
Fizjologiczne podstawy żywienia człowieka...
-
Autor: red. Mariola Friedrich
- ISBN: 9788376633855
- EAN: 9788376633855
- Oprawa: oprawa: broszurowa
- Wydawca: Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny
- Format: 240x170 mm
- Liczba stron: 176
- Rok wydania: 2025
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
29,00zł
W rozwoju postnatalnym człowieka wyróżniamy następujące okresy: nowo- rodkowy, niemowlęcy, poniemowlęcy, dzieciństwa, dojrzewania, dorosłości, przekwitania i starości. Każdy z tych okresów charakteryzuje się specyficznym dla siebie tempem wzrostu i rozwoju, aktywnością hormonalną i metabolicz- ną, dojrzałością fizyczną, psychiczną i społeczną, stąd zrozumiała staje się potrzeba dostosowania różnych stylów życia, w tym żywienia, do aktualnych możliwości i potrzeb organizmu. W literaturze przedmiotu brakuje jednak kompleksowego opracowania łączącego w sobie fizjologiczno-metaboliczną specyfikę różnych okresów życia człowieka z zaleceniami żywieniowymi. Biorąc powyższe pod uwagę, postanowiono, na bazie fizjologicznej specyfiki danego etapu życia, z rozszerzeniem o okresy: przedkoncepcyjny, ciąży, laktacji oraz meno- i andropauzy, opracować z wykorzystaniem aktualnych wyników badań, obowiązujących norm dla populacji Polski oraz stanowisk zespołów eksper- tów zalecenia żywieniowe, uzupełniając je o aspekty praktyczne. Potrzeba zamieszczenia tych ostatnich wynika z wieloletniego doświadczenia autorek zdobytego w trakcie prowadzenia prozdrowotnej edukacji żywieniowej wśród różnych grup wiekowych. Monografia ta, z założenia przeznaczona do kształcenia słuchaczy na kierun- kach studiów bezpośrednio lub pośrednio związanych z żywieniem człowieka (np. technologia żywności, żywienie człowieka, promocja zdrowia, zdrowie publiczne itp.) na uczelniach różnego typu, jest autorskim opracowaniem pracowników Katedry Mikrobiologii Stosowanej i Fizjologii Żywienia Człowieka Zachodnio- pomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Opracowanie to może również służyć jako podręczny poradnik dla szerokiego gremium osób interesujących się żywieniem i jego rolą w promowaniu zdrowia.