Dobre Książki

Przyprawy i dodatki

EKO przyprawa - Czarnuszka 50g

7,00 zł 4,90 zł


EKO przyprawa - Czarnuszka 50g Czarnuszka - gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Początkowo uprawiana była jako roślina przyprawowa, później dopiero jako roślina lecznicza. Aromatyczna przyprawa do pieczywa. Dodawana jest do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności. Składniki Czarnuszka 100% Stosowanie Kuchnia Więcej informacji Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne czarnuszki docenia się w sposób szczególny w okresie jesienno-zimowym kiedy praktycznie każdy z nas zmaga się z przeziębieniem. Jej stosowanie w pierwszej kolejności zaleca się alergikom i astmatykom. Swoje uzanie zdobyła również wsród osób walczących z trądzikiem. Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa dodawane są do serów, pieczywa i niektórych tłustych mięs.  
EKO przyprawa - Czarnuszka mielona 50g

7,90 zł 5,90 zł


EKO przyprawa - Czarnuszka mielona 50g Czarnuszka - gatunek rośliny z rodziny jaskrowatych. Początkowo uprawiana była jako roślina przyprawowa, później dopiero jako roślina lecznicza. Aromatyczna przyprawa do pieczywa. Dodawana jest do konserwowania ogórków w celu zachowania ich jędrności. Składniki Czarnuszka 100% Stosowanie Kuchnia Więcej informacji Właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne czarnuszki docenia się w sposób szczególny w okresie jesienno-zimowym kiedy praktycznie każdy z nas zmaga się z przeziębieniem. Jej stosowanie w pierwszej kolejności zaleca się alergikom i astmatykom. Swoje uzanie zdobyła również wsród osób walczących z trądzikiem. Nasiona czarnuszki mają ostry, korzenny smak i jako przyprawa dodawane są do serów, pieczywa i niektórych tłustych mięs.  
EKO przyprawa - Trawa cytrynowa 20g

6,90 zł 4,90 zł


EKO przyprawa - Trawa cytrynowa 20g Trawę cytrynową używa się w kuchni południowo-azjatyckiej oraz południowo-amerykańskiej. Aromat i smak przypominający trochę cytrynę, ale bez jej kwaskowatości. Wzbogaca się nią smak zup, sałatek, napojów, deserów a nawet dań drobiowych przyprawianych curry. Suszone źdźbła trawy cytrynowej można dodać do herbaty. Składniki: Trawa cytrynowa 100%
NatVita Bio Kurkuma korzeń 250g

29,27 zł 23,90 zł


NatVita Bio Kurkuma korzeń 250g Kurkuma uprawiana jest głównie w Indiach, Australii, Bengalu, Chinach, Peru, Tajwanie, na Sri Lance i Jawie. Przyprawa ta, to główny składnik curry, która jest z powodzeniem używana w różnych kuchniach świata, ale jest również stosowana jako naturalny barwnik. Słynie z silnych właściwości przeciwwirusowych, przeciwzapalnych. Wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii (w tym ropotwórczych), grzybów (w tym wywołujących kandydozę). Głównym składnikiem, któremu zawdzięczamy tak wiele, to zawarta w niej kurkumina, która jest silnym przeciwutleniaczem. Kolejnym bardzo ważnym składnikiem kurkumy to olejek eteryczny - tumeron, któremu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych, jedna z nich to przyspieszenie procesów naprawczych w mózgu, kolejna to pobudzanie nerwowe komórek macierzystych do namnażania. Po spożyciu kurkumy pobudza się wydzielanie mucyny, która tworzy na błonach śluzowych warstwę ochronną. Jest żółciopędna, chroni komórki wątroby i wspomaga ich regenerację. Jedną z najważniejszych rzeczy, którą powinniście wiedzieć przy spożywaniu kurkumy to łączenie jej z pieprzem, dzięki któremu zostaje ona wchłonięta w większej części. Skład: 100% Bio kurkuma cała. Propozycja przygotowania: Kłącze zmielić, zetrzeć na tarce lub dodać w całości do potrawy. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
NatVita Bio Kurkuma korzeń 100g

14,10 zł 10,90 zł


NatVita Bio Kurkuma korzeń 100g Kurkuma uprawiana jest głównie w Indiach, Australii, Bengalu, Chinach, Peru, Tajwanie, na Sri Lance i Jawie. Przyprawa ta, to główny składnik curry, która jest z powodzeniem używana w różnych kuchniach świata, ale jest również stosowana jako naturalny barwnik. Słynie z silnych właściwości przeciwwirusowych, przeciwzapalnych. Wspomaga organizm w niszczeniu wielu chorobotwórczych bakterii (w tym ropotwórczych), grzybów (w tym wywołujących kandydozę). Głównym składnikiem, któremu zawdzięczamy tak wiele, to zawarta w niej kurkumina, która jest silnym przeciwutleniaczem. Kolejnym bardzo ważnym składnikiem kurkumy to olejek eteryczny - tumeron, któremu przypisuje się wiele właściwości prozdrowotnych, jedna z nich to przyspieszenie procesów naprawczych w mózgu, kolejna to pobudzanie nerwowe komórek macierzystych do namnażania. Po spożyciu kurkumy pobudza się wydzielanie mucyny, która tworzy na błonach śluzowych warstwę ochronną. Jest żółciopędna, chroni komórki wątroby i wspomaga ich regenerację. Jedną z najważniejszych rzeczy, którą powinniście wiedzieć przy spożywaniu kurkumy to łączenie jej z pieprzem, dzięki któremu zostaje ona wchłonięta w większej części. Skład: 100% Bio kurkuma cała. Propozycja przygotowania: Kłącze zmielić, zetrzeć na tarce lub dodać w całości do potrawy. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu niedostępnym dla dzieci.
NatVita Sól Himalajska Czarna Drobnoziarnista 1000g

13,31 zł 9,90 zł


NatVita Sól Himalajska Czarna Drobnoziarnista 1000g Czarna Sól, jest specjalnym rodzajem soli przyprawowej charakteryzującej się intensywnym jajecznym zapachem, uważana za bardzo ważny składnik potraw kuchni indyjskiej. Sól ta służy też do doprawiania rozmaitych smażonych przekąsek, sosów, sałatek, a nawet owoców. Nadaje potrawom wyjątkowego charakteru. Skład: 100 % Sól Czarna Himalajska Kala Namak drobnoziarnista Kraj pochodzenia: Pakistan  
NatVita Sól Himalajska Różowa Gruboziarnista 1000g

10,03 zł 7,90 zł


NatVita Sól Himalajska Różowa Gruboziarnista 1000g Sól krystaliczna himalajska pochodzi z Karakorum Himalajów w Pakistanie. Sól ta jest najzdrowszą i najczystszą solą dostępną na ziemi. Sól krystaliczna płynie w czystych, białawych, różowawych i czerwonawych błyszczących żyłach gór solnych i krystalizuje się w obszarach, gdzie odpowiednie ciśnienie stworzyło tę perfekcyjną strukturę soli krystalicznej. W soli krystalicznej, pierwiastki dostępne są w tak drobnych cząsteczkach, że mogą być łatwo wchłaniane przez komórki organizmu ludzkiego i poddane procesowi metabolizmu. Dodatkowe informacje: W przeciwieństwie do tradycyjnej soli spożywczej, sól himalajska jest nieprzetworzona, pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń. Składa się z 84 organicznych minerałów i elementów składowych. Stosowana jest w kuchni jako dodatek do mięs, sałatek, kasz, ziemniaków itp. (jako zamiennik zwykłej soli). Można jej używać również do kąpieli w celu odżywienia ciała. Dodane kilka ziarenek soli himalajskiej do wody pitnej sprawi, że po jej wypiciu nasz organizm zostanie nawodniony organicznymi minerałami zawartymi w tej niezwykłej soli. Skład: 100% nierafinowana sól himalajska Kraj pochodzenia: Pakistan  
EKO przyprawa - Z dzikich ziół 40g

8,48 zł 6,90 zł


EKO przyprawa - Z dzikich ziół 40g Przyprawa wykonana na bazie dzikich ziół, doskonale nadająca się do różnego rodzaju potraw. Skład: macierzanka ziele*, czosnek niedźwiedzi*, lebiodka*, bluszczyk ziele*, chrzan korzeń*, kminek*, jałowiec owoc*, pączki topoli*, mięta dzika liść*, krwawnik kwiat*, kocanka kwiat*, *produkt rolnictwa ekologicznego
KTC Masło klarowane Ghee 500g

