Dieta w walce z cukrzycą. 80 zdrowych...
80 zdrowych i smacznych dań
-
Autor: Philippe Chavanne
- ISBN: 9788371757877
- EAN: 9788371757877
- Oprawa: oprawa: broszurowa
- Wydawca: DELTA Agencja Wydawnicza
- Format: 23x17 cm
- Język: polski
- Liczba stron: 144
- Rok wydania: 2012
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
17,07złCena detaliczna: 29,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 17,07 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
80 zdrowych i smacznych dań
W życiu zdarzają się różne zbiegi okoliczności - dobre i złe. Cukrzyca typu 2 jest przykładem zbiegu niepomyślnych okoliczności, takich jak niekorzystne predyspozycje genetyczne, szkodliwe uwarunkowania środowiskowe oraz niezdrowy tryb życia. Profilu genetycznego nie sposób zmienić, można jednak skutecznie oddziaływać na środowisko, a także modyfikować tryb swojego życia. Natomiast cukrzyca typu l jest wynikiem deficytu immunologicznego, który nieodwracalnie uszkadza trzustkę, wskutek czego przestaje ona wytwarzać insulinę. W obu przypadkach dochodzi do podwyższenia poziomu cukru we krwi. W razie wystąpienia cukrzycy typu l konieczne jest przede wszystkim uzupełnianie braków insuliny dla ustabilizowania poziomu cukru, który jest paliwem dla całego organizmu. Wymaga to zrównoważenia diety pod względem dziennego spożycia cukrów oraz właściwego ich doboru. Zegarmistrzowska precyzja gwarantuje równowagę między dostawami cukru i jego wykorzystywaniem przez organizm. W odniesieniu do cukrzycy typu 2 zasady dietetyczne są nieco inne. Dzienna dawka cukrów jest czynnikiem istotnym, ale bardzo często musi mu towarzyszyć modyfikacja nawyków żywieniowych pod względem spożycia tłuszczów, a czasem także alkoholu. Cukrzyca typu 2 pociąga za sobą większe ryzyko schorzeń sercowo-naczyniowych, niż komplikacji bezpośrednio związanych ze zbyt wysokim poziomem cukru w organizmie.Czy z tego wynika, że mamy wybór jedynie między rezygnacją i odmawianiem sobie? Nic podobnego! Należy troszczyć się o siebie w każdej sytuacji, nawet pozornie błahej. Wszyscy powinniśmy zachowywać dietetyczną czujność, a osoby chore na cukrzycę - szczególnie. Każdy diabetyk powinien się odżywiać zgodnie ze zdrowymi zasadami, zawartymi w tej książce. Podane dalej przepisy kulinarne pozwalają opracować zrównoważony model diety, idealny dla chorych na cukrzycę, ale także godny polecenia osobom zdrowym.
Odżywianie wynika z naturalnej potrzeby, a przyjemność jedzenia jest z nim ściśle związana. Philippe Chavanne ma na względzie rozkosz podniebienia, osiąganą dzięki wyśmienitym kompozycjom, subtelnym smakom i niewielkiej zawartości cukru. Proponuje nam zdrową kuchnię, bez obawy o skład i zawartość poszczególnych składników. Kto bowiem myśli o skrobi, jedząc zupę fasolową lub świderki, które kojarzą się ze słoneczną Italią? Kto zaprząta sobie głowę glukozą, zwijając sakiewki z kapusty z mięsem kraba i kozim serem, inspirowane kuchnią azjatycką? Kto się martwi sacharozą, gdy w gronie przyjaciół kończy posiłek deserem ze świeżych fig z musem malinowym? Kto się przejmuje, czy wolno mu wypić lampkę wina?
Cierpiący na cukrzycę i zdrowi, smakosze i smakoszki, otwórzmy 80 okien na krajobrazy gastronomicznej rozkoszy. Poczujmy wspólnotę przyjemności płynącej z jedzenia. Bez wahania podążmy szlakiem Philippe'a Chavanne'a, na który nas zaprasza swymi oryginalnymi pomysłami.
Dr Philippe Cornet
Profesor medycyny ogólnej
Dyrektor Wydziału Nauczania
i Badań Medycyny Ogólnej
Uniwersytet im. Marii i Piotra Curie
(Universite Paris VI) - Przedmowa
Dieta w walce z cukrzycą
Spis treści:
- Przedmowa
- Uwago wstępne
- Przepisy
- Zupy
- Przystawki zimne i gorące oraz sałatki
- Ryby i skorupiaki
- Mięso i drób
- Warzywa, ryż i dodatki
- Desery