100 potraw z jaj
-
Autor: Kiewnarska Elżbieta
- ISBN: 978-83-65602-62-6
- EAN: 9788365602626
- Oprawa: miękka
- Wydawca: Graf-ika
- Format: 240x165x5mm
- Język: polski
- Seria: 1
- Liczba stron: 40
- Rok wydania: 2019
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
11,13złCena detaliczna: 18,00 złNajniższa cena z ostatnich 30 dni: 11,13 zł
Artykuł chwilowo niedostępny
x
Jaja są nie tylko jednym z najpożywniejszych i najzdrowszych artykułów spożywczych - są również jednym najbardziej niezbędnym, najbardziej rozpowszechnionych. Najłatwiejsze do przyrządzenia, są jednocześnie podstawowym materiałem kuchni wymyślnej i wykwintnej. Jaja są codziennym pożywieniem kilkumiesięcznego dziecka i zgrzybiałego starca. Zjada je codziennie rano i wieczorem pracownica igły, sklepowa i biuralistka, śpiesząca do pracy, gotując je, lub smażąc naprędce na primusie, lub spirytusówce, jak również i smakosz, spożywający je w postaci wykwintnych omelettes souffles z truflami i szparagami w eleganckiej restauracji. To też te pierwszorzędne jadłodajnie mają rozmaite wyborne sposoby przyrządzania potraw z jaj i przy pomocy jaj. Gorzej jest w kuchniach prywatnych, gdzie właśnie znane jest przeważnie tylko stosowanie jaj, jako środka pomocniczego. Samodzielne potrawy z jaj ograniczają się zwykle do jaj na miękko, (prawie zawsze przegotowanych), jaj na twardo (często niedogotowanych), jajecznicy na maśle lub słonince ze szczypiorkiem i do nieudolnie wykonanego omletu z konfiturami.