu. Z kolei noc twardego snu sprawia, że bardziej prawdopodobne jest to, że następnego dnia będziesz odżywiać się zdrowo. Dlatego prawdziwa magia zachodzi na przecięciu się tych trzech sfer. Z pomocą rad Autora zaczniesz ruszać się więcej niż do tej pory. Będziesz też wysypiać się lepiej niż kiedykolwiek. Dzięki tej książce pozbędziesz się lub nie dopuścisz do otyłości czy cukrzycy, które stały się głównym problemem zdrowia publicznego. Bez względu na swój wiek, już teraz możesz podjąć odpowiednie kroki, aby cieszyć się zdrowiem przez długie lata.
Dziś decydujesz jak będziesz się czuł jutro.
Międzynarodowy bestseller, który tysiącom ludzi pomógł wygrać z chorobą, a wielu innym jej uniknąć!
Słowem „rak” określamy dziś około trzystu różnych schorzeń, na skutek których w organizmie pojawiają się zwyrodnienia o charakterze złośliwym. O raku mówi się, że jest chorobą cywilizacyjną. Istnieje co najmniej tyle samo teorii o przyczynach jego występowania, co sposobów leczenia i profilaktyki.
Dr Andrea Flemmer, znana biolożka i dietetyczka, zwraca uwagę, że mimo szczególnego charakteru chorób nowotworowych ludzki organizm ma wiele możliwości, aby samodzielnie się przed nimi bronić. Możemy i powinniśmy jednak wspomóc go odpowiednią dietą, aktywnością fizyczną oraz naturalnymi specyfikami i kuracjami. Autorka bynajmniej nie odwodzi chorych od konwencjonalnych metod leczenia raka, proponuje natomiast ich uzupełnienie o sposoby naturalne i zdrowy tryb życia. Według dr Flemmer nie tylko możemy w ten sposób zapobiec nowotworowi, ale też wspomóc organizm w walce z już zaistniałą chorobą.
W książce znajdziesz:
– opis skutecznej diety przeciwnowotworowej
– liczne przepisy na smaczne dania antynowotworowej kuchni
– spis polecanych przez autorkę popularnych ziół, grzybów i leczniczych przypraw
– listę produktów – lekarstw, terapii i suplementów diety – NIEpolecanych przez autorkę
– propozycje terapii wspomagających leczenie raka, np. tlenowej, enzymatycznej, organoterapii czy hipertermii
– porady, jak złagodzić objawy lub zapobiec skutkom ubocznym leczenia raka.
Zachcianki, uzależnienia pokarmowe i notoryczny brak czasu na przyrządzanie wartościowych posiłków? Po lekturze tej książki nie będziesz już wiedzieć, co to znaczy! Dzięki dr Joel’owi Fuhrmanowi Twoje życie przewróci się do góry nogami. Zapomnisz o chorobach, alergiach i bólach głowy. Nadciśnienie ustąpi, a Ty poczujesz się lepiej niż kiedykolwiek. I nie są to bajki, a realna rzeczywistość. Rzeczywistość, którą masz w zasięgu swojej ręki!
Autorski program oceny żywności ANDI pomoże Ci przewartościować ilość i jakość spożywanych pokarmów. Trzy poziomy planowania posiłków i aż sto pięćdziesiąt smacznych oraz zdrowych posiłków pomogą Ci szybko i bezpiecznie pozbyć się uporczywych kilogramów. Nie zwlekaj. Zmień swoje życie na lepsze!
Lepiej zapobiegać niż leczyć
Zastosuj odkrycia naukowców w swojej kuchni!
Poznaj prosty przepis na zapobieganie chorobom nowotworowym!
Co znajdziesz w tej książce?
Przystępne wyjaśnienie, czym jest choroba nowotworowa i jak powstaje
Podstawy dietetyki – czyli co powinniśmy jeść, a czego unikać, żeby jedzenie było dla nas lekarstwem, a nie czynnikiem ryzyka
Kompleksowy przegląd produktów spożywczych ze wskazaniami, które z nich mają właściwości antyrakowe, a których, z uwagi na ich rakotwórcze działanie, należy się wystrzegać
Uwagi na temat innych działań profilaktycznych, o których nie powinno się zapominać, takich jak właściwy styl życia
Tabelki i wykresy ilustrujące porady zawarte w książce, które pomogą w stworzeniu diety idealnie dopasowanej do twojego wieku i trybu życia
Zobacz Zestaw Antyrakowy wydawnictwa Esprit. Razem taniej! Oszczędzasz 15%
Zobacz Zestaw Antyrakowy
Fragment książki
W przypadku chorób przewlekłych najefektywniejszym sposobem wspomagania i zachowania zdrowia okazała się profilaktyka. Aktywne zapobieganie chorobom jednocześnie przyczynia się do podniesienia jakości życia. Najprostszym i najskuteczniejszym sposobem zatroszczenia się o własne zdrowie jest Spośród chorób spowodowanych niewłaściwym odżywianiem nowotwór budzi szczególny niepokój, w dużej mierze dlatego, że wciąż tak mało o nim wiemy. Rozpowszechniony jest pogląd, że to, czy ktoś będzie zdrowy, czy zachoruje na raka, zależy od losu. W rzeczywistości rak jest chorobą, której w znacznej mierze można zapobiec dzięki zbilansowanemu odżywianiu i świadomemu stylowi życia. W mediach często pojawiają się informacje o kolejnych rakotwórczych substancjach zawartych w pożywieniu. Zniekształcają one obraz relacji pomiędzy wystąpieniem choroby nowotworowej a odżywianiem, podczas gdy nasze pożywienie w znacznie większym stopniu chroni nas przed zachorowaniem na nowotwory złośliwe niż stanowi czynnik ryzyka.
Ryzyko zachorowania na raka nie zmniejsza się dzięki przyjmowaniu pojedynczych substancji odżywczych albo jedzeniu rzekomo wyjątkowo zdrowych produktów, lecz dzięki jakości całej diety. Istotną rolę odgrywają dobór pożywienia, jego przygotowanie i ilość. Ponieważ rak prawie nigdy nie ma jednej przyczyny, lecz powstaje w wyniku wzajemnego oddziaływania warunków i czynników zewnętrznych i wewnętrznych, rada, by po prostu żyć dobrze, wydaje się najlepsza. Oznacza to umiarkowanie w jedzeniu, urozmaiconą dietę, aktywność fizyczną i ruch sprawiający przyjemność, jak również właściwe proporcje wysiłku i odpoczynku.
Profilaktyka nowotworowa jest jednocześnie wielkim zadaniem i szansą. Należą do niej — przy różnorodności po części sprzecznych i wprowadzających w błąd informacji — przede wszystkim wiarygodne zalecenia co do odżywiania i stylu życia oraz co do postawy wobec nich przyjmowanej. Oprócz unikania palenia, jak również zapobiegania nadwadze i otyłości jedzenie mniejszej ilości produktów wysokoenergetycznych, ale obfitujących w substancje ochronne, okazało się skuteczną ochroną przed pewnymi rodzajami raka. Zadanie informowania o możliwych działaniach zmniejszających ryzyko zachorowania na raka wypełnia Światowy Fundusz Badań nad Rakiem (WCRF). Globalna sieć WCRF postawiła sobie za cel sformułowanie zaleceń na podstawie dotychczasowego wiarygodnego stanu wiedzy i przekształcenie ich w ogólnie zrozumiałe przesłanie. Na zaleceniach tych z kolei swoje decyzje mają opierać specjaliści, społeczności, rodziny i każdy człowiek z osobna.
W książce tej zostały przedstawione i szczegółowo omówione najnowsze zalecenia WCRF. Dają one szansę na czynne i samodzielne przeciwdziałanie zachorowaniu na raka i rozwojowi choroby. Kolejnym ważnym sposobem na ochronę przed rakiem jest poddawanie się regularnym badaniom profilaktycznym — nie należy tego odkładać „na później".
Prof. dr Michael Hamm Specjalista w dziedzinie żywienia
Stop dla raka
Spis treści
Wstęp 9
Rak — podstawowe informacje 14
Czym jest i jak powstaje rak? 15
Zachwiana równowaga 16
Rak w liczbach 18
Rak nie powstaje nagle 23
Niepożądane właściwości komórek nowotworowych. 28
Trzy etapy powstawania raka 31
Stop dla raka! 38
Przed rakiem można się uchronić 43
Odżywianie — czynnik ochronny 51
Właściwe odżywianie jako czynnik
zapobiegający zachorowaniu na raka 52
Wtórne substancje roślinne robią karierę 53
Wtórne substancje roślinne
— więcej niż tylko antyoksydanty 68
Profilaktyka nowotworowa dzięki błonnikowi 71
Prę- i probiotyki dla zdrowych jelit 75
Kwas foliowy — witamina ochronna 81
Tłuszcz tłuszczowi nierówny 82
Kuchnia krajów śródziemnomorskich
— przyjemność jak na urlopie 86
Żywność kontra rak 89
Odżywianie w profilaktyce nowotworowej. 90
Tajemnica tkwi w różnorodności 91
Brokuły, czerwona kapusta i spółka 96
Sałaty i nie tylko 104
Korzenie, bulwy i pędy 110
Pomidory, papryka i spółka 118
Przyprawy i zioła 126
Owoce jagodowe i ziarnkowe 133
Owoce cytrusowe, egzotyczne i tropikalne 142
Fasola, soczewica, soja 150
Zboża i produkty z pełnego ziarna 158
Zdrowe tłuszcze 167
Jogurty, sery i spółka 175
Ryby 182
Woda, herbata i soki 188
Jak zapobiegać zachorowaniu na raka - najnowsze zalecenia
197
Drugi raport Światowego Funduszu Badań
nad Rakiem 198
Badania i informacje na temat zapobiegania
zachorowaniu na nowotwór 199
Dowody na wielu płaszczyznach 200
Co wynika z badań? 204
Zalecenie 1. Należy zmniejszyć masę ciała 212
Zalecenie 2. Należy wzmóc aktywność fizyczną 216
Zalecenie 3. Należy unikać kalorycznych
produktów spożywczych i napojów 222
Zalecenie 4. Więcej roślinnych produktów spożywczych 227
Zalecenie 5. Umiarkowanie w jedzeniu
produktów pochodzenia zwierzęcego 231
Zalecenie 6. Ostrożnie z alkoholem 235
Zalecenie 7. Mniej soli 237
Zalecenie 8. Suplementy diety — (nie)konieczne?. 239
Zalecenia uzupełniające 240
Praktyczne wskazówki żywieniowe
na każdy dzień 249
Kampanie i diety przeciwnowotworowe 250
Gra zespołowa, czyli dostarczanie organizmowi
składników odżywczych 251
„Pięć razy dziennie" — dziecinnie prosta zasada 252
Przyjemność osiągana dzięki odpowiednio
dobranej żywności 256
Czy dieta wegetariańska lepiej chroni
przed chorobami? 265
Czy nasza żywność zaspokaja nasze zapotrzebowanie? 270
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?