KATEGORIE [rozwiń]

Zamiast cukru

Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód z rokitnikiem 250g

28,25 zł 25,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód z rokitnikiem 250g W okresie zimowym dbanie o nasze dobre zdrowie i samopoczucie wymaga dodatkowego wsparcia. Nowością są miody z dodatkiem rokitnika. Rokitnik jest bogaty w witaminę C, a, E oraz K. Owoce rokitnika zawierają rzadko spotykane w przyrodzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe: Omega-3, Omega-6, Omega-7, Omega-9. Miód z rokitnikiem jest bogatym źródłem witamin i mikroelementów. Zawiera witaminy takie jak E, F, K, P, kwas foliowy, prowitaminę A i D, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz makro i mikroelementy, m.in. mangan, żelazo, bor. Zawarte w dużych ilościach w owocach rokitnika witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych, a dalej do schorzeń, takich jak, m.in. choroba wieńcowa (niedokrwienna serca), udar mózgu i zawał serca. Ponadto udowodniono, że sam kwas askorbinowy obniża ciśnienie krwi. Takie same właściwości wykazuje potas. W związku z tym rokitnik jest polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, a także w profilaktyce tej choroby. Spożywanie owoców rokitnika może zapobiec także krwawieniom. Są one bowiem bogate w witaminę K, która jest niezbędna do produkcji w wątrobie protrombiny (czynnika II), która ogrywa najistotniejszą rolę przy krzepnięciu krwi. Pod względem zawartości tej witaminy rokitnik przewyższa inne rośliny z niej słynące - czarną aronię, jarzębinę i czarną porzeczkę. Wartość energetyczna w 1 łyżeczce 17 kcal  
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Pierzga w miodzie 250g

27,64 zł 24,90 zł


Miody Bieszczadzkie Pierzga w miodzie 250g Pierzga to pyłek kwiatowy, przetworzony przez pszczoły. W pierwszej kolejności służy on jako pokarm dla samych pszczół, przede wszystkim dla matki i jej młodych.Z tego powodu cechuje ją szereg prozdrowotnych właściwości. Wzmacnia organizm- dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin, przez co wpływa na zwiększenie odporności,  ułatwia regenerację po operacjach i przebytych zawałach,     wzmacnia układ nerwowy, korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy, jest pomocna w leczeniu biegunek i zaparć, wzmaga apetyt oraz reguluje przemianę materii.  Zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega wystąpieniu anemii), wspomaga leczenie farmaceutykami (np. w: chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego oraz  leczeniu stanów przedzawałowych, choroby alkoholowej, kataru siennego, astmy itp.), a także jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby. Proces produkcji pierzgi zaczyna się jeszcze na samym kwiatku. Pszczoły zwilżają pyłek, a następnie transportują go do ula – natura wyposażyła je w tym celu w specjalny koszyczek, znajdujący się przy odnóżach. Zwykłe pszczoły odżywiają się zazwyczaj samym pyłkiem, pierzga przeznaczona jest przede wszystkim dla matki i jej młodych. Badania wykazały, że pszczoły odżywiające się pierzgą są znacznie zdrowsze i żyją dłużej niż te, dla których pożywieniem jest jedynie zwykły, nieprzetworzony pyłek. Właściwości zdrowotne: Stosowana jest przede wszystkim jako środek profilaktyczny,  w celu wzmocnienia odporności. Wykorzystywana jest w leczeniu dolegliwości żołądkowych i chorób jelit, wpływa na poprawne funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Poprawia funkcjonowanie wątroby, wzmacnia układ krwionośny . W apiterapii jest ona wykorzystywana również przy Przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy organizmu, a także wspomaga leczenie farmaceutykami. Cechują ją właściwości przeciwbakteryjnym, przez co jest zalecana szczególnie w czasie obniżonej odporności. Jest źródłem wielu substancji odżywczych i wzmacnia system nerwowy. Wspomaga koncentrację i pamięć. Wykorzystywana jest też w apiterapii (leczeniu za pomocą produktów pszczelego pochodzenia), szczególnie przy leczeniu niektórych zaburzeń psychicznych. Poprawia funkcjonowanie mózgu i pobudza nas do sprawnego myślenia. Może być dobrym dodatkiem do leczenia depresji czy różnego rodzaju stanów lękowych. Reguluje też funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodzi reakcje alergiczne. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz ogranicza całkowitą ilość lipidów. Wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne, m.in. dzięki zawartym antyoksydantom, a także regeneruje wszystkie komórki organizmu. Posiada szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby - działa odtruwająco i ochronnie. Wykorzystywana jest do zwalczania nieprawidłowego funkcjonowania wątroby. Odnotowano bardzo dobre rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Pierzga pszczela znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Przyczynia sie do regeneracji skóry, poprawia jej elastyczność, likwiduje zmarszczki oraz rozstępy powstałe po intensywnej diecie odchudzającej. Jest lepiej przyswajalna przez organizm niż pyłek kwiatowy. Skład: Skład pierzgi zbliżony jest do pyłku a dodatkowo zawiera specjalne enzymy i pozbawiona jest obecnej w pyłku otoczki ( co sprawia, że wszystkie znajdujące się w niej składniki są znacznie lepiej przyswajalne). Występują w niej witaminy: C, PP, K, E, H, D oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów. W dużych ilościach zawiera minerały takie jak: selen, magnez i żelazo, a także fosfor, potas i sód.  
Zdjęcie produktu Pasieki Sadowskich Miód nektarowo-spadziowy 450 g

