Dobra kuchnia. Kuchnia wegetariańska TW Dragon
tradycyjne i sprawdzone przepisy
-
Autor: Wiesława Rusin
- ISBN: 978-83-62976-93-5
- EAN: 9788362976935
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Dragon
- Format: 240x170x14mm
- Język: polski
- Liczba stron: 144
- Rok wydania: 2012
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
16,47złCena detaliczna: 29,95 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 16,45 zł
Dieta wegetariańska, oparta na świeżych warzywach, owocach i ziarnach pochodzących z upraw organicznych może nie tylko odtruć i odkwasić organizm, ale także wyleczyć liczne dolegliwości, których źródło tkwi w zaburzonej równowadze układu trawiennego. I chodzi tu zarówno o popularną zgagę czy wzdęcia, jak i o niepowiązane, wydawać by się mogło, ze sposobem odżywiania choroby: stawów, zatok, skóry, serca a nawet układu nerwowego. Po głębszej analizie właściwości leczniczych roślin jadalnych okazuje się, że natura wyposażyła nas w potężną aptekę, której leki są smaczne, idealnie wchłanialne, a w dodatku pozbawione działań ubocznych. Kuchnia wegetariańska owe skarby przybliża, oswaja i kładzie na naszych talerzach.
Kuchnia wegetariańska tradycyjne i sprawdzone przepisy
Trzy powody, aby spróbować kuchni wegetariańskiej:
Odtruwa
Pokarm roślinny ma silne właściwości alkalizujące, w związku z czym wykazuje dobroczynne działanie na nasze zatrute organizmy, zakwaszone nadmiernym spożyciem białek zwierzęcych i wysoko przetworzonej żywności. Ponieważ optymalne funkcjonowanie komórek zachodzi w środowisku lekko zasadowym, zasado-twórcza dieta wegetariańska przyczynia się do zdrowia. Warto dodać, że większość groźnych chorób cywilizacyjnych (z wieloma odmianami raka, miażdżycą i cukrzycą na czele) ma swe źródło w nieprawidłowym odżywianiu, a dokładnie - w spożywaniu rafinowanej zakwaszającej żywności (na czele z cukrem i mąką) przy drastycznym niedoborze alkalizujących warzyw i błonnika roślinnego usuwającego gnijące resztki z jelit. Dieta wegetariańska odwraca te szkodliwe proporcje.
Odżywia
Jeść a odżywiać się to dwa zupełnie różne pojęcia. Jedzenie to połykanie różnych produktów, nie zawsze jadalnych. Odżywianie to wprowadzanie do organizmu pokarmów, które dostarczą mu energii do optymalnego funkcjonowania. Podstawowe substancje odżywcze to białka, tłuszcze i węglowodany. Dieta wegetariańska może dostarczyć pokarmów z każdej z tych grup i to w najwyższej jakości. Bogatym źródłem protein (białek) roślinnych są głównie warzywa strączkowe i wszelkiej maści orzechy. Bezcennych tłuszczy w formie nienasyconych kwasów tłuszczowych dostarczają m.in. tłoczone na zimno oliwa z oliwek, siemię lniane, nasiona ogórecz-nika, pestki dyni i kokos. Węglowodany (te „dobre", nierafinowane, jak mąka czy cukier) dostępne są w ziarnach, np. brązowym ryżu, kaszy jaglanej czy gryczanej. Błonnik i chlorofil, dobroczynne dla jelit (w których kryje się 70% naszej odporności), obecne są głównie w zielonych warzywach. Wbrew obiegowym opiniom warzywa są też bogatym źródłem wapnia, np. brokuł zawiera go więcej niż mleko.
Leczy
Coraz więcej i głośniej mówi się o tym, że do leczenia wielu chorób nie są potrzebne drogie leki. Najczęściej wystarczy oczyścić i odciążyć organizm, który w takim stanie uruchomi cudowne mechanizmy samoleczące. Później wystarczy wspomóc go naturalnymi witaminami, minerałami i składnikami odżywczymi. Dieta wegetariańska sprawdza się w obu fazach leczenia: zarówno w odciążaniu ustroju, jak i w dostarczaniu mu wszelkich substancji, które wspomagają proces samoregeneracji.
SPIS TREŚCI
Kuchnia wegetariańska
WPROWADZENIE 4
NAPOJE, SOKI, MLECZKA 9
ZUPY, KREMY, CHŁODNIKI 20
POŻYWNE PRZEKĄSKI 38
KOLOROWE WARZYWA 56
SYCĄCE STRĄCZKI 74
KASZE l ZIARNA 90
SŁONECZNE JAJKA 98
SOSY, DlPY, PASTY 114
SŁODKO A ZDROWO 126
Indeks 142