Marynaty i przetwory
tradycyjne i sprawdzone przepisy
-
Autor: Jolanta Bąk
- ISBN: 9788363559021
- EAN: 9788363559021
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Dragon
- Format: 17.0x24.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 144
- Rok wydania: 2012
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
14,33złCena detaliczna: 24,95 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 14,33 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Sztuka konserwacji żywności jest chyba tak stara, jak historia ludzkości. Niezależnie od położenia geograficznego i warunków klimatycznych ludzie niezwykle szybko nauczyli się, jak sprawnie zabezpieczać pożywienie przed zepsuciem. Sposoby konserwacji zmieniały się w miarę rozwoju nauki, zmieniały się także zasady przyrządzania posiłków, gusta kulinarne, niezmiennym jednak pozostawało zamiłowanie człowieka do dobrego jedzenia oraz dbałość o jego bezpieczne przechowywanie.
Trudno sobie wyobrazić tradycyjną polską kuchnię bez kiszonej kapusty, nic nie zastąpi smaku i aromatu domowych konfitur, dżemów, kompotów, soków, sałatek, kiszonych ogórków czy marynowanych grzybów. Zamknięte w słoikach skarby lata poustawiane na półkach spiżarni, kojarzą się z domem, dzieciństwem i tradycyjną ?babciną kuchnią?. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie musi być skomplikowane i czasochłonne, co więcej, przyrządzanie apetycznych zimowych przysmaków według tradycyjnych i nowych receptur może się okazać prawdziwą przyjemnością.