Z łąki na talerz
-
Autor: Hanna Szymanderska
- ISBN: 978-83-7943-033-8
- EAN: 9788379430338
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Świat Książki
- Format: 21x21 cm
- Język: polski
- Liczba stron: 240
- Rok wydania: 2014
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
26,51złCena detaliczna: 34,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,51 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
„Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich może pomóc w wyleczeniu rozmaitych schorzeń, zagoić rany, złagodzić dokuczliwe dolegliwości (…).
Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze. Zdrowo i ciekawie można urozmaicić nasz jadłospis wieloma z nich, dlatego warto je poznać. Znakomicie przydaje się znajomość jadalnych chwastów na wycieczkach, biwakach, wakacjach pod namiotem – szczególnie teraz, kiedy wraca moda na zdrową żywność, a wielu ludzi zostaje wegetarianami (…).
Sporo wiemy o stosowaniu takich przypraw, jak imbir, cynamon, goździki, kardamon, kurkuma czy szafran. Ze świata przywozimy kasję, alczatkę cytrynową, anyż gwiazdkowy czy sumak garbarski, a zapominamy o tym, że nasze pola, łąki i lasy pełne są dziko rosnących roślin, które urozmaicały smak potraw naszych przodków”.
ze wstępu Hanny Szymanderskiej