Chemia w pożywieniu. Jak działają dodatki do...
Jak działają dodatki do żywności i dlaczego nam szkodzą
-
Autor: Hans-Ulrich Grimm
- ISBN: 978-83-64278-28-0
- EAN: 9788364278280
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Vital Studio Astropsychologii
- Format: 205x145x20mm
- Język: polski
- Liczba stron: 352
- Rok wydania: 2015
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Średnia ocena: 5,00 (1)
-
23,96złCena detaliczna: 39,30 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 23,96 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów ,,Nie jedz tego!"" i ,,Cukrowa mafia"", którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych. Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowszej książce, pożywienie produkowane na skalę przemysłową potrzebuje chemicznych dodatków. Niestety, człowiek już nie - one mu po prostu szkodzą. Autor analizuje działanie najpopularniejszych dodatków do produktów spożywczych, w tym aromatów, enzymów, środków modyfikowanych genetycznie, maltodekstryny, ekstraktu drożdżowego i syropu glukozowo-fruktozowego. Dochodzi przy tym do szokujących wniosków. Dzięki tej publikacji poznasz powiązania chemicznych środków w jedzeniu z szybszym starzeniem się i chorobami układu krążenia. Dowiesz się, jakie zmiany w organizmie ludzkim wywołuje Cola Light i ksylitol oraz dlaczego gotowe dania mogą powodować poważne schorzenia jelit. Autor ujawnia także szokującą prawdę o chemii znajdującej się w uwielbianych przez dzieci napojach i słodyczach. Zdradza również, jakie zagrożenia skrywają się w margarynach imitujących masło. Dowiedz się, co o dodatkach do żywności sądzą eksperci i dlaczego ich przerażenie jest bagatelizowane i nie dopuszczane do środków masowego przekazu. Poznaj całą prawdę i przestań truć siebie i bliskich.
✖ Opinia niepotwierdzona zakupem
Karol Glomba, ocena: 5/5
2014-07-08
Codziennie jesteśmy karmieni śmieciami i toksynami. Koncerny spożywcze ścigają się w obcinaniu kosztów i tworzeniu coraz to skuteczniejszych ?ulepszaczy? spożywczych, a my to bez mrugnięcia okiem jemy. Nie byłoby problemu, gdyby to, co jest dobre dla żywności, było równie dobre dla jej konsumenta. Ta książka uświadomiła mi skalę tego procederu i pozwoliła świadomie wybierać wyłącznie te produkty, które są naprawdę zdrowe.