Domowa pierogarnia
-
Autor: Betlej-Furman Grażyna
- ISBN: 9788327404398
- EAN: 9788327404398
- Oprawa: Twarda
- Wydawca: Olesiejuk
- Format: 18.0x24.0cm
- Język: polski
- Seria: SWOJSKA KUCHNIA
- Liczba stron: 96
- Rok wydania: 2014
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
6,88złCena detaliczna: 9,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 6,88 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Pierogi, kluski, naleśniki, placuszki to prawdziwa poezja polskiej kuchni. Potrawy te wprowadzają domowy klimat, miło jest przygotowywać je w towarzystwie – lepienie pierogów w większym gronie to prawdziwa przyjemność!
Tradycyjne przepisy autorka wzbogaca o zdrowe, naturalne dodatki, które sprawiają, że są to dania pełnowartościowe odżywczo. Uwzględnia przy tym rytm pór roku, proponując na zimę np. farsz z kasz, fasoli i soczewicy, na wiosnę i lato – botwinkę, młodą pokrzywę, cały bukiet ziół i sezonowe owoce, a na jesień – grzyby i orzechy.
Znajdziemy tu też pomysły na wykorzystanie regionalnych specjałów z owczego mleka takich jak sery typu bryndza i oscypek, które są obecnie dostępne w całej Polsce.
Uwielbiam gotować dla rodziny i gości, no i oczywiście jeść – wyznaje autorka, która prowadzi słynące z wyśmienitego jadła gospodarstwo agroturystyczne w Beskidzie Niskim.