Polska kuchnia regionalna Wyd. 2014
-
Autor: Krzysztof Żywczak
- ISBN: 978-83-7845-463-2
- EAN: 9788378454632
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: SBM
- Format: 17.0x24.7cm
- Język: polski
- Liczba stron: 240
- Rok wydania: 2014
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
16,61złCena detaliczna: 29,95 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,61 zł
Znawcy polskich regionalnych kuchni skłaniają się ku twierdzeniu, że trzon naszej tradycji ma rodowód ziemiański i szlachecki i że to właśnie ta tradycja przenikała do innych grup społecznych, które na własne potrzeby i zgodnie z lokalną specyfiką, możliwościami i potrzebami twórczo ją modyfikowały. Dziś z pewnością warto zwrócić uwagę na różnorodność składników, która jest podstawowym wyznacznikiem charakteru lokalnych specjałów, umiejętnie wykorzystywanych przez współczesnych kucharzy. Prezentowana książka przybliża specyfikę kuchni śląskiej, góralskiej, kaszubskiej, kresowej, małopolskiej i wielkopolskiej. Najpopularniejsze przepisy ułatwią przygotowanie regionalnych i smakowitych potraw w domowym zakątku.