Kuchnia podlaska
-
Autor: Andrzej Fiedoruk
- ISBN: 83-7298-934-6
- EAN: 9788372989345
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Zysk i S-ka
- Format: 16.0x24.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 255
- Rok wydania: 2006
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
18,38złCena detaliczna: 25,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 18,38 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Bogactwo kultur obfituje rozmaitością i wielością potraw. Kuchnia podlaska zawiera wszystko to, co wiąże się z historią Polski, szlachecką tradycją i najlepszymi recepturami rodzimego gorzelnictwa. Dzięki przepisom zaczerpniętym z dawnych ksiąg kucharskich powrócą na nasze stoły nieco zapomniane potrawy: kartacze, zając w galarecie, litewski chleb, kindziuk, kołduny, piróg, ziemniaczana baba oraz własnej produkcji sery, wódki i nalewki.Kuchnia podlaska to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii. W dymie z kominów wiejskich chałup przycupniętych pod lasami, w zapachu chleba i siana. W szlacheckich dworkach, mieszczańskich kamienicach i żydowskich karczmach. Tworzona przez sąsiadów, a czasami i wrogów. Przez osadników i uciekinierów. Kuchnia powstała na ziemi ciężko doświadczonej przez wojny i pożogi. Na ziemi - tak jak i ona - dzikiej i zapomnianej. Tworzona przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych. Gdzie powiedzenie ,,Gość w dom, Bóg w dom"" nie było przyczynkiem do wielodniowej pijatyki, ale nabierało właściwego wymiaru