27,90 zł 21,90 zł


Pasieki Sadowskich Miód nektarowo-spadziowy 450 g Drobnoziarnisty miód ze spadzi liściastej oraz nektarów kwiatów o ciemnej barwie, łagodnym żywicznym smaku i lekko korzennym aromacie. Barwa miodu może się różnić od żółtobrązowej do ciemnobrązowej z zielonkawym odcieniem w zależności od rodzaju występującej spadzi. Właściwości miodu nektarowo-spadziowego: ma bardzo urozmaicony skład i dość dużą wartość odżywczą stosowany w schorzeniach serca, układu krążenia, leczeniu dróg oddechowych, zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne oraz przeciwzapalne i dezynfekujące zmniejsza szkodliwe działanie używek: kawy, herbaty, alkoholu stanowi cenny produkt odżywczy i odnawiający w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego organizmu wykazuje dużą aktywność antybakteryjną Skład miodu: drobnoziarnisty miód ze spadzi liściastej oraz nektarów kwiatów o ciemnej barwie Pasieki Rodziny Sadowskich Pasieki Rodziny Sadowskich to prawdziwe miody. Słodkie, zdrowe, przelane do słoików, w dodatku cieszą oko swoim wyglądem. Pasieki Rodziny Sadowskich to sprawdzona pasieka, masz pewność pochodzenia Twojego miodu. Pasieka współpracuje tylko z naturą, a do słoików przelewa prawdziwy, naturalny miód. Potwierdzeniem na to jest doskonały smak i właściwości zdrowotne. Miody od prawdziwych pszczelarzy sprawdzą się w kuchni, w terapiach leczniczych i w kosmetyce.   
Zdjęcie produktu Pasieki Sadowskich Miód z miętą 1200 g

53,90 zł 41,90 zł


Pasieki Sadowskich Miód z miętą 1200 g Kremowy miód wielokwiatowy z dodatkiem suszonej mięty. Zawiera 5% mielonej mięty.   Potrzebujesz orzeźwienia oraz zastrzyku świeżej energii? Kremowany miód wielokwiatowy połączony z suszoną miętą to propozycja dla osób chcących rześko zacząć dzień oraz ożywić monotonną chwilę w jego trakcie. Dla nas jest niezastąpiony do lemoniady! Karafka do obiadu pięknie urozmaica nam wspólne posiłki oraz wspomaga późniejsze trawienie. Polecamy go również dla przełamania smaku wytrawnych potraw i nadania świeżości sałatkowych sosów. Właściwości miodu z miętą: suszona mięta dodana do miodu zachowuje wszystkie swoje właściwości dodatek mięty wspomaga trawienie, pomaga przy dolegliwościach żołądkowych mięta dodana do miodu ma działanie antybakteryjne oraz pobudzające wytwarzanie żółci zalety pysznego miodu wielokwiatowego wzbogacone smakiem i działaniem orzeźwiającej mięty idealny jako dodatek do lemoniady, odświeżająca przekąska lub urozmaicenie sosów sałatkowych Skład miodu: miód nektarowy wielokwiatowy, szuszona mięta 5% Pasieki Rodziny Sadowskich Pasieki Rodziny Sadowskich to prawdziwe miody. Słodkie, zdrowe, przelane do słoików, w dodatku cieszą oko swoim wyglądem. Pasieki Rodziny Sadowskich to sprawdzona pasieka, masz pewność pochodzenia Twojego miodu. Pasieka współpracuje tylko z naturą, a do słoików przelewa prawdziwy, naturalny miód. Potwierdzeniem na to jest doskonały smak i właściwości zdrowotne. Miody od prawdziwych pszczelarzy sprawdzą się w kuchni, w terapiach leczniczych i w kosmetyce.   
Zdjęcie produktu Pasieki Sadowskich Miód z kakao 1200 g

53,90 zł 41,90 zł


Pasieki Sadowskich Miód z kakao 1200 g Kremowy miód wielokwiatowy z dodatkiem prawdziwego kakao. Zdrowa “nutella” z miodu. Zawiera 8% kakao.   Jeśli kochasz czekoladę lub chcesz zachęcić do zdrowszego jedzenia swoich najbliższych, nasz produkt przypadnie Ci do gustu. Sprawdziliśmy na własnych pociechach, że poprzez miód z kakao, zwłaszcza kapryśni najmłodsi przekonują się, jak pyszny może być miód. Polecamy go do naleśników, kanapek oraz jako słodką przekąskę jedzoną łyżeczką prosto ze słoika.  Właściwości miodu z kakao: zdrowa alternatywa dla popularnych kremów czekoladowych typu “nutella” - zdrowe słodycze na bazie miodu zawarty w prawdziwym kakao magnez poprawia pamięć, usprawnia procesy uczenia się, wzmacnia kości i zęby chętnie spożywany przez dorosłych i dzieci (które może zachęcić do zdrowego odżywiania się bez rezygnacji z deseru) miód z kakao to wszystkie zalety miodu wielokwiatowego, przy smaku czekoladowego kremu! dodaj do niego ciepłego mleka i pyszne kakao do picia gotowe Skład miodu: miód nektarowy wielokwiatowy, kakao 8% Pasieki Rodziny Sadowskich Pasieki Rodziny Sadowskich to prawdziwe miody. Słodkie, zdrowe, przelane do słoików, w dodatku cieszą oko swoim wyglądem. Pasieki Rodziny Sadowskich to sprawdzona pasieka, masz pewność pochodzenia Twojego miodu. Pasieka współpracuje tylko z naturą, a do słoików przelewa prawdziwy, naturalny miód. Potwierdzeniem na to jest doskonały smak i właściwości zdrowotne. Miody od prawdziwych pszczelarzy sprawdzą się w kuchni, w terapiach leczniczych i w kosmetyce.   
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód mniszkowy 1200g

52,00 zł 49,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód mniszkowy 1200g Miód mniszkowy to inaczej miód z mniszka lekarskiego ma mnóstwo właściwości leczniczych. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodząc jego nadkwasotę. Stosowany jest także w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych. Dzięki zastosowaniu miodu mniszkowego rany szybciej się goją. Miód wzmacnia nasz układ odpornościowy, chroni wątrobę i drogi żółciowe, ponieważ zawiera on w swoim składzie cholinę, która odpowiada za obniżenie lipidów w wątrobie oraz sprawia, że zwiększa się efekt żółciopędny. Jest on stosowany również jako środek osłonowy przy długotrwałym przyjmowaniu antybiotyku. Wspaniale sprawdza się na stany zapalne żołądka i wątroby oraz woreczka żółciowego. Pomaga nam również przy niestrawnościach, chorobach nerek. Używa się go w kuracjach wspomagających leczenie schorzeń reumatycznych oraz niedokrwistości, która powodowana jest niedoborem żelaza. Świetnie sprawdza się również jako lek pomagający w stanach wyczerpania psychofizycznego. Miód mniszkowy znajdzie swoje zastosowanie również w kuchni np. jako zamiennik cukru do herbaty.  
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód wrzosowy 1200g

109,00 zł 105,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód wrzosowy 1200g Nazywany jest „Królem Miodów”, gdyż jest trudny i pracochłonny w pozyskaniu ( ma konsystencję gęstej galaretki) . Dodatkowo  niewielka ilość wrzosowisk w Polsce prowadzi do tego, że dostępny jest w nielicznych pasiekach. Ma jasnobrunatną barwę z jaśniejszym lub ciemniejszym rubinowym odcieniem oraz przyjemny zapach wrzosu dzięki zawartości olejków eterycznych i 120 innych substancji pochodzących z nektaru. Cechuje go specyficzny gorzkawym i ostry smak, a także duża zawartość enzymów i wolnych aminokwasów. W miodzie wrzosowym występują witaminy A, B i B6, aminokwasy i łatwo przyswajalne żelazo. Zawiera bardzo dużą ilość hormonów wzrostu, neurohormonów (cholina i acetylocholina, kwas foliowy, nikotynowy i pantotenowy) i aż 47 dobrze przyswajalnych biopierwiastków (m.in. potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez). Występuje w nim inhubina, która hamuje rozprzestrzenianie się bakterii i wirusów w organizmie. Właściwości zdrowotne: Miód wykorzystywany jest  do wspomagania leczenia zapalenia gardła,  błony śluzowej jamy ustnej czy przeziębień – zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia. Ma działanie moczopędne i bakteriobójcze, z tego powodu wykorzystywany jest przy chorobach nerek i dróg moczowych (kamicy nerkowej i zapaleniu gruczołu krokowego). Łagodzi schorzenia reumatyczne oraz ułatwia trawienie, przyswajanie składników pokarmowych i reguluje pracę jelit. Sprawdza się również przy stanach zapalnych żołądka i jelit, biegunkach. Dzięki zawartej w nim inhubinie, posiada właściwości hamujące rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w ludzkim organizmie, a występująca w nim prolina może wspomagać leczenie i zapobiegać chorobie Alzheimera. Stosowany jest też jako lek w chorobach oczu. Polecany jest też szczególnie mężczyznom po 40. roku życia w profilaktyce chorób prostaty. Regularnie stosowany wzmacnia odporność organizmu i regenerację po wysiłku.  
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód rzepakowy 1200g

47,00 zł 45,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód rzepakowy 1200g Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy, z odcieniem zielonkawym, zależnie od roślin, z których zebrany został nektar. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremową. Ze względu na przewagę cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość wody (średnio 18%) ulega szybkiej krystalizacji, dając drobne kryształy i mazistą konsystencję. Z tego względu jest miodem najszybciej krystalizującym, niekiedy w ciągu kilku dni po pozyskaniu z ula, a często nawet krystalizuje już w plastrach. Ma delikatny, choć dobrze wyczuwalny zapach oraz bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy smak. Występują w nim olejki eteryczne, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholina i kumaryna, a także żelazo, którego przyswajalność z miodu rzepakowego wynosi 63 procent oraz bor, który wykorzystywany jest do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Niedobór boru prowadzi do utraty wapnia, fosforu i magnezu oraz powoduje obniżenie poziomu estrogenów, zwłaszcza u kobiet w okresie po menopauzie, co może powodować utratę masy kostnej. Występują w nim też witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy, a wysoka zawartość glukozy sprawia, że wykorzystywany jest w leczeniu chorób serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych. Nie obciąża też wątroby, a wręcz dodatkowo pobudza i wzmacnia jej właściwości detoksykacyjne. Właściwości zdrowotne: Miód rzepakowy polecany jest przede wszystkim przy dolegliwościach układu sercowo-naczyniowego - wzmacnia serce i jego siłę skurczu. Powoduje także rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co poprawia jego dotlenienie i odżywienie oraz zapobiega schorzeniom miażdżycowym. Obniża ciśnienie i wspomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca. Usuwa wodę z tkanek i na drodze diurezy przyczynia się do zmniejszenia obrzęków. Obecne w miodzie cukry proste sprawiają, że jest on łatwo przyswajalny przez wątrobę, przez co zwiększają jej zdolność do detoksykacji - odtruwania organizmu (wiąże szkodliwe metabolity z powstającym z glukozy kwasem glukuronowym i związkami flawonoidowymi pochodzącymi z nektaru, w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia i usuwania z organizmu wraz z moczem). Występujące w miodzie cholina usprawnia metabolizm tłuszczowy wątroby i polepsza funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Wykorzystywany jest we wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli (łagodzi kaszel i wspiera układ odpornościowy), a u chorych na dusznicę bolesną, którym podawano miód rzepakowy, obserwowano wyraźną poprawę stanu zdrowia. Stosowany jest też do walki ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka, oraz przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Stosuje się go pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej, z uwagi na niewielką zawartość biopierwiastków i obecne w nim olejki eteryczne. Poza tym wspomaga podstawową terapię w przebiegu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przyspieszając gojenie stanu zapalnego tych narządów. Może łagodzić szkodliwe działanie używek, na przykład alkoholu i papierosów. Wysoka zawartość glukozy, fruktozy i innych cukrów prostych sprawia, że miód rzepakowy polecany jest w stanach wyczerpania organizmu. Jest on doskonałą odżywką regenerującą - wskazany jest przy długotrwałej pracy fizycznej i umysłowej, gdyż nie tylko odżywia, ale też poprawia myślenie i koncentrację. Miód doskonale sprawdza się w leczeniu dolegliwości zewnętrznych. W przypadku lekkich oparzeń szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia, a stosowany bezpośrednio na chorą tkankę oczyszcza ją z elementów martwiczych i ropnej wydzieliny, co w efekcie przyspiesza ziarninowanie, gojenie i bliznowacenie ran.  
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód nawłociowy 1200g

52,00 zł 49,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód nawłociowy 1200g Miód nawłociowy nazywany był nektarem życia, bowiem oprócz walorów smakowych, odznacza się licznymi leczniczymi właściwościami. W stanie płynnym ma jasnożółtą barwę (od słomkowożółtej, po jasnobursztynową), dość szybko się jednak krystalizuje i wówczas zmienia kolor na jaśniejszy, a jego konsystencja staje się kremowa. Bardzo łatwo daje się wtedy rozsmarować na pieczywie. W smaku jest on słodki, jednak wyczuwalna jest charakterystyczna kwaśnawo-gorzka nuta. Ma bardzo przyjemny zapach kwiatów nawłoci (trzeba tylko pamiętać o zamykaniu słoika, bo miód szybko „łapie” obce zapachy). Nawłoć pospolita to roślina, która opanowała tereny Małopolski i Podkarpacia. Ma od wieków znane właściwości antyseptyczne ( wykorzystywana jest w zwalczaniu zakażeń, stanów zapalnych układu moczowego, a także w leczeniu ran i owrzodzeń). Stosuje się ją również jako składnik ziołowych herbatek. Podobne właściwości ma również miód pozyskiwany z jej nektaru. Nawłoć to żółta roślina porastająca łąki, delikatnie poruszająca się na wietrze. Powszechnie uważana jest przez rolników za chwast, jednak jest jedną z niezwykle wydajnych roślin miododajnych. Właściwości zdrowotne: W miodzie nawłociowym występują flawonoidy ( głównie rutyna i kwercetyna, które poprawiają ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek), olejki eteryczne, garbniki, kwasy organiczne i substancje śluzowe. Zawiera też substancje bakteriobójcze, witaminy i sporą ilość mikroelementów. Wykorzystywany jest do wspomagania leczenia dróg moczowych i skąpomoczu. Łagodzi także objawy kamicy nerkowej. Występujące w nim substancje odżywcze poprawiają ukrwienie narządów wewnętrznych oraz kończyn dolnych. Korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi i często je obniża (rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, natomiast kwercetyna wykazuje działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne). Polecany jest także w celu wzmocnienia mięśnia sercowego (zawiera dużo łatwo przyswajalnych cukrów prostych). Podobnie jak miód wrzosowy, jest również wykorzystywany w leczeniu przerostu prostaty. Jego regularne przyjmowanie wspomaga leczenie stawów. Występujące w nim seskwiterpeny, garbniki i substancje śluzowe łagodzą stany zapalne, a z uwagi na obecność flawonoidów i saponin wykazuje właściwości moczopędne. Składniki te działają także przeciwbakteryjnie. Polecany jest on w przypadku nadmiernej fermentacji jelitowej oraz niewielkich krwawieniach układu pokarmowego (wykazuje właściwości przeciwkrwotoczne i zapobiega nadmiernej łamliwości naczyń włosowatych). Nawłoć jest rośliną polecaną jako środek odtruwający, miód więc doskonale sprawdza się we wspomaganiu usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Posiada też wysoką aktywność antybiotyczną, różniącą się niewiele w zależności od czasu pozyskania i terenu. Warto wzmacniać się nim w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy najbardziej narażeni na przeziębienia i inne infekcje. Wykorzystywany jest także w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych i dróg żółciowych, ponieważ posiada właściwości antyseptyczne, żółciopędne i wzmacniające organizm. Jego stosowanie poleca się również osobom narażonym na dużą ilość stresu i wyczerpanie fizyczne organizmu. Regularne spożywanie miodu pozytywnie wpływa na wygląd i kondycję skóry. Miód nawłociowy sprawdza się również w kuchni, jako dodatek do wielu potraw i w formie sporządzonego napoju do picia. Ze względu na dużą aktywność biologiczną należy przechowywać go w niższej temperaturze niż pozostałe rodzaje miodów. Warto też pamiętać, że miód zachowa swój naturalny aromat tylko wtedy, gdy będzie szczelnie zamknięty. W przeciwnym razie w krótkim czasie przejmie inne zapachy. Ponadto miodem nawłociowym warto zastąpić zwykły cukier.  
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 1200g

79,00 zł 75,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 1200g Miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim“ ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków (potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan) niż miody nektarowe, które występują w łatwo przyswajalnej postaci.  Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i Wanat. Bogaty jest też w żelazo oraz posiada najwięcej naturalnych antybiotyków. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy, a w porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów. Obecne są w nim też niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Właściwości zdrowotne: Wykorzystywany jest głównie przy wsparciu leczenia dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne, łagodzące kaszel. Zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, układu krążenia, choroby serca i naczyń krwionośnych, miażdżycę oraz nerwice. Wskazany jest też przy chorobach przemiany materii, przewodu pokarmowego, schorzeniach nerek i skóry oraz stawów. Spożywanie miodu zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm.    
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 400g

