
Dobra kuchnia. Kuchnia kaszubska
Dobra kuchnia
-
Autor: Łukasz Fiedoruk
- ISBN: 978-83-62976-21-8
- EAN: 9788362976218
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Dragon
- Format: 208x132x4mm
- Język: polski
- Seria: DOBRA KUCHNIA
- Liczba stron: 48
- Rok wydania: 2012
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
4,67złCena detaliczna: 8,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 3,57 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Regionalna sztuka kulinarna w Polsce przez lata ulegała wielu wpływom. Nie inaczej rzecz miała się z odchodzącą powoli w zapomnienie, choć niezwykle wartościową, kuchnią kaszubską. Wyraźnie widoczne jest tutaj oddziaływanie Niemców i Szwedów, a także specyficzne uwarunkowania geograficzne.
Na kaszubskich stołach królują ryby ? począwszy od śledzi przez szproty, flądry, łososie skończywszy na dorszach. Obecne są również takie potrawy jak zylce, gęsia okrasa oraz bulwy z kwaśnym mlekiem i szpyrkami. Kuchnia kaszubska to zbiór przepisów na charakterystyczne dla tego regionu potrawy, dzięki którym niezależnie od miejsca zamieszkania każdy będzie mógł mieć w domu kawałek Pomorza.