Jedz pysznie i nie bój się cholesterolu
-
Autor: Magdalena Makarowska
- ISBN: 978-83-72297-27-3
- EAN: 9788372297273
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Feeria
- Format: 205x165x15mm
- Język: polski
- Liczba stron: 300
- Rok wydania: 2021
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
22,54złCena detaliczna: 37,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 22,54 zł
Wielu ludziom wydaje się, że jeśli nie zaczynają dnia od jajecznicy na boczku, jeśli golonka rzadko gości na ich talerzu, a oni sami nie są superfanami słodyczy, to problem ich nie dotyczy. Nic bardziej błędnego! Zły cholesterol czai się nawet w niewinnych grzeszkach kulinarnych, które ku naszemu wielkiemu zdziwieniu znajdują odbicie w naszych wynikach badań. Cholesterol śmiało możemy nazwać wrogiem publicznym numer 1. Batalię o obniżenie jego poziomu podejmują od lat lekarze i eksperci od żywienia. A to z jednego powodu – jego nadmiar to jeden z głównych czynników powodujących choroby układu naczyniowego. Słowo "nadmiar" jest kluczowe w rozważaniach o tym, co powinniśmy jeść, gdyż sam cholesterol ma również swoje dobre oblicze. To ważny składnik błon komórkowych, niezbędny do wytwarzania witaminy D3, hormonów nadnerczy oraz płciowych. Odgrywa również istotną rolę w pracy mózgu. Jak zatem znaleźć złoty środek między tym co, smaczne a tym, co dobre dla naszego zdrowia? Jest na to sposób! Dieta złotego środka to jadłospis skomponowany od serca i dla serca. Według autorki najlepszym i najsmaczniejszym orężem w walce z miażdżycą, cukrzycą, otyłością i innymi chorobami metabolicznymi jest połączenie trzech typów diet: śródziemnomorskiej, niskowęglowodanowej oraz z niskim indeksem glikemicznym. Co ważne, jest to dieta łatwa, bo bez liczenia kalorii i na bazie dostępnych produktów. Choć właściwie to wcale nie jest dieta, tylko sposób na zdrowe, pełne przyjemności odżywianie na co dzień.