Daj gryza. Smakowite historie o jedzeniu
-
Autor: Baranowska Natalia
- ISBN: 978-83-8150-537-6
- EAN: 9788381505376
- Oprawa: twarda
- Wydawca: Dwie Siostry
- Format: 370x272mm
- Język: polski
- Liczba stron: 112
- Rok wydania: 2023
- Wysyłamy w ciągu: 48h
-
Brak ocen
-
41,99złCena detaliczna: 74,90 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 41,99 zł
x
W tysiąc smaków dookoła świata! Wielka wyprawa tropem dań, przypraw i składników z pięciu kontynentów w efektownym albumie pełnym ciekawostek i smakowitych przepisów.
Skąd pochodzi kukurydza, skąd pszenica, a skąd ziemniaki?
Co jada się od wieków w Turcji, a co we Włoszech czy w Nigerii?
Jak własnoręcznie przygotować wietnamski naleśnik, brazylijskie pralinki albo węgierskie leczo?
Ta apetyczna książka zabierze was w wielką podróż śladami smaków, potraw i składników, z których się je przyrządza. Odwiedzicie w niej 26 krajów ze wszystkich kontynentów, a na efektownych ilustracjach Aleksandry i Daniela Mizielińskich zobaczycie marokańską ucztę, pływający wietnamski targ czy argentyńskich gauczów. Poznacie najróżniejsze przysmaki i przeczytacie o ich barwnych losach. Przekonacie się, jak mocno jedzenie związane jest z historią, kulturą i przyrodą kraju, w którym powstało. I dowiecie się, jak przyrządzić proste i pyszne dania ze wszystkich stron świata.
Każdy rozdział poświęcony jest jednemu krajowi. Znajdziecie w nim mnóstwo ciekawostek o charakterystycznych składnikach, potrawach i zwyczajach, a także dwa łatwe do wykonania przepisy. Wyszukiwanie ciekawych informacji ułatwi spis treści, indeks oraz oś czasu, przedstawiająca najważniejsze wydarzenia i odkrycia kulinarne.
Album poprowadzi was przez kuchnie następujących krajów:
Europa: Francja, Grecja, Hiszpania, Niemcy, Norwegia, Polska, Rosja, Węgry, Włochy; Ameryka Północna i Południowa: Argentyna, Brazylia, Meksyk, Peru, Stany Zjednoczone; Azja i Oceania: Chiny, Indie, Indonezja, Iran, Izrael, Japonia, Turcja, Wietnam; Afryka: Egipt, Etiopia, Maroko, Nigeria.