KATEGORIE [rozwiń]

Przyprawy i dodatki

Zdjęcie produktu Flos Czarnuszka nasiona 50g

6,00 zł 4,90 zł


Flos Czarnuszka nasiona 50g Nasiona czarnuszki stanowią przyprawę o smaku podobnym do pieprzu, natomiast o zapachu podobnym do gałki muszkatołowej. czarnuszka nie drażni błony sluzowej żołądka i dlatego wykorzystywana jest jako namiastka pieprzu przez osoby o wrażliwym żołądku. Sposób użycia: Do poprawiania smaku i aromatyzowania potraw warzywno-mięsnych oraz wszelkich rodzajów pieczywa. Składniki: Całe nasiona czarnuszki siewnej - 100%.      
Zdjęcie produktu India konopne nasiona niełuskane lekko prażone 250g

14,00 zł 11,90 zł


India konopne nasiona niełuskane lekko prażone 250g Nasiona konopne to pyszny, chrupiący i niskokaloryczny dodatek do Twojego posiłku. Spośród wielu wartości odżywczych nasion konopnych India wymienić można: Wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3-6-9 (NNKT) o doskonale zbilansowanych proporcjach. Najwyższą spośród wszystkich roślin zawartość łatwo przyswajalnego i hipoalergicznego białka – nasiona konopi są więc nieodzowne w prawidłowej diecie wegetarian i wegan (nasiona konopi mogą zrównoważyć brak białka zwierzęcego w diecie człowieka). Niełuskane nasiona konopi India są pełnowartościowym źródłem błonnika, niezbędnego do prawidłowego działania układu pokarmowego. Co więcej, wysoka zawartość błonnika w posiłkach odpowiada za uczucie sytości w żołądku, a więc nasiona konopne India w naszej diecie będą chronić przed potrzebą podjadania, utrzymując jednocześnie nasz przewód pokarmowy w doskonałej kondycji. Sposób użycia: Doskonale podkreślą smak sałatek, jogurtów, zup czy smoothie. Dodatkowe walory smakowe wydobyć z nich można poprzez delikatne przyprażenie na patelni. Nasionka konopi możemy wreszcie przegryzać, jako zdrową, niskokaloryczną, lekką przekąskę! Przed spożyciem przepłukać pod bieżącą zimną wodą, osuszyć.    Przechowywać w ciemnym i suchym miejscu. Wartości odżywcze India konopne nasiona niełuskane lekko prażone 250g Produkt zawiera 100 g % RWS Wartość energetyczna 2117 kJ / 506 kcal 0% Tłuszcze 31,2 g 0% W tym tłuzcze nasycone 11,2 g 0% Węglowodany 34,04 g 0% Białko 22,2 g 0% W tym cukry 0 g 0% Sól  0 g 0% % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona    
Zdjęcie produktu NatVita Sól Kłodawska różowa drobnoziarnista (miałka) 800g

7,00 zł 5,90 zł


NatVita Sól Kłodawska różowa drobnoziarnista (miałka) 800g Różowa sól kłodawska naturalna, niejodowana. Wydobywana tradycyjnymi metodami górniczymi w kopalni soli w Polsce. Charakteryzuje się wysoką czystością oraz bogatą zawartością mikroelementów (tzw. pierwiastków życia). Sól kłodawska powstała około 250 milionów lat temu poprzez odparwywanie wód morskich, które nzajdowały się na obszarze od Szkocji aż po Góry Świętokrzyskie. Skład: 100% sól kłodawksa różowa, miałka Sposób użycia: Idealnie nadaje się jako przyprawa, do różnego rodzaju potraw, zup, sosów, przetworów, itp. Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla małych dzieci.
Zdjęcie produktu NatVita Sól Himalajska różowa gruboziarnista 1000g

10,03 zł 5,90 zł


NatVita Sól Himalajska różowa gruboziarnista 1000g Sól krystaliczna himalajska pochodzi z Karakorum Himalajów w Pakistanie. Sól ta jest najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi. Sól krystaliczna płynie w czystych, białawych, różowawych i czerwonawych błyszczących żyłach gór solnych i krystalizuje się w obszarach, gdzie odpowiednie ciśnienie stworzyło tę perfekcyjną strukturę soli krystalicznej. W soli krystalicznej, pierwiastki dostępne są w tak drobnych cząsteczkach, że mogą być łatwo wchłaniane przez komórki organizmu ludzkiego i poddane procesowi metabolizmu. Dodatkowe informacje: W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń. Składa się z 84 organicznych minerałów i elementów składowych. Stosowana jest w kuchni jako dodatek do mięs, sałatek, kasz, ziemniaków itp. (jako zamiennik zwykłej soli). Można jej używać również do kąpieli w celu odżywienia ciała. Dodane kilka ziarenek soli himalajskiej do wody pitnej sprawi, że po jej wypiciu nasz organizm zostanie nawodniony organicznymi minerałami zawartymi w tej niezwykłej soli. Skład: 100% nierafinowana sól himalajska Kraj pochodzenia: Pakistan  
Zdjęcie produktu KTC Mleko kokosowe 400ml

9,90 zł 5,90 zł


KTC Mleko kokosowe 400ml Oryginalne mleko kokosowe, pyszne, lekkostrawne i odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy! Sterylizowane mleko kokosowe doskonałe jako napój lub dodatek do potraw. Odpowiednie także dla osób z alergią pokarmową także na soję czy orzechy i migdały, nietolerancją laktozy, celiakią, wegetarian i wegan Dodatkowe informacje: Jako dodatek do potraw curry, sosów, deserów i napojów. Świetnie zastępuje mleko krowie. Mleko kokosowe jest dziś jednym z najbardziej popularnych składników w kuchni ajurwedyjskiej i azjatyckiej. Jest idealnym składnikiem, który nadaje delikatny kokosowy smak wszelkiego rodzaju potrawom - zarówno słodkim jak i słonym czy pikantnym. Doskonałe także do bezpośredniego spożycia. Warto wiedzieć, że oprócz walorów czysto smakowych mleko kokosowe to także bogate źródło aminokwasów oraz witaminy C. Zawiera dobrze przyswajalne białko oraz kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Do użytku wewnętrznego, czyli do spożycia mleko kokosowe tradycyjnie polecane jest przy takich dolegliwościach jak niedomaganie wątroby, słabe trawienie, spowolniona lub nieregularna praca jelit, podwyższony poziom cholesterolu. Składniki: mleko kokosowe, guma guar i woda  
Zdjęcie produktu NatVita Sól Himalajska różowa drobnoziarnista (miałka) 1000g

7,90 zł 5,90 zł


NatVita Sól Himalajska różowa drobnoziarnista (miałka) 1000g Sól himalajska różowa miałka, niejodowana, nieprzetworzona, pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń. Składa się z 84 organicznych minerałów oraz elementów składowych. Stosowana jest w kuchni jako dodatek do mięs, sałatek, kasz, ziemniaków, ogólnie jako przyprawa. Można jej używać również do kąpieli w celu odżywienia ciała lub dodawać do wody pitnej w celu nawodnienia organizmu. Miałka grubość 0,2-0,8 mm Skład: 100% sól himalajska drobnoziarnistwa (miałka 02-08mm)  
Zdjęcie produktu KTC Masło klarowane Ghee 500g

32,75 zł 30,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

KTC Masło klarowane Ghee 500g Ghee to klarowne masło, które zawiera 99,8% tłuszczu z mleka krowiego. Jest to główny składnik kuchni indyjskiej. Metodę klarowania masła wynaleziono tam ponad 4 tys. lat temu – Hindusi do dziś wierzą, że jest to „boski dar” i nazywają go „najdoskonalszym tłuszczem świata”. Wytwarzane przez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie (klarowanie) pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie. Charakteryzuje je złocista barwa, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw. Ma długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane w temperaturze pokojowej. W kuchni używają go praktycznie do wszystkiego. Może być używane w zasadzie do przyrządzenia każdej potrawy wymagającej użycia tłuszczu. Masło klarowne jest idealne do smażenia w głębokim tłuszczu, gdyż nie pali się aż do osiągnięcia temperatury 250°C. Dzięki temu doskonale nadaje się do smażenia i frytowania. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw oraz tworzy ładną glazurę na potrawach. Ma zapach prawdziwego masła. Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie. Masło krystalizuje się w temperaturze pokojowej. W 100 gramach zawiera się 99,5 g tłuszczu , w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 29 procent i 4,6 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Reszta składa się z cholesterolu (278 mg), wody (100 mg), rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (witamina A 0,93 mg, witamina D 1,6 mikrogramów, witamina E 2,4 mg) i α-karoten (0,53 mg). Zastosowanie: -duszenie, -pieczenie, -dodatek do potraw, -do zup, -do kanapki WŁAŚCIWOŚCI: • Trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne • Działa przeciwzapalnie • Przywraca równowagę w organizmie – lekarze ajurwedyjscy (hindusi) używają do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej. • Zwiększa elastyczność tkanki łącznej • Dodaje wigoru –wspomaga system immunologiczny. • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Trawienie wspomaga masło klarowane równoważy nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtwarza śluz na ścianach żołądka. • Wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach • Lekkie oparzenia: Podobnie jak aloes, ghee pomaga w gojeniu się ran zarówno po oparzeniach, jak i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry • Poprawia uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie. • Posiada właściwości lecznicze przy chorobie wrzodowej, przy zaparciach, chorobach skóry i oczu • Ma właściwości wygładzające skórę • Jest bogate w antyoksydanty • Ma właściwości antywirusowe • Obniża też poziom cholesterolu. Masło klarowane sprawia, że potrawy są lepiej przyswajalne, wzmacnia ich smak, a podczas duszenia zachowuje witaminy zawarte w pożywieniu. Masło to poprawia również wzrok i studzi nadmierną ciepłotę, jest ponadto naturalnym środkiem zwalczającym wolne rodniki i w ten sposób chroni komórki. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska podaje natomiast, że jedzenie ghee przywraca potencję i aktywność seksualną, usprawnia proces gojenia się ran oraz zwiększa koncentrację. Sposób przechowywania: w temperaturze pokojowej wynosi około 9, a w chłodziarce nawet 15 miesięcy. Najlepiej gdy jest zamknięte w szczelnym pojemniku, gdyż spowalnia to proces utleniania.  
  • Poprzednia

  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka