(Nie)smak w tekstach kultury XIX-XXI wieku
- ISBN: 9788378659051
- EAN: 9788378659051
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Gdańskiego
- Język: polski
- Liczba stron: 352
- Rok wydania: 2020
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
32,49złCena detaliczna: 37,80 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 32,49 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Książka udanie wpisuje się w coraz szerszy nurt opracowań, dla których osią, pretekstem i głównym tematem jest antropologicznie rozumiana kategoria „pożywienia” oraz związane z nią konotacje. Po latach dość swoistego negliżowania problematyki jedzenia jako ważnego, ale „przezroczystego”, elementu kultury i wpisywania jej przede wszystkim w kontekst sfery techniczno-użytkowej (materialnej) od dwóch przeszło dekad food studies stają się pełnoprawną dziedziną nauk humanistycznych i społecznych – przede wszystkim socjologii, antropologii społeczno-kulturowej i kulturoznawstwa.