Historia Smaku wyd. ilustrowane
-
Autor: Bruce Bryan
- ISBN: 978-83-7705-213-6
- EAN: 9788377052136
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Carta Blanca
- Format: 20.5x24.0cm
- Język: polski
- Seria: BIEGUNY
- Liczba stron: 200
- Rok wydania: 2012
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
39,50złCena detaliczna: 59,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 39,50 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Skąd pochodzi pomidor Jaka przyprawa była niegdyś cenniejsza niż złoto Co wspólnego mają ze sobą seks i czekolada Jakie warzywo przyczyniło się do wybuchu rewolucjiPodróż po różnych kontynentach śladami owoców, warzyw i przypraw używanych obecnie na co dzień ich historia, sposoby uprawy, zwyczaje, tradycje z nimi związane, przepisy z ich wykorzystaniem, a także anegdoty i ciekawostki na ich temat. Autor, wędrując po obu Amerykach, Europie i północnej Afryce, opowiada historie pożądania i miłości, zazdrości i chciwości, a główną rolę w jego opowieściach zawsze grają smakowite potrawy lub ich składniki. Bryan Bruce poszukuje źródeł powstania czekolady w Meksyku, uczy się, jak przyrządzać najprawdziwszą nowoorleańską jambalayę z sosem Tabasco, przekonuje się, czy transylwański sos czosnkowy chroni przed wampirami. Te poszukiwania ilustruje kilkadziesiąt kolorowych fotografii.