Pieczenie ciast
-
Autor: Makarewiczowa Róża
- ISBN: 978-83-65602-66-4
- EAN: 9788365602664
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Graf-ika
- Format: 215x155x20mm
- Język: polski
- Liczba stron: 212
- Rok wydania: 2019
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
34,68złCena detaliczna: 56,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 34,68 zł
x
Ciasto plastyczna i elastyczna masa powstała przez zagniecenie mąki, wody i innych składników, np. cukru, jajek, tłuszczów. Niektóre ciasta, np. na bezy lub makaroniki nie zawierają w swoim składzie w ogóle mąki. Do wielu ciast dodaje się nie wodę, lecz mleko, maślankę, kefir, jogurt, roztopione masło, olej, sok owocowy, napój gazowany itp. Zdarza się też, że nie ma w nich żadnego płynu, tylko jajka, np. ciasta na biszkopty, lub też miód, np. ciasta na niektóre pierniki i miodowniki. W zależności od przeznaczenia może zostać poddane fermentacji przy pomocy drożdży lub zakwasu, co spulchnia lub czasami zakwasza ciasto. W celu spulchnienia ciasta używa się również np. sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, lub piany z białek. Ciasta można piec, gotować i smażyć, a otrzymuje się makarony, kluski, pieczywo zwykłe (chleby), półcukiernicze (chały, strucle) i cukiernicze (ciasta, ciastka, torty).