Pierwotne ciało pierwotny umysł
Dalej niż dieta Paleo w stronę pełnego zdrowia i dłuższego życia
-
Autor: Gedgaudas Nora
- ISBN: 9788364818271
- EAN: 9788364818271
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Biały wiatr
- Format: 16.0x23.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 382
- Rok wydania: 2014
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Średnia ocena: 5,00 (1)
-
34,42złCena detaliczna: 49,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,42 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Pierwotne Ciało Pierwotny Umysł. Dalej niż dieta paleo - Nora T.Gedgaudas
W książce Nory T. Gedgaudas „Pierwotne ciało Pierwotny umysł” znajduje się analiza diety paleo i jej dostosowania do współczesnego trybu życia człowieka. Taka dieta pomoże żyć w zgodzie z pierwotnymi potrzebami ciała i dzięki temu zachować zdrowie na długi czas. Dotyczy to zarówno sprawności fizycznej, stanu naszych komórek, jak i sprawności umysłu oraz możliwości poznawczych.Nora T.Gedgaudas
Jest terapeutką żywienia i specjalistką neuroterapii. Jest znaną ekspertką diety paleo. W książce „Pierwotne ciało Pierwotny umysł” proponuje nowy styl życia, który zaczerpnęła z prapoczątków człowieka i dostosowała do dzisiejszych czasów. Składają się nań przepisy diety paleo, zasady jej stosowania i propozycje ćwiczeń, które prawidłowo stosowane poprawią jakoś naszego życia, pozwolą schudnąć, pozbyć się stresu i w efekcie żyć dłużej w zdrowiu.Dalej niż dieta paleo
Książka „Pierwotne ciało pierwotny umysł” zawiera opis nowego stylu życia, który zagwarantuje człowiekowi długowieczność. Fenomen rozwiązania proponowanego przez Gedgaudas polega na oparciu go na dogłębnych badaniach prehistorii człowieka, jego ewolucji i trapiących go chorób, na badaniach metabolizmu, procesu żywienia oraz biochemii. Dzięki temu autorka przedstawia dietę opartą na tłuszczach (szczególnie tłuszczach omega-3), niewielkiej ilości białka oraz wykluczeniu skrobi. Pierwotni łowcy-zbieracze stosowali właśnie taką dietę. Obecnie spożywamy pożywienie, które nam nie służy: zboża i zawarty w nich gluten, soję, przetwory mleczne i warzywa bogate w skrobię. Mamy za to niedobory witaminy D, która jest niezbędna w procesie ochrony przed chorobami cywilizacyjnymi.Fragment książki
Bardzo wiele osób uzyskało znaczne korzyści dzięki informacjom, które tutaj zawarłam. Odnotowano niesamowicie pozytywne i inspirujące rezultaty. Widziałam utratę wagi tam, gdzie była ona potrzebna, przywrócenie prawidłowego trawienia tam, gdzie nic innego nie pomagało, znaczną poprawę wyników badań i całkowite uwolnienie od zachcianek czy nieprawidłowości żywieniowych – a nawet nałogów. Miałam też okazję ujrzeć wyzwolenie od antydepresantów, stymulantów i innych leków, zwiększenie poziomu energii, poprawę jasności umysłu i stanu emocjonalnego, wzmożoną koncentrację, zredukowany niepokój i nierównowagę, a także wolność od niepotrzebnego polegania na różnych gadżetach, guru czy suplementach. Klienci zgłaszali nawet obniżenie wydatków na jedzenie!✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Moniczkasia, ocena: 5/5
2023-08-20
Autorka opisuje, jak doprowadzić nasz organizm do zdrowia w obecnych czasach. Wyjaśnia tym którzy jeszcze nie wiedzą co jeść, aby mieć zdrowe ciało i lepiej funkcjonujący umysł.
Jak ważne jest unikanie spożywania cukrów, skrobi i węglowodanów pochodzących ze zbóż, które mogą prowadzić niewydolności serca, otyłości, cukrzycy, raka i wielu innych chorób. Najlepiej unikać skrobi znajdującej się w ryżu, białych i czerwonych ziemniakach, które zawierają spore ilości bardzo szkodliwego cukru o wysokim indeksie glikemicznym. A także wszystkiego co zawiera gluten, czyli np. płatków zbożowych, pieczywa, makaronu.
Zarówno zboża jaki rośliny strączkowe mają zwykle wysoki poziom kwasy u fitynowego, który wiąże minerały i usuwa je z organizmu. Co przy zwiększonej konsumpcji skutkuje niedoborami cynku, żelaza i magnezu.
Autorka pisze czym jest gluten z łac. klej występujący w wielu zbożach i dlaczego może on zniszczyć nam życie.
Jakich zmartwień dostarczają nam badania soi, która jest najbardziej zmodyfikowaną genetycznie rośliną na świecie.
Nasz organizm potrzebuje tłuszczów nasyconych i cholesterolu, które nie są odpowiedzialne za choroby serca. Tycie powodują nienaturalne tłuszcze i węglowodany.
Warto pamiętać, że cholesterol jest substancją niezbędną dla naszego organizmu.
Sama jestem ciekawa kto z Was wie, że w 2008 roku Agencja ds. Żywności i Leków wyraziła zgodę na naświetlanie całego sprzedawanego komercyjnie szpinaku i kapusty co niszczy wszelkie substancje fitoodżywcze i wiele witamin w nich zawartych. Podobne działanie ma kuchenka mikrofalowa.
Na końcu książki znajdziemy przewodnik po suplementach jakie mogą być dodatkiem do naszego jadłospisu. Najważniejsze, aby czytać etykiety nie tylko w sklepie spożywczym, ale i w aptece czy drogerii. Dla przykładu tlenek tytanu, który został uznany możliwie rakotwórczy dla ludzi jest często stosowany w kosmetykach i balsamach do opalania.
Nory Gedgaudas podpiera swoja wiedzę nie tylko o wiele lat doświadczenia jako wykwalifikowana terapeutka żywieniowa i specjalistka w dziedzinie neurofeedbacku, prowadząca od wielu lat własną praktykę w USA, ale również wieloma badaniami. Podaje strony internetowe, gdzie można zgłębić wiedzę na poruszoną w książce tematykę.
Trudno jest napisać recenzję książki, w której jest tak duża ilość wiedzy. Mimo, że jest ona napisana w dość przystępny sposób. Ja poruszyłam bardzo wyrywkowo kilka tematów. Aby lepiej zrozumieć przyczyny napisania tej książki i otaczającego nas świata trzeba przeczytać ja samemu. Bez tego będziemy popełniali błędy żywieniowe tak samo jak robili to nasi bliscy przez ostatnie lata, nie mając świadomości jak duży wpływ ma nasze odżywianie na następne pokolenia.