
Kuchnia Lwowska - Andrzej Fiedoruk
-
Autor: Andrzej Fiedoruk
- ISBN: 978-83-7506-202-1
- EAN: 9788375062021
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Zysk i S-ka
- Format: 15.5x23.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 352
- Rok wydania: 2010
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
20,29złCena detaliczna: 29,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 20,29 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x

Lwów ? miasto legenda ? jak żadne inne polskie miasto ma zawsze w sobie wiele różnorodnych znaczeń. Miasto różnorodnych kultur ? Polaków, Ukraińców, Żydów i Ormian. Miasto najwierniejsze z wiernych Rzeczypospolitej, którego symbolem jest cmentarz Orląt Lwowskich. Miasto nauki i kultury ze znaną na całym świecie lwowską szkołą matematyczno-logiczną, z wciąż zachwycającymi piosenkami i filmami. Jest też Lwów miastem o interesującej i oryginalnej kuchni ? niepowtarzalny smak łączący smaki Kresów ze smakami Korony. Książka wskrzesza stare lwowskie tradycje kucharskie, opisuje zamiłowanie mieszkańców do biesiad, jak i przekazuje starannie przechowywane przepisy przywracające smak dawnego Lwowa.
Zapraszam do lektury dosyć nietypowej książki kucharskiej. W trakcie wieloletnich poszukiwań naszych dawnych smaków wpadło mi w ręce siedem perełek kuchni lwowskiej. Są to zeszyciki z zapisanymi przepisami. Pierwszy, skrzętnie notowany przez rodzinę państwa Leńków z Lwowa, pochodzi z roku 1914. Kolejne, datowane na lata 1918, 1919, 1934, 1938 i dwa bez dat, są doskonałymi przewodnikami po ówczesnych specjałach kulinarnych Lwowa. Najprawdopodobniej autorka owych notatek nie jest twórcą zamieszczonych w tej książce przepisów. Przekazane są tam kulinarne dzieje rodziny i zbiór ten należy traktować bardziej jako pewien sposób przekazu dobrych obyczajów gastronomicznych.