KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Smak Mazur Kuchnia dawnych Prus Wschodnich

Smak Mazur Kuchnia dawnych Prus Wschodnich

  • ISBN: 9788389642677
  • EAN: 9788389642677
  • Oprawa: Twarda
  • Wydawca: Baobab
  • Format: 17.0x24.0cm
  • Język: polski
  • Liczba stron: 145
  • Rok wydania: 2006
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Brak ocen
  • 27,28
     zł
    Cena detaliczna:  39,00 zł
    Najniższa cena z ostatnich 30 dni: 27,28
Artykuł chwilowo niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
x
Kuchnia dawnych Prus Wschodnich. Na kartach tej książki znajdą Państwo smaki dawno zapomnianych potraw. Autor wyboru przepisów - Tadeusz Ostojski, literat, tłumacz Wiecherta i Kirsta, a także wytrawny smakosz - podjął niełatwą próbę zebrania, a następnie przetłumaczenia przepisów wykorzystywanych w kuchni dawnych Prus Wschodnich. Próba niełatwa, ponieważ dawni mieszkańcy tych ziem rozproszyli się - głównie po terenach Niemiec - a wraz z nimi przepadła większość tradycji i przepisów. Jednak autor pracowicie zbierał "ziarnko do ziarnka", aż "uzbierała mu się miarka" w postaci tej książki. Podstawą kuchni Prus Wschodnich są składniki najłatwiej na ich terenach dostępne - mięso (często dziczyzna), oczywiście ryby, grzyby, warzywa, owoce, zboża i doskonały nabiał. Kuchnia ta była mieszaniną wielu tradycji - najprawdopodobniej kołatały się w niej jeszcze pozostałości kuchni pogańskich Prusów, na nie nałożyły się polskie zwyczaje żywieniowe, a następnie niemieckie - zarówno przyniesione przez rycerzy z czarnym krzyżem na białych płaszczach, jak i późniejszych niemieckich osadników. Wszystkie te odrębne tradycje i zwyczaje powoli złączyły się w jeden, niepowtarzalny wzór i smak - kuchnię Prus Wschodnich. Mamy nadzieję, że przepisy zawarte w książce staną się inspiracją dla szefów kuchni mazurskich i warmińskich restauracji, karczm itp. przybytków gdzie głodnego karmią, i dzięki temu, zgłodniali turyści będą mogli sami poczuć Smak dawnych Mazur... Przepisy opracował i opatrzył wyczerpującym wstępem, mówiącym o historii i tradycji kulinarnej tych ziem - znakomity tłumacz - Rafał Wolski. Ozdobą są autentyczne zdjęcia z początku XX wieku, pokazujące Mazury jakich już nie ma i ich mieszkańców. Obrazu dopełnia wyjątkowo staranna szata graficzna.
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj