Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska
-
Autor: praca zbiorowa
- ISBN: 9788327431080
- EAN: 9788327431080
- Oprawa: oprawa: twarda
- Wydawca: Olesiejuk Sp. z o.o.
- Format: 19x25 cm
- Język: polski
- Liczba stron: 144
- Rok wydania: 2015
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
13,71złCena detaliczna: 19,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,71 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta – pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki – jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich „deserów” należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka – wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...