Wielka księga kuchni polskiej TW
-
Autor: Opracowanie zbiorowe
- ISBN: 978-83-7887-056-2
- EAN: 9788378870562
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Dragon
- Format: 295x210x35mm
- Język: polski
- Seria: DOBRA KUCHNIA
- Liczba stron: 384
- Rok wydania: 2014
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
35,72złCena detaliczna: 64,95 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 35,72 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
W tej książce zgromadzone są przepisy zarówno dla tradycjonalistów, zakochanych w starej dobrej polskiej kuchni, jak i dla osób lubiących kuchenne eksperymenty. Można z tych przepisów skomponować urozmaicony codzienny jadłospis, można też skorzystać z nich przy układaniu menu wykwintnego obiadu czy kolacji. Kuchnia polska potrafi być szalenie różnorodna. Z jednej strony tradycyjna oparta na starych, sprawdzonych przepisach, z drugiej - podatna na inspiracje i skłonna do eksperymentów. I tak było zawsze - Francuzi, Włosi, Litwini, Węgrzy wnosili do polskiej kuchni swoje kulinarne tradycje, dzięki czemu wzbogacali nasze menu i smak naszych potraw. Także dzisiaj chętnie sięgamy po dania z innych kuchni, także tych bardziej egzotycznych - azjatyckich, amerykańskich czy afrykańskich. W trosce o zdrowie i szczupłą sylwetkę próbujemy przeróżnych diet, staramy się eliminować z potraw nadmiar kalorii, chcemy jeść lekko, zdrowo i smacznie. Wszystko to jednak nie znaczy, że rezygnujemy z tradycyjnych polskich smaków - bigosu, pieczonych mięs, ryb w galarecie, pysznych sosów, pierogów czy wielkanocnych bab.