Tradycje polskiego stołu
-
Autor: Barbara Ogrodowska
- ISBN: 978-83-7758-293-0
- EAN: 9788377582930
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Muza
- Format: 20x20 cm
- Język: polski
- Seria: OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
- Liczba stron: 360
- Rok wydania: 2012
- Wysyłamy w ciągu: 3 - 5 dni
-
Brak ocen
-
41,12złCena detaliczna: 60,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 42,18 zł
x
Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni.
Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta.
Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.