Zawód Sommelier
czyli jak właściwie podawać i skutecznie sprzedawać wino w restauracji
-
Autor: Prange-Barczyński Tomasz
- ISBN: 9788361241003
- EAN: 9788361241003
- Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Magazyn Wino
- Format: 14.5x23.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 160
- Rok wydania: 2007
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
36,11złCena detaliczna: 51,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 36,11 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Według najprostszej definicji sommelier to nikt inny, jak kelner odpowiedzialny w restauracji za serwis napojów, ze szczególnym uwzględnieniem wina. Tylko tyle i aż tyle.
W restauracjach, w których wino odgrywa równorzędną serwowanym potrawom rolę, funkcja sommeliera to coś znacznie więcej.
Właściwym współczesnym określeniem wobec sommeliera będzie raczej menedżer restauracji odpowiedzialny za wino i inne napoje oraz cygara, funkcja ta bowiem wykracza daleko poza ramy klasycznego terminu "kelner".