Dobra kuchnia. Dania z ryb w.2015
Pokaż się z dobrej kuchni
-
Autor: Opracowanie zbiorowe
- ISBN: 978-83-7887-035-7
- EAN: 9788378870357
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Dragon
- Format: 210x135x5mm
- Język: polski
- Seria: DOBRA KUCHNIA
- Liczba stron: 32
- Rok wydania: 2015
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
3,84złCena detaliczna: 6,99 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 3,84 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Ryby pojawiły się w menu naszych przodków już wiele tysięcy lat temu. Ich mięso jest doskonałym źródłem składników mineralnych, przede wszystkim żelaza, wapnia, fosforu i jodu. Warto pamiętać, że ryby powinny zajmować stałe miejsce w naszym menu, ponieważ ich spożywanie bardzo korzystnie wpływa na organizm. W mięsie i tłuszczu ryb znajdują się również witaminy B, A i D. Duże znaczenie ma witamina D, występująca jedynie w niektórych produktach pochodzenia zwierzęcego i to w małych ilościach. W zależności od upodobań, ryby można gotować na parze, w wywarze z warzyw, można je smażyć, dusić, piec, grillować, przyrządzać w galarecie. Wystarczy posypać je solą i pieprzem, ale jeśli ponad wszystko cenimy aromat ziół i przypraw, warto sięgnąć po anyż, gałkę muszkatołową, rozmaryn, tymianek, kolendrę, oregano lub ostrą paprykę. Do ryb delikatnych oraz pieczonych w folii aluminiowej doskonałym dodatkiem jest białe wytrawne wino.