KATEGORIE

Kategorie

Okładka książki Cud oleju kokosowego

Cud oleju kokosowego

  • Autor: Bruce Fife
  • ISBN: 9788373774070
  • EAN: 9788373774070
  • Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
  • Wydawca: Studio Astropsychologii
  • Format: 14.5x20.5cm
  • Język: polski
  • Liczba stron: 268
  • Rok wydania: 2010
  • Wysyłamy w ciągu: niedostępny
  • Średnia ocena: 4,00 (2)
  • 22,03

     zł

    29,20 zł

Artykuł chwilowo niedostępny
Wpisz e-mail, jeśli chcesz otrzymać powiadomienie o dostępności produktu
x

Do tej pory niewielu specjalistów od lipidów (tłuszczów) wiedziało o wielkich korzyściach płynących ze spożywania unikalnej grupy występujących w oleju kokosowym tłuszczów nasyconych. Większość lekarzy na ogół nie zwracała na nie uwagi, odrzucając olej kokosowy z powodu powszechnych, błędnych przekonań związanych ze stosowaniem tłuszczów w diecie. Teraz sytuacja zaczyna ulegać zmianie, gdyż mamy większą wiedzę na temat ogromnych, dobroczynnych skutków — odżywczych i terapeutycznych — olejów tropikalnych.
Z niniejszej książki czytelnik dowie się, że nie wszystkie tłuszcze nasycone są szkodliwe. Pewna ich podgrupa wywiera pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. W książce zostały pokrótce przedstawione właściwości lecznicze, które specjaliści zaczęli powoli ujawniać w związku z wyjątkową grupą tłuszczów nasyconych znajdujących się w mleku matki oraz oleju kokosowym. Znane są one jako „średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe". Opowieść jest fascynująca i może wywrzeć potężny wpływ na twoje zdrowie.
Nabywców książki Cud oleju kokosowego może zaskoczyć fakt, że owe tłuszcze nasycone sprzyjają dobremu zdrowiu. W przeciwieństwie do poglądów wyznawanych zarówno przez laików, jak i profesjonalistów, znajdujące się w oleju kokosowym tłuszcze nasycone mają pozytywny wpływ na zdrowie, co nie powinno zaskakiwać. Gdyby bowiem olej kokosowy był niezdrowy, zostałoby to udowodnione na przykładzie społeczności, które używają go od wielu pokoleń.
A jest wręcz odwrotnie. Ludzie, którzy wykorzystują olej koko; wy, cieszą się bardzo dobrym zdrowiem.
Z historycznego punktu widzenia olej kokosowy jest jedni z tych olejów, które spożywano i wykorzystywano w postaci le od dawien dawna. Literatura ajurwedyjska już długo promuje lecznicze i kosmetyczne korzyści płynące ze stosowania te eliksiru natury. Nawet dzisiaj społeczność Azji Pacyficznej, kto może stanowić aż połowę populacji świata, korzysta z oleju kokosowego w tej czy innej formie. Wielu z tych ludzi cieszy się barć dobrym zdrowiem i długowiecznością. Badania przeprowadzę na ludziach, którzy mieszkają w klimacie tropikalnym i stosują dietę bogatą w olej kokosowy, wykazują, iż są oni zdrowsi i r: dziej zapadają na choroby serca i nowotwory, rzadziej mają i dolegliwości gastryczne i problemy z prostatą. Pochodzące z kc ca dziewiętnastego stulecia popularne książki kucharskie Amen Północnej i Europy często zawierały przepisy z wykorzystana oleju kokosowego, ale wówczas prawie nikt nie słyszał o choi bach serca czy nowotworach. Zdrowy rozsądek sugerowałby, występujące w oleju kokosowym tłuszcze nasycone nie są tru zna, jak to się często utrzymuje.
Skąd w takim razie biorą się te negatywne opinie o oleju koksowym? Ponieważ uważa się, że „tłuszcze nasycone" wiążą z chorobami serca, więc w takim razie twierdzi się też, że o kokosowy zagraża zdrowiu. Wiele informacji łączących olej kokosowy ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na serce to jedno w najlepszym razie poszlaki, a w najgorszym źródło wielu poważnych błędów. Badania, które pokazują, że stosowanie w diecie oleju kokosowego podwyższa poziom cholesterolu we krwi i zwiększa możliwe ryzyko zachorowania na serce, nie zostały należycie opracowane, ponieważ do diety nie włączono niezbędnych tłuszczów. Społeczności, które spożywają duże ilości oleju kokosowe zawsze wprowadzają do swojego pożywienia inne oleje roślin oraz ryby, dzięki czemu dieta jest lepiej skomponowana.



SPIS TREŚCI

Przedmowa................................................................. 7
Wstęp......................................................................... 11
1. cała prawda o oleju kokosowym............................ 15
2. zrozumieć tłuszcze................................................. 29
3. nowa broń przeciwko chorobom serca................... 51
4. cudowny, naturalny wróg zarazków................... 77
5. jedz tłuszcz i zrzucaj kilogramy............................. 109
6. piękna skóra i lśniące włosy................................... 131
7. olej kokosowy jako jedzenie i jako lekarstwo....... 153
8. droga do lepszego zdrowia................................... 195
9. przepisy kulinarne i recepty na piękno................... 221
Źródła......................................................................... 257
Literatura dodatkowa.................................................. 261
O Autorze .. 267

Kamilka, ocena: 5/5
2012-01-07
Już nie pamiętam, gdzie po raz pierwszy usłyszałam o niezwykłych cechach oleju kokosowego. Spróbowałam u koleżanki, której cera od jakiegoś czasu wyglądała bardzo zdrowo. Sama zaczęłam stosować do włosów i cery. Różnicę było widać po tygodniu! Dopiero później zobaczyłam tę książkę. Zrozumiałam z niej, dlaczego Polinezyjczycy nie chorują na raka skóry. Lektura wciągnęła mnie niesamowicie. Jest mnóstwo zastosowań tego oleju. Rozumiem teraz, dlaczego nazywa się go „królem” olejów i cudownym olejkiem. Ciekawa jestem, dlaczego nikt wcześniej nie mówił, że to taka rewelacja.
 
Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj