KATEGORIE [rozwiń]

Zdrowa żywność

Aura Herbals Mieszanka witalna 300g
nowość
wyprzedaż

17,90 zł 8,95 zł


Aura Herbals Mieszanka witalna 300g Mieszanka Witalna to zdrowy i smaczny dodatek do płatków, owsianki, musli, sałatek i jogurtów. To opracowana przez specjalistów kompozycja Superfoods: pełnowartościowej żywności o bardzo wysokiej zawartości substancji odżywczych oraz rozpływających się w ustach suszonych owoców. Nawet mała porcja Mieszanki Witalnej to duża moc wartości odżywczych i szybkie zaspokojenie głodu. Co to znaczy? Wyobraź sobie, że ilość jedzenia równa 1 – 2 łyżkom stołowym, zaspokoi Twój głód na długi czas. Wydaje Ci się to niemożliwe, ale tak działa nasza Mieszanka Witalna. Starannie wyselekcjonowane składniki charakteryzują się wysokązawartością błonnika, dzięki czemu błyskawicznie zapewniają uczucie sytości i zapotrzebowanie na najważniejsze oraz najbardziej pożądane substancje odżywcze: białko, błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, zdrowe węglowodany, witaminy, minerały i aminokwasy. Mieszanka Witalna to codzienny sposób na witalność i dobry nastrój. Odpowiednia dla wegan, wegetarian, osób na diecie odchudzającej oraz osób aktywnych fizycznie. Mieszanka Witalna to idealny sposób na szybkie zaspokojenie głodu przez pełnowartościową żywność, bogatą w substancje odżywcze, których potrzebuje organizm. Jest szczególnie polecana zapracowanym osobom, którym ciężko znaleźć czas na jedzenie, a także osobom aktywnym fizycznie lub przebywającym na diecie odchudzającej, bezglutenowej, wegańskiej, wegetariańskiej oraz tym, któych dieta jest uboga w warzywa i owoce lub przeciwnie - tym, którzy starannie wybierają zdrową żywność najwyższej jakości. Skład: 40% mielone siemię lniane; 25% suszona żurawina; 20% kruszone ziarno kakaowca; 15% obłuszczone ziarno konopii. Sposób użycia: Stosować jako dodatek do płatków, owsianki, musli, jogurtów, mleka, sałatek lub spożyć jako samodzielną przekąskę. Produkt może zawierać alergeny: sezam, orzechy nerkowca i inne orzechy ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym pakowane są produkty zawierające ww. alergeny. Przechowywać w suchym miejscu i chłodnym miejscu.  
NatVita Konopia, nasiona niełuskane 900g
nowość

20,20 zł 19,19 zł


NatVita Konopia, nasiona niełuskane 900g Konopie siewne (Cannabis sativa) ziarna niełuskane. Ziarna konopi siewnych charakteryzują się wysoką zawartością wysokiej jakości białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz minerałów i witamin w proporcjach idealnych dla naszego organizmu. Ziarno konopne w świecie roślin ustępują pod tym względem miejsca jedynie soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Nie zawiera cholesterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Wysoko odżywcze białka (edestyny) zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Dodatkowo jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany, które zapewniają m.in. błonnik wspomagający działanie układu pokarmowego. Kwasy tłuszczowe są konieczna dla zachowania pełni zdrowia, ludzki organizm ich nie wytwarza, muszą więc stanowić składnik naszej diety. Ziarna konopi są jednym z najlepszych źródeł  tych tzw. „dobrych tłuszczów”, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na wyjątkową zawartość oraz odpowiednie proporcje. Zawiera m.in. rzadko dostępny kwas gamma linolenowy - GLA i kwas stearydynowy – SDA. Niedobór kwasów tłuszczowych w organizmie może objawiać się chorobami skóry, kruchymi i matowymi włosami, łamliwymi paznokciami, łupieżem. Ziarna konopi są również bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, zawierają również właściwie minerały takie jak wapń, potas, fosfor oraz żelazo. Składniki:  100 % konopie siewne (Cannabis sativa) ziarna niełuskane. Sposób użycia:  Jako przekąska na surowo, dodatek do dań, wypieków itp.  
NatVita Sól Kłodawska Różowa Drobnoziarnista (miałka) 2000g
nowość

12,50 zł 11,90 zł


NatVita Sól Kłodawska Różowa Drobnoziarnista (miałka) 2000g Różowa sól kłodawska naturalna, niejodowana. Wydobywana tradycyjnymi metodami górniczymi w kopalni soli w Polsce. Charakteryzuje się wysoką czystością oraz bogatą zawartością mikroelementów (tzw. pierwiastków życia). Sól kłodawska powstała około 250 milionów lat temu poprzez odparwywanie wód morskich, które nzajdowały się na obszarze od Szkocji aż po Góry Świętokrzyskie. Skład: 100% sól kłodawska różowa, miałka Sposób użycia: Idealnie nadaje się jako przyprawa, do różnego rodzaju potraw, zup, sosów, przetworów, itp. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
NatVita Konopia, nasiona niełuskane 600g

17,27 zł 16,41 zł


NatVita Konopia, nasiona niełuskane 600g Konopie siewne (Cannabis sativa) ziarna niełuskane. Ziarna konopi siewnych charakteryzują się wysoką zawartością wysokiej jakości białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz minerałów i witamin w proporcjach idealnych dla naszego organizmu. Ziarno konopne w świecie roślin ustępują pod tym względem miejsca jedynie soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Nie zawiera cholesterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Wysoko odżywcze białka (edestyny) zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Dodatkowo jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany, które zapewniają m.in. błonnik wspomagający działanie układu pokarmowego. Kwasy tłuszczowe są konieczna dla zachowania pełni zdrowia, ludzki organizm ich nie wytwarza, muszą więc stanowić składnik naszej diety. Ziarna konopi są jednym z najlepszych źródeł  tych tzw. „dobrych tłuszczów”, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na wyjątkową zawartość oraz odpowiednie proporcje. Zawiera m.in. rzadko dostępny kwas gamma linolenowy - GLA i kwas stearydynowy – SDA. Niedobór kwasów tłuszczowych w organizmie może objawiać się chorobami skóry, kruchymi i matowymi włosami, łamliwymi paznokciami, łupieżem. Ziarna konopi są również bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, zawierają również właściwie minerały takie jak wapń, potas, fosfor oraz żelazo. Składniki:  100 % konopie siewne (Cannabis sativa) ziarna niełuskane. Sposób użycia:  Jako przekąska na surowo, dodatek do dań, wypieków itp.  
OstroVit Olej kokosowy extra virgin nierafinowany 900g

37,34 zł 32,90 zł


OstroVit Olej kokosowy extra virgin nierafinowany 900g Posiada delikatny zapach i smak kokosa. Tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony. Jest źródłem łatwostrawnego, dobrze przyswajalnego tłuszczu. Przyspiesza metabolizm, dzięki czemu ułatwia redukcję masy ciała. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Idealny dla osób będących na diecie odchudzającej, sportowców, małych dzieci, alergików. Olej kokosowy nierafinowany jest naturalnym produktem pozyskiwanym z miąższu kokosa. Jest  otrzymywany w procesie tłoczenia w zimnej temperaturze (do 40 stopni), nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony. Uważany za najzdrowszy olej  ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych oraz kwasu laurynowego. Ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie niemal wszystkich układów i narządów w organizmie. Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu. Posiada silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Olej kokosowy stymuluje wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza. Poprawia metabolizm, dzięki czemu ułatwia redukcję masy ciała. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy. Idealny dla osób będących na diecie odchudzającej, dla sportowców oraz małych dzieci. Dobry dla alergików oraz wegetarian. Obecność średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych sprawia, ze jest łatwostrawnym i szybko przyswajalnym  tłuszczem. Zalecany osobom z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów, chorobami trzustki, celiakią, przewlekłą biegunką. Olej kokosowy nierafinowany ma piękny, lekki zapach i  delikatny smak orzecha kokosowego. Jest doskonałym składnikiem potraw i wypieków. Jest odpornym na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia oraz pieczenia. Temperatura dymienia oleju kokosowego nierafinowanego wynosi ok 177 st C. Dzięki swoim unikalnym właściwościom, pięknemu zapachowi oraz wysokiej zawartości składników odżywczych olej  kokosowy ma zastosowanie również w kosmetyce. Głęboko nawilżają i odżywiają skórę oraz włosy. Doskonale sprawdza się jako krem dla skóry suchej i odwodnionej.  Ponadto obecność kwasu laurynowego doskonale zwalcza zmiany trądzikowe. Skład: Nierafinowany olej kokosowy 100%. Produkt może zawierać orzechy, soję, orzeszki ziemne oraz nasiona sezamu. Orzechy kokosowe pochodzą spoza UE Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej.  
OstroVit Olej kokosowy extra virgin nierafinowany 400g

17,85 zł 16,96 zł


OstroVit Olej kokosowy extra virgin nierafinowany 400g Posiada delikatny zapach i smak kokosa. Tłoczony na zimno, nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony. Jest źródłem łatwostrawnego, dobrze przyswajalnego tłuszczu. Przyspiesza metabolizm, dzięki czemu ułatwia redukcję masy ciała. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Idealny dla osób będących na diecie odchudzającej, sportowców, małych dzieci, alergików. Olej kokosowy nierafinowany jest naturalnym produktem pozyskiwanym z miąższu kokosa. Jest  otrzymywany w procesie tłoczenia w zimnej temperaturze (do 40 stopni), nierafinowany, niefiltrowany i nieoczyszczony. Uważany za najzdrowszy olej  ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych oraz kwasu laurynowego. Ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie niemal wszystkich układów i narządów w organizmie. Wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego organizmu. Posiada silne właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe oraz przeciwgrzybicze. Olej kokosowy stymuluje wchłanianie wapnia, magnezu, żelaza. Poprawia metabolizm, dzięki czemu ułatwia redukcję masy ciała. Nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. Korzystnie wpływa na układ nerwowy i odpornościowy. Idealny dla osób będących na diecie odchudzającej, dla sportowców oraz małych dzieci. Dobry dla alergików oraz wegetarian. Obecność średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych sprawia, ze jest łatwostrawnym i szybko przyswajalnym  tłuszczem. Zalecany osobom z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów, chorobami trzustki, celiakią, przewlekłą biegunką. Olej kokosowy nierafinowany ma piękny, lekki zapach i  delikatny smak orzecha kokosowego. Jest doskonałym składnikiem potraw i wypieków. Jest odpornym na wysokie temperatury, przez co wspaniale nadaje się do smażenia oraz pieczenia. Temperatura dymienia oleju kokosowego nierafinowanego wynosi ok 177 st C. Dzięki swoim unikalnym właściwościom, pięknemu zapachowi oraz wysokiej zawartości składników odżywczych olej  kokosowy ma zastosowanie również w kosmetyce. Głęboko nawilżają i odżywiają skórę oraz włosy. Doskonale sprawdza się jako krem dla skóry suchej i odwodnionej.  Ponadto obecność kwasu laurynowego doskonale zwalcza zmiany trądzikowe. Skład: Nierafinowany olej kokosowy 100%. Produkt może zawierać orzechy, soję, orzeszki ziemne oraz nasiona sezamu. Orzechy kokosowe pochodzą spoza UE Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej.  
OstroVit Olej kokosowy rafinowany 900g

20,84 zł 18,90 zł


OstroVit Olej kokosowy rafinowany 900g Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Przyspiesza metabolizm. Działa antybakteryjnie. Oczyszcza organizm z toksyn. Wspomaga układ odpornościowy. Idealnie sprawdza się w kuchni, świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia ze względu na wysoka temperaturę dymienia. Produkt powstający w wyniku tłoczenia w wysokiej temperaturze. Dzięki temu pozbawiony jest wszelkich bakterii i zanieczyszczeń. Jest bezbarwny, bez żadnego charakterystycznego smaku i zapachu. Został stworozny z myślą o osobach, które prowadzą sportowy tryb życia i dla tych, którzy chcą zadbać o swoją sylwetkę. Idealnie sprawdza się w kuchni, świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia. Skład: Rafinowany olej kokosowy (100%) Olej kokosowy pochodzi z UE. Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej.  
OstroVit Olej kokosowy rafinowany 400g

12,90 zł 11,90 zł


OstroVit Olej kokosowy rafinowany 400g Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Przyspiesza metabolizm. Działa antybakteryjnie. Oczyszcza organizm z toksyn. Wspomaga układ odpornościowy. Idealnie sprawdza się w kuchni, świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia ze względu na wysoka temperaturę dymienia. Produkt powstający w wyniku tłoczenia w wysokiej temperaturze. Dzięki temu pozbawiony jest wszelkich bakterii i zanieczyszczeń. Jest bezbarwny, bez żadnego charakterystycznego smaku i zapachu. Został stworozny z myślą o osobach, które prowadzą sportowy tryb życia i dla tych, którzy chcą zadbać o swoją sylwetkę. Idealnie sprawdza się w kuchni, świetnie nadaje się do smażenia i pieczenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia. Skład: Rafinowany olej kokosowy (100%) Olej kokosowy pochodzi z UE. Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej.  
OstroVit Masło orzechowe smooth gładkie 1000g

25,34 zł 22,90 zł


OstroVit Masło orzechowe smooth gładkie 1000g To w 100% naturalny krem z orzeszków arachidowych bez dodatku cukru i soli. Bogate w witaminy, składniki mineralne, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko. Szczególnie polecane dla dzieci, osób dbających o smukłą sylwetkę oraz uprawiających sport. Delikatny, słodki smak kremu doskonale sprawdza się jako składnik deserów oraz słodkich przekąsek. Nie zawira dodatku cukru ani soli. Cukier i sól pojawiające się w skłądzie występują naturalnie w składnikach produktu. Sposób użycia: Stosować jako dodatek do owoców, kanapek, naleśników, ciast i deserów. Skład: Orzeszki arachidowe prażone 100%. Produkt może zawierać inne orzechy, soję oraz nasiona sezamu. Na powierzchni może wytrącać się cenny i aeromatyczny olej arachidowy. Rekomndujemy, aby wymieszać produkt przed spożyciem lub osobno wykorzystać wytrącony olej jako dodatek do potraw. Orzechy pochodzą spoza UE. Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej w zamkniętym opakowaniu,w  suchym miejscu. Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.  
OstroVit Masło orzechowe z miodem 500g

20,84 zł 18,90 zł


OstroVit Masło orzechowe z miodem 500g Nie zawiera barwników, środków konserwujących. Nie zawiera soli. Nie zawiera oleju palmowego. Doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bogate źródło witamin i składników mineralnych. Doskonała zdrowa, słodka przekąska. To wyjątkowo pyszne i niepowtarzalne połączenie orzeszków arachidowych z miodem. To w 100% naturalny krem stanowiący zdrową i słodką przekąskę dla miłośników słodkiego kremu orzechowego. Polecane  jest również dla osób dbających o smukłą sylwetkę oraz uprawiających sport. Sposób użycia: Stosować jako dodatek do owoców, kanapek, naleśników, ciast i deserów. Skład: Orzeszki arachidowe prażone 80%, miód 15%, olej kokosowy rafinowany 5%. Produkt może zawierać inne orzechy, soję oraz nasiona sezamu. Produkt nie zawiera dodatku substancji konserwujących, barwników, oleju palmowego, cukru ani soli. Na powierzchni może wytrącać się cenny i aromatyczny olej z orzechów. Rekomendujemy, aby wymieszać produkt przed spożyciem. Orzechy pochodzą spoza UE. Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej, w zamkniętym opakowaniu, suchym miejscu.  
Miody Bieszczadzkie Miód mniszkowy 400g

25,02 zł 20,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód mniszkowy 400g15,89 Miód mniszkowy to inaczej miód z mniszka lekarskiego ma mnóstwo właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodząc jego nadkwasotę. Stosowany jest także w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych. Dzięki zastosowaniu miodu mniszkowego rany szybciej się goją. Miód wzmacnia nasz układ odpornościowy, chroni wątrobę i drogi żółciowe, ponieważ zawiera on w swoim składzie cholinę, która odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie oraz sprawia, że zwiększa się efekt żółciopędny. Jest on stosowany również jako środek osłonowy przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku. Wspaniale sprawdza się na stany zapalne żołądka i wątroby oraz woreczka żółciowego. Pomaga nam również przy niestrawnościach, chorobach nerek. Używa się go w kuracjach wspomagających leczenie schorzeń reumatycznych oraz niedokrwistości, która powodowana jest niedoborem żelaza. Świetnie sprawdza się również jako lek pomagający w stanach wyczerpania psychofizycznego. Miód mniszkowy znajdzie swoje zastosowanie również w kuchni np. jako zamiennik cukru do herbaty.  
Miody Bieszczadzkie Miód mniszkowy 1300g

50,03 zł 45,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód mniszkowy 1300g Miód mniszkowy to inaczej miód z mniszka lekarskiego ma mnóstwo właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodząc jego nadkwasotę. Stosowany jest także w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych. Dzięki zastosowaniu miodu mniszkowego rany szybciej się goją. Miód wzmacnia nasz układ odpornościowy, chroni wątrobę i drogi żółciowe, ponieważ zawiera on w swoim składzie cholinę, która odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie oraz sprawia, że zwiększa się efekt żółciopędny. Jest on stosowany również jako środek osłonowy przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku. Wspaniale sprawdza się na stany zapalne żołądka i wątroby oraz woreczka żółciowego. Pomaga nam również przy niestrawnościach, chorobach nerek. Używa się go w kuracjach wspomagających leczenie schorzeń reumatycznych oraz niedokrwistości, która powodowana jest niedoborem żelaza. Świetnie sprawdza się również jako lek pomagający w stanach wyczerpania psychofizycznego. Miód mniszkowy znajdzie swoje zastosowanie również w kuchni np. jako zamiennik cukru do herbaty.  
Miody Bieszczadzkie Miód wrzosowy 400g

49,06 zł 41,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód wrzosowy 400g Nazywany jest „Królem Miodów”, gdyż jest trudny i pracochłonny w pozyskaniu ( ma konsystencję gęstej galaretki) . Dodatkowo  niewielka ilość wrzosowisk w Polsce prowadzi do tego, że dostępny jest w nielicznych pasiekach. Ma jasnobrunatną barwę z jaśniejszym lub ciemniejszym rubinowym odcieniem oraz przyjemny zapach wrzosu dzięki zawartości olejków eterycznych i 120 innych substancji pochodzących z nektaru. Cechuje go specyficzny gorzkawym i ostry smak, a także duża zawartość enzymów i wolnych aminokwasów. W miodzie wrzosowym występują witaminy A, B i B6, aminokwasy i łatwo przyswajalne żelazo. Zawiera bardzo dużą ilość hormonów wzrostu, neurohormonów (cholina i acetylocholina, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy) i aż 47 dobrze przyswajalnych biopierwiastków (m.in. potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez). Występuje w nim inhubina, która hamuje rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów w organizmie. Właściwości zdrowotne: Miód wykorzystywany jest  do wspomagania leczenia zapalenia gardła,  błony śluzowej jamy ustnej czy przeziębień – zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia. Ma działanie moczopędne i bakteriobójcze, z tego powodu wykorzystywany jest przy chorobach nerek i dróg moczowych (kamicy nerkowej i zapaleniu gruczołu krokowego). Łagodzi schorzenia reumatyczne oraz ułatwia trawienie, przyswajanie składników pokarmowych i reguluje pracę jelit. Sprawdza się również przy stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach. Dzięki zawartej w nim inhubinie, posiada właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie, a występująca w nim prolina może wspomagać leczenie i zapobiegać chorobie Alzheimera. Stosowany jest też jako lek w chorobach oczu. Polecany jest też szczególnie mężczyznom po 40. roku życia w profilaktyce chorób prostaty. Regularnie stosowany wzmacnia odporność organizmu i regenerację po wysiłku.  
Miody Bieszczadzkie Miód wrzosowy 1300g

98,12 zł 85,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód wrzosowy 1300g Nazywany jest „Królem Miodów”, gdyż jest trudny i pracochłonny w pozyskaniu ( ma konsystencję gęstej galaretki) . Dodatkowo  niewielka ilość wrzosowisk w Polsce prowadzi do tego, że dostępny jest w nielicznych pasiekach. Ma jasnobrunatną barwę z jaśniejszym lub ciemniejszym rubinowym odcieniem oraz przyjemny zapach wrzosu dzięki zawartości olejków eterycznych i 120 innych substancji pochodzących z nektaru. Cechuje go specyficzny gorzkawym i ostry smak, a także duża zawartość enzymów i wolnych aminokwasów. W miodzie wrzosowym występują witaminy A, B i B6, aminokwasy i łatwo przyswajalne żelazo. Zawiera bardzo dużą ilość hormonów wzrostu, neurohormonów (cholina i acetylocholina, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy) i aż 47 dobrze przyswajalnych biopierwiastków (m.in. potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez). Występuje w nim inhubina, która hamuje rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów w organizmie. Właściwości zdrowotne: Miód wykorzystywany jest  do wspomagania leczenia zapalenia gardła,  błony śluzowej jamy ustnej czy przeziębień – zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia. Ma działanie moczopędne i bakteriobójcze, z tego powodu wykorzystywany jest przy chorobach nerek i dróg moczowych (kamicy nerkowej i zapaleniu gruczołu krokowego). Łagodzi schorzenia reumatyczne oraz ułatwia trawienie, przyswajanie składników pokarmowych i reguluje pracę jelit. Sprawdza się również przy stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach. Dzięki zawartej w nim inhubinie, posiada właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie, a występująca w nim prolina może wspomagać leczenie i zapobiegać chorobie Alzheimera. Stosowany jest też jako lek w chorobach oczu. Polecany jest też szczególnie mężczyznom po 40. roku życia w profilaktyce chorób prostaty. Regularnie stosowany wzmacnia odporność organizmu i regenerację po wysiłku.  
Miody Bieszczadzkie Miód rzepakowy 1300g

41,89 zł 39,80 zł


Miody Bieszczadzkie Miód rzepakowy 1300g Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy, z odcieniem zielonkawym, zależnie od roślin, z których zebrany został nektar. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremową. Ze względu na przewagę cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość wody (średnio 18%) ulega szybkiej krystalizacji, dając drobne kryształy i mazistą konsystencję. Z tego względu jest miodem najszybciej krystalizującym, niekiedy w ciągu kilku dni po pozyskaniu z ula, a często nawet krystalizuje już w plastrach. Ma delikatny, choć dobrze wyczuwalny zapach oraz bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy smak. Występują w nim olejki eteryczne, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholina i kumaryna, a także żelazo, którego przyswajalność z miodu rzepakowego wynosi 63 procent oraz bor, który wykorzystywany jest do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Niedobór boru prowadzi do utraty wapnia, fosforu i magnezu oraz powoduje obniżenie poziomu estrogenów, zwłaszcza u kobiet w okresie po menopauzie, co może powodować utratę masy kostnej. Występują w nim też witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy, a wysoka zawartość glukozy sprawia, że wykorzystywany jest w leczeniu chorób serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych. Nie obciąża też wątroby, a wręcz dodatkowo pobudza i wzmacnia jej właściwości detoksykacyjne. Właściwości zdrowotne: Miód rzepakowy polecany jest przede wszystkim przy dolegliwościach układu sercowo-naczyniowego - wzmacnia serce i jego siłę skurczu. Powoduje także rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co poprawia jego dotlenienie i odżywienie oraz zapobiega schorzeniom miażdżycowym. Obniża ciśnienie i wspomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca. Usuwa wodę z tkanek i na drodze diurezy przyczynia się do zmniejszenia obrzęków. Obecne w miodzie cukry proste sprawiają, że jest on łatwo przyswajalny przez wątrobę, przez co zwiększają jej zdolność do detoksykacji - odtruwania organizmu (wiąże szkodliwe metabolity z powstającym z glukozy kwasem glukuronowym i związkami flawonoidowymi pochodzącymi z nektaru, w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia i usuwania z organizmu wraz z moczem). Występujące w miodzie cholina usprawnia metabolizm tłuszczowy wątroby i polepsza funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Wykorzystywany jest we wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli (łagodzi kaszel i wspiera układ odpornościowy), a u chorych na dusznicę bolesną, którym podawano miód rzepakowy, obserwowano wyraźną poprawę stanu zdrowia. Stosowany jest też do walki ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka, oraz przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Stosuje się go pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej, z uwagi na niewielką zawartość biopierwiastków i obecne w nim olejki eteryczne. Poza tym wspomaga podstawową terapię w przebiegu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przyspieszając gojenie stanu zapalnego tych narządów. Może łagodzić szkodliwe działanie używek, na przykład alkoholu i papierosów. Wysoka zawartość glukozy, fruktozy i innych cukrów prostych sprawia, że miód rzepakowy polecany jest w stanach wyczerpania organizmu. Jest on doskonałą odżywką regenerującą - wskazany jest przy długotrwałej pracy fizycznej i umysłowej, gdyż nie tylko odżywia, ale też poprawia myślenie i koncentrację. Miód doskonale sprawdza się w leczeniu dolegliwości zewnętrznych. W przypadku lekkich oparzeń szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia, a stosowany bezpośrednio na chorą tkankę oczyszcza ją z elementów martwiczych i ropnej wydzieliny, co w efekcie przyspiesza ziarninowanie, gojenie i bliznowacenie ran.  
Miody Bieszczadzkie Pierzga pszczela 500g

122,22 zł 99,90 zł


Miody Bieszczadzkie Pierzga pszczela 500g Pierzga to pyłek kwiatowy, przetworzony przez pszczoły. W pierwszej kolejności służy on jako pokarm dla samych pszczół, przede wszystkim dla matki i jej młodych.Z tego powodu cechuje ją szereg prozdrowotnych właściwości. Wzmacnia organizm- dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin, przez co wpływa na zwiększenie odporności,  ułatwia regenerację po operacjach i przebytych zawałach,     wzmacnia układ nerwowy, korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy, jest pomocna w leczeniu biegunek i zaparć, wzmaga apetyt oraz reguluje przemianę materii.  Zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega wystąpieniu anemii), wspomaga leczenie farmaceutykami (np. w: chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego oraz  leczeniu stanów przedzawałowych, choroby alkoholowej, kataru siennego, astmy itp.), a także jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby. Proces produkcji pierzgi zaczyna się jeszcze na samym kwiatku. Pszczoły zwilżają pyłek, a następnie transportują go do ula – natura wyposażyła je w tym celu w specjalny koszyczek, znajdujący się przy odnóżach. Zwykłe pszczoły odżywiają się zazwyczaj samym pyłkiem, pierzga przeznaczona jest przede wszystkim dla matki i jej młodych. Badania wykazały, że pszczoły odżywiające się pierzgą są znacznie zdrowsze i żyją dłużej niż te, dla których pożywieniem jest jedynie zwykły, nieprzetworzony pyłek. Właściwości zdrowotne: Stosowana jest przede wszystkim jako środek profilaktyczny,  w celu wzmocnienia odporności. Wykorzystywana jest w leczeniu dolegliwości żołądkowych i chorób jelit, wpływa na poprawne funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Poprawia funkcjonowanie wątroby, wzmacnia układ krwionośny . W apiterapii jest ona wykorzystywana również przy Przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy organizmu, a także wspomaga leczenie farmaceutykami. Cechują ją właściwości przeciwbakteryjnym, przez co jest zalecana szczególnie w czasie obniżonej odporności. Jest źródłem wielu substancji odżywczych i wzmacnia system nerwowy. Wspomaga koncentrację i pamięć. Wykorzystywana jest też w apiterapii (leczeniu za pomocą produktów pszczelego pochodzenia), szczególnie przy leczeniu niektórych zaburzeń psychicznych. Poprawia funkcjonowanie mózgu i pobudza nas do sprawnego myślenia. Może być dobrym dodatkiem do leczenia depresji czy różnego rodzaju stanów lękowych. Reguluje też funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodzi reakcje alergiczne. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz ogranicza całkowitą ilość lipidów. Wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne, m.in. dzięki zawartym antyoksydantom, a także regeneruje wszystkie komórki organizmu. Posiada szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby - działa odtruwająco i ochronnie. Wykorzystywana jest do zwalczania nieprawidłowego funkcjonowania wątroby. Odnotowano bardzo dobre rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Pierzga pszczela znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Przyczynia sie do regeneracji skóry, poprawia jej elastyczność, likwiduje zmarszczki oraz rozstępy powstałe po intensywnej diecie odchudzającej. Jest lepiej przyswajalna przez organizm niż pyłek kwiatowy. Skład: Skład pierzgi zbliżony jest do pyłku a dodatkowo zawiera specjalne enzymy i pozbawiona jest obecnej w pyłku otoczki ( co sprawia, że wszystkie znajdujące się w niej składniki są znacznie lepiej przyswajalne). Występują w niej witaminy: C, PP, K, E, H, D oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów. W dużych ilościach zawiera minerały takie jak: selen, magnez i żelazo, a także fosfor, potas i sód. Sposób użycia: Pierzgę stosuje się jak pyłek. Dzienna dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić około 30-40 gramów, Wystarczy jeść codziennie jedną łyżkę pierzgi, aby zregenerować organizm i wzmocnić go. Aby przygotować odpowiednie lekarstwo należy łyżkę pierzgi zalać wodą, a rano wypić je na czczo. Rozpuszczenie produktu w wodzie na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa działanie.  
Miody Bieszczadzkie Miód nawłociowy 1300g

50,03 zł 45,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód nawłociowy 1300g Miód nawłociowy nazywany był nektarem życia, bowiem oprócz walorów smakowych, odznacza się licznymi leczniczymi właściwościami. W stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowożółtej, po jasnobursztynową), dość szybko się jednak krystalizuje i wówczas zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie. W smaku jest on słodki, jednak wyczuwalna jest charakterystyczna kwaśnawo-gorzka nuta. Ma bardzo przyjemny zapach kwiatów nawłoci (trzeba tylko pamiętać o zamykaniu słoika, bo miód szybko „łapie” obce zapachy). Nawłoć pospolita to roślina, która opanowała tereny Małopolski i Podkarpacia. Ma od wieków znane właściwości antyseptyczne ( wykorzystywana jest w zwalczaniu zakażeń, stanów zapalnych układu moczowego, a także w leczeniu ran i owrzodzeń). Stosuje się ją również jako składnik ziołowych herbatek. Podobne właściwości ma również miód pozyskiwany z jej nektaru. Nawłoć to żółta roślina porastająca łąki, delikatnie poruszająca się na wietrze. Powszechnie uważana jest przez rolników za chwast, jednak jest jedną z niezwykle wydajnych roślin miododajnych. Właściwości zdrowotne: W miodzie nawłociowym występują flawonoidy ( głównie rutyna i kwercetyna, które poprawiają ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek), olejki eteryczne, garbniki, kwasy organiczne i substancje śluzowe. Zawiera też substancje bakteriobójcze, witaminy i sporą ilość mikroelementów. Wykorzystywany jest do wspomagania leczenia dróg moczowych i skąpomoczu. Łagodzi także objawy kamicy nerkowej. Występujące w nim substancje odżywcze poprawiają ukrwienie narządów wewnętrznych oraz kończyn dolnych. Korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi i często je obniża (rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast kwercetyna wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne). Polecany jest także w celu wzmocnienia mięśnia sercowego (zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych). Podobnie jak miód wrzosowy, jest również wykorzystywany w leczeniu przerostu prostaty. Jego regularne przyjmowanie wspomaga leczenie stawów. Występujące w nim seskwiterpeny, garbniki i substancje śluzowe łagodzą stany zapalne, a z uwagi na obecność flawonoidów i saponin wykazuje właściwości moczopędne. Składniki te działają także przeciwbakteryjnie. Polecany jest on w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej oraz niewielkich krwawieniach układu pokarmowego (wykazuje właściwości przeciwkrwotoczne i zapobiega nadmiernej łamliwości naczyń włosowatych). Nawłoć jest rośliną polecaną jako środek odtruwający, miód więc doskonale sprawdza się we wspomaganiu usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Posiada też wysoką aktywność antybiotyczną, różniącą się niewiele w zależności od czasu pozyskania i terenu. Warto wzmacniać się nim w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i inne infekcje. Wykorzystywany jest także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i dróg żółciowych, ponieważ posiada właściwości antyseptyczne, żółciopędne i wzmacniające organizm. Jego stosowanie poleca się również osobom narażonym na dużą ilość stresu i wyczerpanie fizyczne organizmu. Regularne spożywanie miodu pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Miód nawłociowy sprawdza się również w kuchni, jako dodatek do wielu potraw i w formie sporządzonego napoju do picia. Ze względu na dużą aktywność biologiczną należy przechowywać go w niższej temperaturze niż pozostałe rodzaje miodów. Warto też pamiętać, że miód zachowa swój naturalny aromat tylko wtedy, gdy będzie szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie w krótkim czasie przejmie inne zapachy. Ponadto miodem nawłociowym warto zastąpić zwykły cukier.  
Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 1300g

76,70 zł 65,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 1300g Miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim“ ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków (potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan) niż miody nektarowe, które występują w łatwo przyswajalnej postaci.  Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i Wanat. Bogaty jest też w żelazo oraz posiada najwięcej naturalnych antybiotyków. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy, a w porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów. Obecne są w nim też niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Właściwości zdrowotne: Wykorzystywany jest głównie przy wsparciu leczenia dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne, łagodzące kaszel. Zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, układu krążenia, choroby serca i naczyń krwionośnych, miażdżycę oraz nerwice. Wskazany jest też przy chorobach przemiany materii, przewodu pokarmowego, schorzeniach nerek i skóry oraz stawów. Spożywanie miodu zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm.    
NatVita Konopia, nasiona niełuskane 150g

6,90 zł 5,90 zł


NatVita Konopia, nasiona niełuskane 150g Konopie siewne (Cannabis sativa) ziarna niełuskane. Ziarna konopi siewnych charakteryzują się wysoką zawartością wysokiej jakości białka, niezbędnych kwasów tłuszczowych oraz minerałów i witamin w proporcjach idealnych dla naszego organizmu. Ziarno konopne w świecie roślin ustępują pod tym względem miejsca jedynie soi, jednak białko konopne jest łatwiej przyswajalne przez organizm niż białko sojowe. Nie zawiera cholesterolu i niezdrowych kwasów nasyconych. Wysoko odżywcze białka (edestyny) zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy w odpowiednich proporcjach. Dodatkowo jedna trzecia zawartości nasion to węglowodany, które zapewniają m.in. błonnik wspomagający działanie układu pokarmowego. Kwasy tłuszczowe są konieczna dla zachowania pełni zdrowia, ludzki organizm ich nie wytwarza, muszą więc stanowić składnik naszej diety. Ziarna konopi są jednym z najlepszych źródeł  tych tzw. „dobrych tłuszczów”, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych ze względu na wyjątkową zawartość oraz odpowiednie proporcje. Zawiera m.in. rzadko dostępny kwas gamma linolenowy - GLA i kwas stearydynowy – SDA. Niedobór kwasów tłuszczowych w organizmie może objawiać się chorobami skóry, kruchymi i matowymi włosami, łamliwymi paznokciami, łupieżem. Ziarna konopi są również bogatym źródłem witaminy E oraz witamin z grupy B, zawierają również właściwie minerały takie jak wapń, potas, fosfor oraz żelazo. Składniki:  100 % konopie siewne (Cannabis sativa) ziarna niełuskane. Sposób użycia:  Jako przekąska na surowo, dodatek do dań, wypieków itp.  
Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 400g

38,08 zł 30,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 400g Miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim“ ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków (potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan) niż miody nektarowe, które występują w łatwo przyswajalnej postaci.  Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i Wanat. Bogaty jest też w żelazo oraz posiada najwięcej naturalnych antybiotyków. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy, a w porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów. Obecne są w nim też niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Właściwości zdrowotne: Wykorzystywany jest głównie przy wsparciu leczenia dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne, łagodzące kaszel. Zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, układu krążenia, choroby serca i naczyń krwionośnych, miażdżycę oraz nerwice. Wskazany jest też przy chorobach przemiany materii, przewodu pokarmowego, schorzeniach nerek i skóry oraz stawów. Spożywanie miodu zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm.    

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka