KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Mity o cholesterolu (Wyd. 2014)

Mity o cholesterolu (Wyd. 2014)

  • Autor: Walter Hartenbach
  • ISBN: 978-83-61012-58-0
  • EAN: 9788361012580
  • Oprawa: miękka
  • Wydawca: ABA
  • Format: 20,5x14,5 cm
  • Język: polski
  • Liczba stron: 100
  • Rok wydania: 2016
  • Wysyłamy w ciągu: 48h
  • Średnia ocena: 5,00 (2)
  • 18,30

     zł

    24,90 zł

x
x

To książka, którą powinien przeczytać każdy, kto stosuje lekarstwa obniżające poziom cholesterolu we krwi. W poradniku, napisanym przystępnym językiem, profesor Hartenbach rozprawia się z najpoważniejszymi błędami dotyczącymi aplikowania leków obniżających cholesterol oraz dokładnie objaśnia niebagatelne znaczenie cholesterolu oraz jego korzystny wpływ na ludzki organizm. Udowadnia, dlaczego powszechnie występujące schorzenia, których najbardziej się obawiamy, takie jak miażdżyca czy zawał serca, nie mają nic wspólnego z podwyższonym cholesterolem, i udziela rad, jak się przed nimi bronić. Autor obnaża prawdę o przepisywaniu przez lekarzy specyfików na cholesterol - obniżanie poziomu cholesterolu we krwi oznacza krociowe zyski głównie dla firm farmaceutycznych, lekarzy oraz producentów margaryny. Mało kto zdaje sobie sprawę, na jak ogromną skalę umyślnie dezinformuje się obywateli co do domniemanej szkodliwości cholesterolu. Autor twierdzi, że wiele opinii na temat cholesterolu mija się z prawdą, oraz podkreśla fakt, że przemilcza się negatywne skutki obniżania cholesterolu we krwi. Mówi też o tym, że koncerny farmaceutyczne gotowe są "naginać" statystyki do swoich potrzeb, np. podając informację, że 80% społeczeństwa z powodu podwyższonego poziomu cholesterolu kwalifikuje się do leczenia środkami obniżającymi cholesterol. Przeczytaj i zastanów się, ile prawdy może być w stwierdzeniach prof. dr. hab. med. Waltera Hartenbacha.

FRAGMENT KSIĄŻKI:

Celem niniejszej książki jest „szeroki opis właściwości cholesterolu, polegających na podtrzymaniu funkcji życiowych oraz wykazanie zagrożeń wynikających z obniżania jego poziomu we krwi". Jak wiemy, cholesterol odgrywa niebagatelną rolę w syntezie wszystkich hormonów, które podtrzymują funkcje życiowe ludzkiego organizmu oraz regulują gospodarkę białkową, witaminową oraz elektrolitową. Stąd też każdorazowa redukcja stężenia cholesterolu we krwi może doprowadzić do groźnego dla życia uszczerbku na zdrowiu. Przy czym potencjalne zagrożenia dla zdrowia można zestawić w następujących głównych punktach: Wszelkie obniżanie poziomu cholesterolu we krwi poprzez spadek produkcji kortyzolu, ogranicza proces uwalniania glukozy, głównego surowca energetycznego w ludzkim organizmie. W rezultacie obniża się wydolność wszystkich mięśni, w tym serca. Częstym następstwem tej sytuacji są: zatrzymanie akcji serca oraz śmierć na skutek zapaści krążeniowej. Każdorazowe obniżenie poziomu cholesterolu we krwi poprzez ograniczanie produkcji kortyzolu (uwarunkowanej stężeniem cholesterolu) powoduje niedobór potasu. Otóż Za niski poziom cholesterolu może kortyzol jest odpowiedzialny za uwalnianie potrzebnych ilości potasu z komórek w trakcie wszelkiej aktywności umysłowej i fizycznej. Potas tymczasem odpowiada za kurczliwość wszystkich włókien mięśniowych, zatem również za pracę mięśni szkieletowych, ciśnienie krwi regulowane napięciem mięśniówki naczyniowej oraz za elastyczność mięśnia sercowego. O ile mogłem się zorientować, większości lekarzy, a zwłaszcza tej nastawionej „antycholesterolo-wo", nieznany jest fakt decydującej roli potasu w podtrzymaniu funkcji życiowych, szczególnie dla czynności serca oraz układu krążenia.

Majka, ocena: 5/5
2015-10-12
Książka, którą musicie przeczytać. Otworzy wam oczy i umysły. Rządzą nami stereotypy, które są fałszywym przekonaniem o szkodliwości cholesterolu. Producenci na tym zyskują, tracimy my wszyscy. Genialna książka.
 
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj