Polska kuchnia regionalna. Kuchnia Warszawy i Mazowsza
-
Autor: Opracowanie Zbiorowe
- ISBN: 9788327431059
- EAN: 9788327431059
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Olesiejuk Sp. z o.o.
- Format: 19.0x25.0cm
- Język: polski
- Seria: POLSKA KUCHNIA REGIONALNA
- Liczba stron: 144
- Rok wydania: 2015
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
13,71złCena detaliczna: 19,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,71 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska – dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem – fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś…