Smak trucizny. 11 najbardziej śmiertelnych trucizn
11 najbardziej śmiertelnych trucizn i historie morderców, którzy ich użyli
- ISBN: 978-83-8188-578-2
- EAN: 9788381885782
- Oprawa: miękka ze skrzydełkami
- Wydawca: Rebis
- Format: 215x135mm
- Język: polski
- Seria: Varia
- Liczba stron: 312
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
29,57złCena detaliczna: 49,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 29,11 zł
Błyskotliwie łącząc tematy nauki i zbrodni, Smak trucizny ujawnia, jak jedenaście znanych substancji wpływa na organizm człowieka - na kanwie morderstw, w których ich użyto.
Czytelnicy powieści kryminalnych doskonale wiedzą, że trucizna jest jedną z niezmiennie powracających metod wybieranych przez morderców. Można ją niepostrzeżenie dodać komuś do drinka, posmarować nią grot strzały lub klamkę, a nawet sprawić, że dostanie się do powietrza, którym oddychamy. Ale jak działa?
Łącząc elementy historii medycyny oraz opisów rzeczywistych przestępstw, Neil Bradbury zgłębia tę metodę zabijania. Obok informacji o prawdziwych zabójcach i ich zbrodniach - tych osławionych, tych zapomnianych i tych wciąż nierozwiązanych - pojawiają się równie intrygujące dzieje samych trucizn: jedenastu cząsteczek śmierci, które niszcząc ciało człowieka, paradoksalnie pokazały nam, jak funkcjonuje nasz organizm.
Poczynając od niebezpiecznej genezy powstania ginu z tonikiem, kończąc na przesyconej arszenikiem tapecie z sypialni Napoleona - Smak trucizny zabiera czytelnika w fascynującą podróż przez skomplikowane procesy, które nas utrzymują przy życiulub nie.