Polska kuchnia regionalna. Kuchnia śląska
-
Autor: praca zbiorowa
- ISBN: 9788327435606
- EAN: 9788327435606
- Oprawa: oprawa: twarda
- Wydawca: Olesiejuk Sp. z o.o.
- Format: 19x25 cm
- Język: polski
- Liczba stron: 144
- Rok wydania: 2015
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
14,99złCena detaliczna: 19,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,99 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Prosto i skromnie, solidnie i tłusto. Kuchnia śląska nie lubi nadmiaru finezji. Jest za to pożywna, zawsze musiała bowiem odpowiadać na potrzeby ciężko pracujących ludzi. Codzienne, skromniejsze posiłki to śledzie w rozmaitej postaci – od sałatek po kotlety. Mięsne rolady i zrazy z rozmaitymi farszami, sztufady, sztuki mięsa pieczone i duszone zdobiły świąteczne stoły, gdzie nie brakowało zup i deserów. Słynne kluski śląskie, karminadle, żury, kiełbasy serwowane na gorąco, gęste zupy – eintopfy i pyszne kołocze, to dania, których nie skosztujecie w innych regionach Polski.