Sery, masło, jogurt, kefir
-
Autor: Hanreich Lotte Zeltner Edith
- ISBN: 978-83-7073-763-4
- EAN: 9788370737634
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Multico
- Format: 15.2x21.5cm
- Język: polski
- Seria: TRADYCYJNY SMAK
- Liczba stron: 176
- Rok wydania: 2009
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
21,15złCena detaliczna: 35,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 21,15 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Jak samodzielnie zrobić ser z mleka krowiego, owczego lub koziego? Smak domowego masła, sera czy twarożku jest wyjątkowy. Wystarczy dobrej jakości mleko, niezbędne dodatki oraz sprawdzony przepis, by samemu wyprodukować doskonały nabiał – zawsze świeży, bez konserwantów.
Domowe sery, twarogi, kefir czy masło będą zdrowym i atrakcyjnym urozmaiceniem naszych posiłków. Goście nie uwierzą, że te przysmaki zrobiliśmy sami.
Nasz poradnik zawiera ponad 120 szczegółowych przepisów na przetwarzanie krowiego, koziego i owczego mleka. Pozwolą one we własnej kuchni zrobić m.in.:
• twarogi i twarożki, ser smażony i kwargiel
• bryndzę i mozzarellę, pecorino i fetę
• ser monastyrski i ser piwny
• sery pleśniowe – brie, camembert, roquefort
• sery półtwarde i twarde – tylżycki, cheddar, ementaler, parmezan
• śmietanę i masło
• zsiadłe mleko, jogurt i kefir
Ponadto: wszystko na temat mleka, wyposażenie serowni, ogólne zasady wytwarzania serów, tajniki obróbki skrzepu, przyczyny powstawania wad serów
Praktyczny poradnik dla domowych serowarów.