KULTURY SMAKÓW
Przepisy z całego świata
-
Autor: LEYLA MOUSHABEC
- ISBN: 978-83-8110-713-6
- EAN: 9788381107136
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Sonia Draga
- Format: 258x200x22mm
- Język: polski
- Liczba stron: 224
- Rok wydania: 2020
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
28,07złCena detaliczna: 49,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 28,32 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
„Przepiękna celebracja bogactwa smaków Ameryki”. DAVID LEBOVITZ
Od początków swego istnienia Ameryka była prawdziwym tyglem kulturalnym. Przywożąc do Stanów Zjednoczonych swe nadzieje i marzenia, imigranci z całego świata dali tej ziemi niezwykle cenne podarunki: domowe przepisy, które zupełnie przeobraziły amerykańską kuchnię. Czym byłby Południowy Zachód bez pikantnych sosów z chili, Nowy Jork bez słynnych żydowskich delikatesów albo Luizjana bez kreolskich smaków gumbo i jambalayi? Dziś nie wyobrażamy już sobie Ameryki bez pizzy, pad thai, hummusu, hot dogów, sushi i strudla – a każde z tych dań zostało przywiezione przez imigrantów. Kultury smaków to kulinarna celebracja wielu grup etnicznych, które przyczyniły się do stworzenia amerykańskiej kultury jedzenia. Od przystawek, przez zupy i sałatki, aż do deserów – to książka kucharska pełna i znanych potraw, i zupełnie nowych aromatów, przygotowana przez najlepszych szefów kuchni wywodzących się ze wszystkich kontynentów.