Historia naturalna i moralna jedzenia
-
Autor: Toussaint-Samat Maguelonne
- ISBN: 9788328020399
- EAN: 9788328020399
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: W.A.B.
- Format: 14.5x20.5cm
- Język: polski
- Liczba stron: 672
- Rok wydania: 2015
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
37,57złCena detaliczna: 59,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 37,57 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Łatwiej zrozumieć epokowe zdarzenia, wiedząc, że Luter gorszył się zjadaniem masła w Wielki Post, a Ludwik XV nie mógł przełknąć kawioru od cara Piotra I. Kolejne epoki w rozwoju ludzkości niosły nowe sposoby żywienia, a za nimi szły nowe wynalazki, profesje, instytucje i mity. Autorka łączy w tej książce dzieje samych produktów z moralną historią pożywienia, opowiadając smakowicie o zwyczajach, symbolach czy faktach historycznych związanych z pokarmami.