Dieta DASH
w teorii i zastosowaniu
-
Autor: Cichocka Aleksandra
- ISBN: 9788364045554
- EAN: 9788364045554
- Oprawa: oprawa: broszurowa
- Wydawca: Medyk
- Format: 21.0x21.0cm
- Język: polski
- Liczba stron: 224
- Rok wydania: 2022
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
26,95złCena detaliczna: 49,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 26,95 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Każdy z nas marzy o diecie smacznej, łatwej i szybkiej w przygotowaniu, opartej na łatwo dostępnych produktach, uwzględniającej nieskomplikowane przepisy kulinarne, i co najważniejsze, która szybko daje korzystne efekty zdrowotne. Taka właśnie jest dieta DASH, którą można nazwać dietą naszych marzeń. Książka ta powstała, aby pomóc w spełnieniu tych marzeń.
W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na wartości ciśnienia tętniczego krwi, jak również przydatność tej diety, między innymi, w obniżaniu stężenia cholesterolu, w profi laktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych.
W książce zaproponowano 64 przepisy kulinarne zgodne z założeniami diety DASH. Dla każdego przepisu wyliczono zawartość kalorii i składników ważnych w diecie DASH, w tym wapnia, potasu, magnezu, błonnika i soli/sodu.
W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na wartości ciśnienia tętniczego krwi, jak również przydatność tej diety, między innymi, w obniżaniu stężenia cholesterolu, w profi laktyce i leczeniu cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych.
W książce zaproponowano 64 przepisy kulinarne zgodne z założeniami diety DASH. Dla każdego przepisu wyliczono zawartość kalorii i składników ważnych w diecie DASH, w tym wapnia, potasu, magnezu, błonnika i soli/sodu.