Zapomniane warzywa
-
Autor: Teresa Lewkowicz-Mosiej
- ISBN: 978-83-7785-224-8
- EAN: 9788377852248
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Zysk i S-ka
- Format: 14,5x20,5 cm
- Język: polski
- Liczba stron: 360
- Rok wydania: 2014
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
28,31złCena detaliczna: 39,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,31 zł
Liczbę roślin warzywnych uprawianych na świecie szacuje sie na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Z tych względów warto wprowadzić i spopularyzować gatunki dotychczas mało znane, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą i z powodzeniem mogą być uprawiane w klimatyczno-glebowych warunkach naszego kraju. Niektóre z tych gatunków, na przykład pasternak czy soczewica, bardzo często gościły na stołach dawnej Polski. Były składnikami wielu naszych tradycyjnych regionalnych potraw, do których obecnie tak chętnie wracamy. W niniejszej książce podano wskazówki i przepisy na potrawy z nich, co może być przydatne dla gospodarstw agroturystycznych. Mam nadzieje, że moja praca przyczyni sie do upowszechnienia uprawy warzyw o wysokich walorach smakowych i dietetycznych i wzbogaci nasze jadłospisy. Autorka