32,75 zł 29,90 zł


KTC Masło klarowane Ghee 500g Ghee to klarowne masło, które zawiera 99,8% tłuszczu z mleka krowiego. Jest to główny składnik kuchni indyjskiej. Metodę klarowania masła wynaleziono tam ponad 4 tys. lat temu – Hindusi do dziś wierzą, że jest to „boski dar” i nazywają go „najdoskonalszym tłuszczem świata”. Wytwarzane przez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie (klarowanie) pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie. Charakteryzuje je złocista barwa, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw. Ma długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane w temperaturze pokojowej. W kuchni używają go praktycznie do wszystkiego. Może być używane w zasadzie do przyrządzenia każdej potrawy wymagającej użycia tłuszczu. Masło klarowne jest idealne do smażenia w głębokim tłuszczu, gdyż nie pali się aż do osiągnięcia temperatury 250°C. Dzięki temu doskonale nadaje się do smażenia i frytowania. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw oraz tworzy ładną glazurę na potrawach. Ma zapach prawdziwego masła. Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie. Masło krystalizuje się w temperaturze pokojowej. W 100 gramach zawiera się 99,5 g tłuszczu , w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 29 procent i 4,6 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Reszta składa się z cholesterolu (278 mg), wody (100 mg), rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (witamina A 0,93 mg, witamina D 1,6 mikrogramów, witamina E 2,4 mg) i α-karoten (0,53 mg). Zastosowanie: -duszenie, -pieczenie, -dodatek do potraw, -do zup, -do kanapki WŁAŚCIWOŚCI: • Trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne • Działa przeciwzapalnie • Przywraca równowagę w organizmie – lekarze ajurwedyjscy (hindusi) używają do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej. • Zwiększa elastyczność tkanki łącznej • Dodaje wigoru –wspomaga system immunologiczny. • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Trawienie wspomaga masło klarowane równoważy nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtwarza śluz na ścianach żołądka. • Wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach • Lekkie oparzenia: Podobnie jak aloes, ghee pomaga w gojeniu się ran zarówno po oparzeniach, jak i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry • Poprawia uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie. • Posiada właściwości lecznicze przy chorobie wrzodowej, przy zaparciach, chorobach skóry i oczu • Ma właściwości wygładzające skórę • Jest bogate w antyoksydanty • Ma właściwości antywirusowe • Obniża też poziom cholesterolu. Masło klarowane sprawia, że potrawy są lepiej przyswajalne, wzmacnia ich smak, a podczas duszenia zachowuje witaminy zawarte w pożywieniu. Masło to poprawia również wzrok i studzi nadmierną ciepłotę, jest ponadto naturalnym środkiem zwalczającym wolne rodniki i w ten sposób chroni komórki. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska podaje natomiast, że jedzenie ghee przywraca potencję i aktywność seksualną, usprawnia proces gojenia się ran oraz zwiększa koncentrację. Sposób przechowywania: w temperaturze pokojowej wynosi około 9, a w chłodziarce nawet 15 miesięcy. Najlepiej gdy jest zamknięte w szczelnym pojemniku, gdyż spowalnia to proces utleniania.
KTC Mleko kokosowe 400ml

9,90 zł 5,90 zł


KTC Mleko kokosowe 400ml Oryginalne mleko kokosowe, pyszne, lekkostrawne i odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy! Sterylizowane mleko kokosowe doskonałe jako napój lub dodatek do potraw. Odpowiednie także dla osób z alergią pokarmową także na soję czy orzechy i migdały, nietolerancją laktozy, celiakią, wegetarian i wegan Dodatkowe informacje: Jako dodatek do potraw curry, sosów, deserów i napojów. Świetnie zastępuje mleko krowie. Mleko kokosowe jest dziś jednym z najbardziej popularnych składników w kuchni ajurwedyjskiej i azjatyckiej. Jest idealnym składnikiem, który nadaje delikatny kokosowy smak wszelkiego rodzaju potrawom - zarówno słodkim jak i słonym czy pikantnym. Doskonałe także do bezpośredniego spożycia. Warto wiedzieć, że oprócz walorów czysto smakowych mleko kokosowe to także bogate źródło aminokwasów oraz witaminy C. Zawiera dobrze przyswajalne białko oraz kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Do użytku wewnętrznego, czyli do spożycia mleko kokosowe tradycyjnie polecane jest przy takich dolegliwościach jak niedomaganie wątroby, słabe trawienie, spowolniona lub nieregularna praca jelit, podwyższony poziom cholesterolu. Składniki: mleko kokosowe, guma guar i woda
Le Chatelard Lawenda spożywcza suszona 60g

18,95 zł 12,90 zł


Le Chatelard Lawenda spożywcza suszona 60g Wyselekcjonowany, wysokiej jakości susz kwiatów lawendy pochodzący wprost z pól słonecznej Prowansji. Zastosowanie: Idealna do aromatyzowania deserów tj. flany, kremy, lody, ciasteczka lub jako dodatek do herbaty, miodu. Sprawdza się doskonale w przygotowaniu domowego cukru lawendowego.
EKO przyprawa – Kurkuma plastry 30g

5,78 zł 4,90 zł


Kurkuma plastry Eko 30g Jest składnikiem różnych mieszanek przyprawowych. Nadaje charakterystyczny smak rosołom i potrawom z drobiu. Kurkuma w postaci plastrów idealnie nadaje się do sporządzania rozgrzewających napojów. Składniki: Kurkuma plastry * 100% Kraj pochodzenia: Indie
EKO przyprawa – Pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką 40g

