Przeciwutleniacze w żywności
Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne
- ISBN: 9788320432770
- EAN: 9788320432770
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: WNT
- Format: 16.3x23.8cm
- Język: polski
- Liczba stron: 587
- Rok wydania: 2007
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
52,98złCena detaliczna: 71,40 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 52,98 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
flndrzej Dobosz. Urodził się w Warszawie, przed wojną.
Niezaprzeczalnym osiągnięciem nauki jest uznanie sposobu żywienia za jeden z najważniejszych czynników decydujących o stanie zdrowia, występowaniu określonych chorób, a także umożliwiających zapobieganie wielu schorzeniom poprzez jego modyfikację. W książce Przeciwutleniacze w żywności. Aspekty zdrowotne, technologiczne, molekularne i analityczne w sposób interesujący i komunikatywny autorzy opisali skomplikowane zagadnienia związane z występowaniem i przemianami związków o właściwościach przeciwutleniających w złożonym „łańcuchu żywieniowym". Przedstawili problematykę dotyczącą aktywnych reaktywnych form tlenu i stresu oksydacyjnego jako przyczyny chorób, występowania w żywności naturalnych przeciwutleniaczy, ich stabilności w procesie produkcji i przechowywania żywności, wchłaniania w przewodzie pokarmowym, a ponadto ochronnego działania przeciwutleniaczy przed inicjacją i rozwojem chorób nowotworowych i chorób układu krążenia. Zasygnalizowali także związki między żywieniem a ekspresją genów i tym samym regulacją metabolizmu na poziomie molekularnym.