Dieta po udarze mózgu
-
Autor: Cichocka Aleksandra
- ISBN: 9788367696036
- EAN: 9788367696036
- Oprawa: Miękka
- Wydawca: Medical Education
- Format: 172x245 mm
- Język: polski
- Liczba stron: 26
- Rok wydania: 2023
- Wysyłamy w ciągu: 3 - 5 dni
-
Brak ocen
-
10,93złCena detaliczna: 15,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 10,33 zł
x
Przedstawiam poradnik poświęcony diecie po udarze mózgu.
Właściwe odżywianie to jeden z czynników, które korzystnie wpływają na wynik rehabilitacji chorych z tej grupy. Fakt ten podkreślają stanowiska i zalecenia międzynarodowych ekspertów, a także wytyczne Polskiego Towarzystwa Neurologicznego dotyczące postępowania u chorych po udarze mózgu.
Natomiast wśród czynników sprzyjających zapobieganiu udarowi mózgu znalazły się regularna aktywność fizyczna i racjonalne żywienie. Pocieszające jest zatem to, że na większość czynników ryzyka udaru mózgu możemy wpływać odpowiednim postępowaniem: stylem życia, w tym dietą i aktywnością fizyczną, a także w razie potrzeby leczeniem farmakologicznym.
Dlatego u osób po udarze mózgu tak ważna jest odpowiednia dieta – ponieważ wpływa ona na większość tych czynników ryzyka.
Autorka poradnika, Aleksandra Cichocka, dietetyczka z ogromnym doświadczeniem, w spójny, zwięzły i jednocześnie bardzo czytelny sposób przedstawia aktualne zasady, którymi należy się kierować w przygotowywaniu posiłków dla pacjentów z udarem.
Dodatkowym atutem książki jest kilka propozycji jadłospisów. Poradnik będzie bardzo przydatnym narzędziem dla chorych i ich opiekunów, poszerzy także wiedzę specjalistów zajmujących się tym zagadnieniem.