OGRÓD W SKRZYNKACH UPRAWA ROŚLIN PRZYPRAWOWYCH I LECZNICZYCH
-
Autor: Bourgeois Laurent
- ISBN: 978-83-7971-590-9
- EAN: 9788379715909
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Jedność
- Format: 205x145x10mm
- Język: polski
- Liczba stron: 80
- Rok wydania: 2018
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
13,34złCena detaliczna: 24,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 13,20 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Wszyscy się zgodzą, że przydomowy ogród z roślinami leczniczymi i przyprawowymi to znakomite rozwiązanie. W latach osiemdziesiątych XX w. pojawił się pomysł, żeby uprawiać rośliny w kwadratowych skrzynkach, podzielonych na mniejsze kwatery. Zalet takiej uprawy jest wiele, na przykład łatwiej jest dzięki temu zapewnić ziołom odpowiednie podłoże i drenaż, a rolę dekoracyjną poza roślinami pełnią także same skrzynki. Poza tym skrzynki można ustawić wszędzie, także na tarasach i balkonach. Warto mieć w zasięgu ręki tymianek, żeby móc szybko zerwać kilka łodyżek i nadać wyjątkowy aromat daniom z grilla, czy na przykład melisę i ze świeżych listków przygotować sobie herbatkę ziołową.
Odbiorcy
- wszyscy, którym marzy się wyjątkowy ogródek z pięknymi i zdrowymi roślinami
- osoby, które lubią mieć w pobliżu kuchni świeży zapas ziół i przypraw
Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę
- autor podaje w niej dokładne wskazówki dotyczące wszystkich etapów założenia pięknego i praktycznego ogrodu w skrzynkach
- tłumaczy krok po kroku, jak i z czego zrobić skrzynki, gdzie je ustawić oraz jak uniknąć typowych błędów przy planowaniu wymarzonego ogródka
- wyjaśnia, jak wysiewać nasiona lub sadzić rozsady, jak nawozić, podlewać i przycinać poszczególne rośliny, a także jak je zbierać i przechowywać w zimie
- podpowiada, jak dobierać rośliny, by uzyskać w skrzynkach optymalne połączenia
- podaje również zastosowania kulinarne poszczególnych roślin oraz podsuwa ciekawe przepisy na herbatki, konfitury, masło, pesto czy nawet mydło
- warto poznać tajniki uprawy i właściwości lecznicze takich roślin jak koper, anyż, ogórecznik, melisa, kolendra, hyzop, mięta, rozmaryn, rukola, cząber, szałwia, tymianek, werbena i wielu innych