Rączka gotuje na beztydziyń i świynta
Wiosna Lato
-
Autor: Rączka Remigiusz
- ISBN: 9788370309961
- EAN: 9788370309961
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Księgarnia św. Jacka
- Format: 21.0x26.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 192
- Rok wydania: 2016
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
33,10złCena detaliczna: 48,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 33,10 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Urodziłem się i wychowałem w tradycyjnej śląskiej rodzinie. Od dzieciństwa miałem do czynienia ze śląskim etosem pracy - większość moich wujków, dziadkowie i ojciec pracowali w kopalniach; zaś babcie, ciotki i mama odpowiadały za kulinarną sferę życia. Wychowołech sie na klinie u starek, kiere były z przedwojennego pieczywa - jeszcze za Wilusia.
Mój charakter i osobowość kształtowały się w duchu śląskości, szacunku do pracy i obowiązkowości, co sprawiło, że jestem osobą rzetelną i pracowitą. Najważniejsze miejsce w moim sercu zajmuje tradycja i chęć kultywowania jej w kazdym obszarze życia, poprzez gwarę, obrzędy, a przede wszystkim dziedzictwo kulinarne. Gastronomią zajmuję się od lat 90. ubiegłego wieku, co w 2008 roku zaowocowało autorskim programem telewizyjnym. Od tego czasu moje programy można zarówno oglądać w stacji telewizyjnej TVP Katowice, jak i słuchać w radiu Katowice. Co tydzień od kilku lat można też czytać autorskie felietony w "Nowinach Wodzisławskich". Najważniejsze jest dla mnie, żeby robić to, co kocham. To wlaśnie robię.
Drugi tom zawiera wiele ciekawych przepisów na wiosenne i letnie dni. W książce przenika się tradycja z nowoczesnością, dlatego można spotkać przepisy na szpajzę, kopę, ale też wspaniały sernik, czy polędwiczkę na sosie szafranowym.