Szakszuka
Kuchnia Jerozolimy. Bez granic
-
Autor: Kersh Nidal
- ISBN: 978-83-8251-248-9
- EAN: 9788382512489
- Oprawa: twarda
- Wydawca: SŁOWNE /BURDA/
- Format: 240x195x35mm
- Język: polski
- Liczba stron: 208
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
37,02złCena detaliczna: 64,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,34 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Poznaj smaki wielokulturowej Jerozolimy zawarte w potrawach, które prezentują niezrównaną hojność regionu.
Szakszuka to nazwa dania wywodzącego się z Afryki Północnej - po arabsku słowo to oznacza również "mieszać" lub "wstrząsać". To danie może być symbolem jedzenia, które wyłoniło się z tygla, jakim jest Jerozolima. Kuchnia tego miasta nie ma granic... i ta książka kucharska też nie! Znajdziesz w niej szereg klasycznych przepisów, na fattoush, sznycel, kebaby, hummus, falafel, shaormę i baba ganoush.
Nidal Kersh przedstawia także intrygujące tło historyczne i kulturowe, tworząc w ten sposób bogaty kontekst pozwalający lepiej zrozumieć kulturę kulinarną Jerozolimy.