38,08 zł 35,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód spadziowy 400g Miód spadziowy, jest często nazywany miodem „królewskim“ ze względu na dużą zawartość składników odżywczych i zdrowotnych. Zawiera 9 razy więcej biopierwiastków (potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan) niż miody nektarowe, które występują w łatwo przyswajalnej postaci.  Jako jedyny zawiera w sobie srebro, cynę, molibden i Wanat. Bogaty jest też w żelazo oraz posiada najwięcej naturalnych antybiotyków. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy, a w porównaniu z miodami nektarowymi ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów. Obecne są w nim też niewielkie ilości witaminy A, B2, B6, C, PP i K. Gwajakol pochodzący ze spadzi jodłowej nadaje mu właściwości przeciwbakteryjne i wykrztuśne. Właściwości zdrowotne: Wykorzystywany jest głównie przy wsparciu leczenia dróg oddechowych i stanach zapalnych organizmu. Wykazuje działanie przeciwzapalne, aseptyczne, wykrztuśne, łagodzące kaszel. Zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia reumatyczne, układu krążenia, choroby serca i naczyń krwionośnych, miażdżycę oraz nerwice. Wskazany jest też przy chorobach przemiany materii, przewodu pokarmowego, schorzeniach nerek i skóry oraz stawów. Spożywanie miodu zmniejsza trujący wpływ kawy, herbaty, alkoholu czy tytoniu na organizm.    
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód lipowy 1200g

60,99 zł 49,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód słonecznikowy 1200g Miód lipowy przez wielu znawców uznawany jest za najlepszy w smaku. Jest trudny w produkcji, ale i obfituje w składniki wszechstronnie poprawiające zdrowie. W stanie płynnym ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej (przypomina olej rycynowy )–  pozyskiwany później ma barwę brązową. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistożółtego. Ma charakterystyczny zapach przypominający kwiat lipy oraz lekko ostry, często gorzkawy smak. Właśnie ten smak lekko szczypiący w język jest znakiem rozpoznawczym tego gatunku miodu. Właściwości zdrowotne: Od lat miód lipowy stosowany jest jako pomoc przy przeziębieniu, grypie i schorzeniach dróg oddechowych. Działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i napotnie, wspomaga więc leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, gdyż przyczynia się do szybszego ustępowania stanu zapalnego. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, zwłaszcza nosa i gardła. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną z uwagi na występujący w nim kompleks składników, z których najistotniejszymi są nadtlenek wodoru, flawonoidy i olejki eteryczne. Zanotowano jego szczególnie silne działanie na bakterie gronkowca, paciorkowca, coli oraz grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze. Działa lekko moczopędnie, więc jednocześnie obniża nieco ciśnienie tętnicze krwi. Polecany jest osobom z chorobami układu krwionośnego, gdyż występujące w nim składniki mają działanie łagodnie rozkurczające i uspokajające. Wykorzystywany jest też jako środek wpływający korzystnie w przypadku chorób ginekologicznych, układu moczowego, a także w schorzeniach reumatycznych. Polecany jest również przy wspomaganiu leczenia nerwicy, bezsenności. Długotrwale stosowany wzmacnia układ odpornościowy, działa  nasennie, a także ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy. Jest on też cennym środkiem dla chorych na cukrzycę (niezależną od insuliny; typu II) z uwagi na wysoką zawartość fruktozy.  
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód lipowy 400g

27,76 zł 19,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód słonecznikowy 400g Miód lipowy przez wielu znawców uznawany jest za najlepszy w smaku. Jest trudny w produkcji, ale i obfituje w składniki wszechstronnie poprawiające zdrowie. W stanie płynnym ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej (przypomina olej rycynowy )–  pozyskiwany później ma barwę brązową. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistożółtego. Ma charakterystyczny zapach przypominający kwiat lipy oraz lekko ostry, często gorzkawy smak. Właśnie ten smak lekko szczypiący w język jest znakiem rozpoznawczym tego gatunku miodu. Właściwości zdrowotne: Od lat miód lipowy stosowany jest jako pomoc przy przeziębieniu, grypie i schorzeniach dróg oddechowych. Działa przeciwkaszlowo, wykrztuśnie i napotnie, wspomaga więc leczenie zapalenia oskrzeli i płuc, gdyż przyczynia się do szybszego ustępowania stanu zapalnego. Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych niszczy drobnoustroje występujące na błonach śluzowych dróg oddechowych, zwłaszcza nosa i gardła. Posiada wysoką aktywność antybiotyczną z uwagi na występujący w nim kompleks składników, z których najistotniejszymi są nadtlenek wodoru, flawonoidy i olejki eteryczne. Zanotowano jego szczególnie silne działanie na bakterie gronkowca, paciorkowca, coli oraz grzyby drożdżoidalne chorobotwórcze. Działa lekko moczopędnie, więc jednocześnie obniża nieco ciśnienie tętnicze krwi. Polecany jest osobom z chorobami układu krwionośnego, gdyż występujące w nim składniki mają działanie łagodnie rozkurczające i uspokajające. Wykorzystywany jest też jako środek wpływający korzystnie w przypadku chorób ginekologicznych, układu moczowego, a także w schorzeniach reumatycznych. Polecany jest również przy wspomaganiu leczenia nerwicy, bezsenności. Długotrwale stosowany wzmacnia układ odpornościowy, działa  nasennie, a także ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, pozytywnie wpływa na układ nerwowy i pokarmowy. Jest on też cennym środkiem dla chorych na cukrzycę (niezależną od insuliny; typu II) z uwagi na wysoką zawartość fruktozy.  
Zdjęcie produktu Ojciec Klimuszko Miód akacjowy na trawienie 300g

29,90 zł 24,90 zł


Ojciec Klimuszko Miód akacjowy na trawienie 300g Miód akacjowy ziołowy zawiera duże ilości naturalnej witaminy C, a także fruktozy i bioflawonoidów. Dodatek ziół tworzy  wspaniałą kompozycję naturalnych składników posiadających działanie wspomagające, poprawiające pracę układu pokarmowego. Szczególnie przydatna jest w sytuacjach gdy problemy pokarmowe są wynikiem przemęczenia fizycznego lub stresującej pracy umysłowej. Zaleca się spożywanie także w sytuacjach długotrwałych zmartwień, silnych przeżyć psychicznych lub napięć nerwowych. Produkt przyjazny dla osób z cukrzycą typu I i II ze względu na zawartość fruktozy o niskim indeksie glikemicznym. Stosowanie: 1 łyżkę (ok. 15g) miodu dziennie, najlepiej rano. Można rozpuszczać w ciepłych (nie gorących) płynach (herbata, kawa, mleko, kakao) albo spozywać w trakcie posiłku na chlebie najlepiej razowym lub żytnim. Nie stosować u małych dzieci do 12 roku życia, matek karmiących i kobiet w ciąży. Skład: Miód akacjowy (50%), fruktoza, naturalny wyciąg wodny z owocu róży, owocu czarnej porzeczki, owocu aronii, owocu jarzębiny, liścia melisy, kwiatu lawendy i sok z liści aloesu. Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym i niedostępnym dla małych dzieci, w temperaturze pokojowej. Chronić od światła.  
Zdjęcie produktu Ojciec Klimuszko Miód akacjowy na mocne serce 300g

29,90 zł 24,90 zł


Ojciec Klimuszko Miód akacjowy na mocne serce 300g Miód akacjowy zawiera duże ilości naturalnej witaminy C, a także fruktozy i bioflawonoidów. Tajemnica zdrowego serca, zawarta jest w ziołowej recepturze tego unikalnego miodu z ziołami. Ta receptura, to wspaniałe źródło życiodajnych substancji, które od wieków stosuje się dla ochronny serca i najważniejszych elementów układu krążenia. Skład i proporcje są tak dobrane, aby stanowiły doskonałe uzupełnienie codziennej diety w naturalne witaminy i flawonoidy roślinne. Produkt przyjazny dla osób z cukrzycą typu I i II ze względu na zawartość fruktozy o niskim indeksie glikemicznym. Stosowanie: 1 łyżkę (ok. 15g) miodu dziennie, najlepiej rano. Można rozpuszczać w ciepłych (nie gorących) płynach (herbata, kawa, mleko, kakao) albo spozywać w trakcie posiłku na chlebie najlepiej razowym lub żytnim. Nie stosować u małych dzieci do 12 roku życia, matek karmiących i kobiet w ciąży Skład: Miód akacjowy (50%), fruktoza, naturalny wyciąg wodny z kwiatu hibiskusa, owocu aronii, owocu jabłka, owocu głogu, owocu róży, liścia melisy, liścia pokrzywy. Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym i niedostępnym dla małych dzieci, w temperaturze pokojowej. Chronić od światła.  
Zdjęcie produktu Ojciec Klimuszko Miód akacjowy na długowieczność 300g

29,90 zł 24,90 zł


Ojciec Klimuszko Miód akacjowy na długowieczność 300g Miód akacjowy zawiera duże ilości naturalnej witaminy C, a także fruktozy i bioflawonoidów. W medycynie ludowej, był stosowany w problemach trawiennych (żołądek, dwunastnica). Substancje ziołowe zawarte w produkcie, pozwalają spowalniać procesy starzenia się skóry, np. występowanie zmarszczek, zwłaszcza u kobiet w okresie menopauzy. Pochodne kwasów triterpenowych, zawarte w ekstrakcie z ziela długowieczności (wąkrota) mają wpływ na stymulację procesów wygładzania i ujędrniania skóry (wzmożenie produkcji kolagenu i elastyny), a także na łagodzenie objawów cellulitu. Preparat ten poleca się zwłaszcza osobom starszym jako wspomagający pracę serca, wpływający pozytywnie na elastyczność naczyń krwionośnych, co pozwala im poczuć się młodszymi i sprawniejszymi. Zawarte w preparacie związki antyoksydacyjne zmniejszają liczbę wolnych rodników. Produkt przyjazny dla osób z cukrzycą typu I i II ze względu na zawartość fruktozy o niskim indeksie glikemicznym. Stosowanie: 1 łyżkę (ok. 15g) miodu dziennie, najlepiej rano. Można rozpuszczać w ciepłych (nie gorących) płynach (herbata, kawa, mleko, kakao) albo spozywać w trakcie posiłku na chlebie najlepiej razowym lub żytnim. Nie stosować u małych dzieci do 12 roku życia, matek karmiących i kobiet w ciąży. Skład: Miód akacjowy (50%), fruktoza, naturalny wyciąg wodny z owocu aronii, owocu głogu, owocu porzeczki czarnej, owocu wiśni aceroli, owocu rokitnika, owocu żurawiny, ziela wąkroty i ziela melisy. Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym i niedostępnym dla małych dzieci, w temperaturze pokojowej. Chronić od światła.  
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód faceliowy 1200g

54,54 zł 49,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód faceliowy 1200g Miód faceliowy pozyskiwany jest z kwiatów facelii (wyróżnia ją piękna, niebiesko-fioletowa barwa), uznawanej za jedną z najbardziej miododajnych roślin – pszczelarze często nazywają ją „królową roślin miododajnych“. Właściwości zdrowotne: Miód ten wzmacnia odporność, posiada właściwości bakteriobójcze oraz jest bogaty w magnez i żelazo, dzięki czemu pomaga zachować dobrą kondycję psychiczną i fizyczną. Polecany jest w leczeniu nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy. Stosowany jest często w chorobach górnych dróg oddechowych,  w tym astmy oskrzelowej. Pomocny jest w leczeniu chorób układu pokarmowego: nieżycie żołądka, wrzodach żołądka i dwunastnicy, problemach z wątrobą, trzustką i woreczkiem żółciowym. Podobnie jak inne jasne miody nektarowe może pomóc przy leczeniu chorób układu krążenia, oraz pozytywnie wpływa na wątrobę. Pomaga także uzupełnić energię po wzmożonym wysiłku fizycznym lub intelektualnym. Miód faceliowy niweluje szkodliwe działanie używek takich, jak kawa, herbata, papierosy oraz alkohol.  
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód rzepakowy 400g

20,79 zł 19,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód rzepakowy 400g Miód rzepakowy w stanie płynnym jest prawie bezbarwny lub lekko słomkowy, z odcieniem zielonkawym, zależnie od roślin, z których zebrany został nektar. Po skrystalizowaniu przyjmuje barwę białą lub szarokremową. Ze względu na przewagę cukru prostego glukozy nad fruktozą, a także niską zawartość wody (średnio 18%) ulega szybkiej krystalizacji, dając drobne kryształy i mazistą konsystencję. Z tego względu jest miodem najszybciej krystalizującym, niekiedy w ciągu kilku dni po pozyskaniu z ula, a często nawet krystalizuje już w plastrach. Ma delikatny, choć dobrze wyczuwalny zapach oraz bardzo łagodny, nieco mdły i lekko gorzkawy smak. Występują w nim olejki eteryczne, związki goryczowe, flawonoidy, biopierwiastki, cholina i kumaryna, a także żelazo, którego przyswajalność z miodu rzepakowego wynosi 63 procent oraz bor, który wykorzystywany jest do budowy tkanki kostnej oraz prawidłowego funkcjonowania śledziony i tarczycy. Niedobór boru prowadzi do utraty wapnia, fosforu i magnezu oraz powoduje obniżenie poziomu estrogenów, zwłaszcza u kobiet w okresie po menopauzie, co może powodować utratę masy kostnej. Występują w nim też witaminy z grupy B, K, C i kwas nikotynowy, a wysoka zawartość glukozy sprawia, że wykorzystywany jest w leczeniu chorób serca, głównie układu krążenia i naczyń wieńcowych. Nie obciąża też wątroby, a wręcz dodatkowo pobudza i wzmacnia jej właściwości detoksykacyjne. Właściwości zdrowotne: Miód rzepakowy polecany jest przede wszystkim przy dolegliwościach układu sercowo-naczyniowego - wzmacnia serce i jego siłę skurczu. Powoduje także rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co poprawia jego dotlenienie i odżywienie oraz zapobiega schorzeniom miażdżycowym. Obniża ciśnienie i wspomaga w uzupełnieniu niedoboru potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca. Usuwa wodę z tkanek i na drodze diurezy przyczynia się do zmniejszenia obrzęków. Obecne w miodzie cukry proste sprawiają, że jest on łatwo przyswajalny przez wątrobę, przez co zwiększają jej zdolność do detoksykacji - odtruwania organizmu (wiąże szkodliwe metabolity z powstającym z glukozy kwasem glukuronowym i związkami flawonoidowymi pochodzącymi z nektaru, w celu łatwiejszego ich rozpuszczenia i usuwania z organizmu wraz z moczem). Występujące w miodzie cholina usprawnia metabolizm tłuszczowy wątroby i polepsza funkcjonowanie pęcherzyka żółciowego. Wykorzystywany jest we wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli (łagodzi kaszel i wspiera układ odpornościowy), a u chorych na dusznicę bolesną, którym podawano miód rzepakowy, obserwowano wyraźną poprawę stanu zdrowia. Stosowany jest też do walki ze zgagą, wzdęciami, wrzodami żołądka, oraz przyspiesza gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Stosuje się go pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej, z uwagi na niewielką zawartość biopierwiastków i obecne w nim olejki eteryczne. Poza tym wspomaga podstawową terapię w przebiegu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przyspieszając gojenie stanu zapalnego tych narządów. Może łagodzić szkodliwe działanie używek, na przykład alkoholu i papierosów. Wysoka zawartość glukozy, fruktozy i innych cukrów prostych sprawia, że miód rzepakowy polecany jest w stanach wyczerpania organizmu. Jest on doskonałą odżywką regenerującą - wskazany jest przy długotrwałej pracy fizycznej i umysłowej, gdyż nie tylko odżywia, ale też poprawia myślenie i koncentrację. Miód doskonale sprawdza się w leczeniu dolegliwości zewnętrznych. W przypadku lekkich oparzeń szybkie przyłożenie miodu na oparzoną skórę zabezpiecza ją przed tworzeniem się pęcherzy i rozwojem zakażenia, a stosowany bezpośrednio na chorą tkankę oczyszcza ją z elementów martwiczych i ropnej wydzieliny, co w efekcie przyspiesza ziarninowanie, gojenie i bliznowacenie ran.  
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód gryczany 1200g

56,17 zł 49,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód gryczany 1200g Miód gryczany uważany jest za najciemniejszy ze wszystkich miodów - przy dostępie światła staje się ciemnobrunatny. Krystalizuje się bardzo powoli, ma też bardzo intensywny i przyjemny zapach kwiatów gryki oraz charakterystyczny smak: ostry, słodki i lekko piekący. Występują w nim związki typowe dla kwiatów gryki, zwłaszcza znaczne ilości magnezu, żelaza i innych biopierwiastków, jak: fosfor, miedź, cynk, bór, jod, nikiel, kobalt. Występuje w nim duża ilość witaminy C (2,9-11,9 mg%) oraz witamin Bi, 62 i PP. Jako miód letni bogaty jest w liczne enzymy (pod względem ich zawartości uznawany jest za najbogatszy z polskich miodów), między innymi ceamylazę, inwertazę i fosfatazę. Badania przeprowadzone w Instytucie Pszczelnictwa w Puławach wskazują, że nawet po roku przechowywania tego produktu w temperaturze pokojowej, aktywność cc-amylazy (diastazy) kształtuje się znacznie powyżej normy (miód gryczany zachowuje w tych samych warunkach przechowywania wysoką jakość). Właściwości zdrowotne: Miód gryczany cechuje się wysoką aktywnością antybiotyczną. Najczęściej stosowany jest w zapobieganiu i leczeniu chorób serca i układu krążenia, zwłaszcza na podłożu miażdżycowym, ponieważ cukry proste, łatwo wchłaniane są do krwiobiegu z pominięciem wątroby i w krótkim czasie odżywiają mięsień sercowy (w przeciwności do sacharozy, która musi najpierw w organizmie ulec rozkładowi enzymatycznemu do glukozy i fruktozy). Naukowcy przypuszczają też, że związki flawonoidowe obecne w miodzie gryczanym, w tym pochodne rutyny, mają korzystne działanie na mięsień sercowy – m.in. regulują przepuszczalność ścian naczyń włosowatych oraz polepszają ich elastyczność i wytrzymałość, dzięki czemu zmniejszają ryzyko zmian miażdżycowych (zabezpieczają naczynia przed pękaniem, nie dopuszczając do wybroczyn i wylewów). Występująca w miodzie kwercetyna spełnia ważną rolę wychwytywania wolnych rodników tlenowych, odpowiedzialnych również za rozwój procesu miażdżycowego. Miód gryczany także jest bogatym źródłem witaminy C a pochodne rutyny, m.in. rutozyd, zapobiegają jej rozkładowi na drodze utleniania oraz polepszają jej przyswajalność przez organizm. Występuje w nim duża zawartość magnezu w łatwo przyswajalnej postaci, który odgrywa ważną rolę przy wspomaganiu leczenia chorób serca ( reguluje pobudliwość i napięcie nerwowo-mięśniowe oraz rytm pracy serca) , a także niezbędny do prawidłowego przebiegu podstawowych procesów życiowych, zwłaszcza procesów metabolicznych dostarczających energię). Wyjątkowo duża zawartość łatwo przyswajalnego żelaza, witaminy C i białka, w porównaniu z miodami jasnymi, sprawia, że wykorzystywany jest w leczeniu niedokrwistości z niedoboru żelaza, zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Jak pokazują badania lekarzy klinicystów dodatkowe stosowanie miodu gryczanego u chorych z dusznicą bolesną wpływa na wyraźną poprawę stanu ich zdrowia. Zauważono również korzystny wpływ miodu w nerwicy wegetatywnej, m.in. w nerwicy serca i żołądka. Pomaga również w ochronie i odtruwaniu wątroby (występujące w miodzie cukry proste są łatwo przyswajalne przez komórki wątroby). Z uwagi na wyższą niż w innych miodach zawartość choliny zabezpiecza organizm przed jej niedoborem, powodującym uszkodzenie wątroby lub nerek. Miód gryczany, ze względu na znaczną ilość fruktozy, poleca się - podobnie jak miód akacjowy, osobom chorym na cukrzycę insulinoniezależną. Według niektórych autorów podawanie miodu gryczanego jest także uzasadnione w chorobach układu oddechowego, szczególnie w chorobach płuc oraz schorzeniach zakaźnych z towarzyszącą im podwyższoną temperaturą. Badacze wskazują również na korzystny wpływ miodu gryczanego przy osłabieniu wzroku, słuchu, przy kłopotach z pamięcią, w procesach odnowy tkanki kostnej po złamaniach oraz jako środka wspomagającego w terapii przeciwnowotworowej.  
Zdjęcie produktu Miody Bieszczadzkie Miód akacjowy 400g

23,20 zł 19,90 zł


Miody Bieszczadzkie Miód akacjowy 400g Miód akacjowy jest szczególnie bogaty w cukry proste, łatwo i szybko przyswajalne przez organizm, jest przede wszystkim cenną odżywką regeneracyjną w stanach zmęczenia fizycznego i umysłowego. To też jedyny miód, który mogą spożywać chorzy z lekkimi postaciami cukrzycy (nieinsulinozależni) ponieważ zawiera fruktozę, polecaną osobom eliminującym z diety cukier buraczany, czyli sacharozę i zastępowanie go miodem. Charakteryzuje się także wyższą zawartością sacharozy niż inne miody nektarowe (7-10%). Ze względu na delikatny smak jest szczególnie lubiany przez dzieci. Pozyskiwany jest w okresie kwitnienia z robinii akacjowej, zwaną przez pszczelarzy białą akacją lub białą lipą. Jest to jeden z najjaśniejszych miodów -  skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie od białego do kremowo-żółtawego.. Jego smak  jest słodki, delikatny i lekko kwaskowaty. Uważany jest za jeden z najsłodszych miodów i ze względu na wysoką zawartość cukru owocowego – fruktozy, długo pozostaje w stanie płynnym i bardzo wolno krystalizuje.  Miód akacjowy, podobnie jak kwiaty akacji, zawiera flawonoidy, kwas syryngowy i śluzy, a także wiele cennych witamin z grupy B, składników odżywczych (potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan i inne). W jego skład wchodzą też niewielkie ilości kwasu foliowego, pantotenowego i biotyny. Właściwości zdrowotne: Wykorzystywany jest w leczeniu zaburzeń trawienia, nadkwasoty żołądka, schorzeń nerek, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy (przyspiesza odnowę błony śluzowej, zwiększając wydzielanie śluzu i polepszając ziarninowanie, a także poprawiając motorykę tych narządów oraz zaburzeń przewodu pokarmowego). Miód akacjowy usprawnia pracę wątroby, wspomaga jej detoksykację. Zalecany jest także przy przeziębieniach (zwłaszcza w stanach zapalnych górnych dróg oddechowych). Podobnie jak inne odmiany miodu, można go stosować w chorobach skóry i zakażeniach wywołanych przez ropotwórcze drobnoustroje tlenowe (gronkowce, paciorkowce) i beztlenowe (laseczki zgorzeli gazowej). Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych (szybko dostarcza energii), polecany jest przy zwiększonej aktywności mózgu, zmęczeniu fizycznym, psychicznym i osłabieniu organizmu. Wykazuje działanie uspokajające, pomaga w walce z bezsennością, ale też wzmacnia organizm w chwilach wyczerpania chorobami. Cukry proste są w pierwszej kolejności wchłaniane do krwi i w ten sposób doskonale odżywiają nasze mięśnie czy inne komórki ciała.  

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka