Dobra kuchnia. Kuchnia podlaska
-
Autor: Łukasz Fiedoruk
- ISBN: 978-83-62976-19-5
- EAN: 9788362976195
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Dragon
- Format: 210x135x5mm
- Język: polski
- Seria: DOBRA KUCHNIA
- Liczba stron: 48
- Rok wydania: 2012
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
4,94złCena detaliczna: 8,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 4,94 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Podlasie to tereny, które czas naznaczył burzliwą historią. Przez wieki był to teren sporny państw ościennych, stąd tradycyjna kuchnia bogata jest w obce wpływy. Zwyczaje litewskie, białoruskie czy tatarskie pozostawiły w menu Podlasian wiele śladów. Na stołach mieszkańców tych terenów obecne są do dziś kartacze, litewski chleb, kołduny i wspaniałe wędliny. To w kuchniach szlachty kresowej smażyły się aromatyczne konfitury, wędziły szynki i sery, a w apteczkach rzędem stały wyśmienite nalewki. Tradycja ta pozostawiła wiele dobrego w zwyczajach kulinarnych współcześnie żyjących Podlasian. Kuchnia podlaska odkryje przed Czytelnikiem wiele nieznanych dotąd receptur i sprawi, że codzienne menu nabierze nowych smaków.