8,35 zł 6,90 zł


EKO przyprawa – Pomidorowo-czosnkowa z czarnuszką 40g Doskonała mieszanka na bazie suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku niedźwiedziego i czarnuszki pasuje do kuchni śródziemnomorskich oraz do mięs pieczonych, sosów, zapiekanek i jajecznicy. Składniki: pomidory*80%,czarnuszka*15%czosnek niedźwiedzi *5%
EKO przyprawa – Kozieradka mielona 60g

7,90 zł 5,90 zł


KOZIERADKA MIELONA EKO 60g Kozieradkę stosuje się jako przyprawę do cielęciny, baraniny, drobiu i ryby. Podnosi walory smakowe w mieszankach przyprawowych. Skład: kozieradka mielona 100% Kraj pochodzenia: Egipt
EKO przyprawa - Chrzan 40g

5,30 zł 3,90 zł


EKO przyprawa - Chrzan 40g Korzeń chrzanu jest świetnym dodatkiem do mięs pieczonych, marynat oraz jako komponent ostrych sosów. Skład: Korzeń chrzanu 100%
EKO przyprawa – Garam masala 60g

8,39 zł 6,90 zł


Ekologiczna przyprawa Garam masala 60g Wyśmienita i bardzo aromatyczna przyprawa którą dodaje się pod koniec gotowania potraw mięsnych, zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Dobrze łączy się też z jogurtem. Skład: kolendra, kminek (po 20%), cynamon, pieprz czarny, liść laurowy, goździki, anyż, kardamon (w różnych proporcjach).
NatVita Sól Himalajska Różowa Drobnoziarnista (miałka) 1000g

7,90 zł 5,90 zł


NatVita Sól Himalajska Różowa Drobnoziarnista 1000g Sól himalajska różowa miałka, niejodowana, nieprzetworzona, pozbawiona toksyn oraz zanieczyszczeń. Składa się z 84 organicznych minerałów oraz elementów składowych. Stosowana jest w kuchni jako dodatek do mięs, sałatek, kasz, ziemniaków, ogólnie jako przyprawa. Można jej używać również do kąpieli w celu odżywienia ciała lub dodawać do wody pitnej w celu nawodnienia organizmu. Miałka grubość 0,2-0,8 mm Skład: 100% sól himalajska drobnoziarnistwa (miałka 02-08mm)  
Santini Ksylitol fiński - cukier brzozowy waniliowy Bourbon 16 g

5,07 zł 4,82 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Santini Ksylitol fiński - cukier brzozowy waniliowy Bourbon 16 g Ksylitol nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głównie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Jego fizyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku. Zastosowanie i spoób użycia: Ksylitol można stosować: -jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego - do słodzenia potraw, deserów, napojów -do wypieków z uwzględnieniem, że ksylitol nie jest pożywką dla drożdży oraz, że jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji. Ksylitol – dla kogo? Ksylitol polecany jest osobom będącym na diecie bezcukrowej i ograniczającym spożycie cukru. Ksylitol można podawać również dzieciom. Ksylitol polecany jest osobom odchudzającym się, ponieważ dostarcza do 40% mniej kalorii, niż klasyczny cukier, nie uzależnia, a produkty zawierające ksylitol przez dłuższy czas dają uczucie sytości. Ma wielokrotnie niższy indeks glikemiczny niż inne substancje słodzące, może więc być bezpiecznie stosowany przez diabetyków. Po jego spożyciu nie wzrasta gwałtownie poziom insuliny we krwi. Ksylitol poprawia również proces przemiany materii, szybko się przyswaja, co jest ważne dla sportowców chcących uzupełnić ubytki energii po odbytym wysiłku. Składniki: Ksylitol (substancja słodząca)- 92%, mielona wanilia Bourbon 8% Spożycie w nadmiernych ilościach może wywołać efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom.  
EKO przyprawa - Czubryca czerwona 50g

8,90 zł 4,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

EKO przyprawa - Czubryca czerwona 50g Doskonała aromatyczna przyprawa bardzo popularna w kuchni bułgarskiej. Służy głównie do przyprawiania dań mięsnych, dań z roślin strączkowych oraz wędlin i zup. Składniki: Cząber górski 30%, papryka słodka, cebula, pomidory suszone, czosnek, papryka ostra.
EKO przyprawa - Czubryca 30g

5,90 zł 3,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Czubryca - przyprawa bez chemii 30 g Doskonała aromatyczna przyprawa bardzo popularna w kuchni bułgarskiej. Służy głownie do przyprawiania dań mięsnych, dań z roślin strączkowych oraz wędlin i zup. Skład (w różnych proporcjach): cząber, oregano, lubczyk, czosnek, pietruszka nać.
  • Poprzednia

  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka