Zielony pieprz Malabar 25g
Zielony pieprz pochodzi z gęsto zalesionej części wybrzeża Malabar z regionu Kerala w południowo-zachodniej części Indii. Region ten jest zwany ojczyzną pieprzu. Uprawiany jest w drobnych wspólnotach rolniczych, czas zbiorów przypada na początek listopada do środka stycznia. Pieprz ten zbierany jest ręcznie, jeszcze niedojrzały, po czym jest ostrożnie suszony. Ta odmiana pieprzu uprawiana jest w tym regionie dopiero od późnych lat dwudziestych, oferowana jest przeważnie w marynacie solnej lub octowej. Zaburzają one jednak swoisty, znakomity smak zielonego pieprzu. Zielony pieprz Malabar posiada znakomity aromat i przyjemną ostrość. Mielony zielony pieprz nadaje się do przyprawiania mięsa wieprzowego, drobiowego, owoców morza, ryb lub cielęciny. Koniecznie należy dodać go do prawdziwego francuskiego sosu pieprzowego. Prawdziwym i wyjątkowym doświadczeniem smakowym będą aromatyczne świeże truskawki lub dojrzałe mango, delikatnie przyprawione zielonym pieprzem Malabar – SPRÓBÓJCIE !
Szczegóły:
zielone, pomarszczone jagody
Smak:
świeży, subtelnie ostry
Dania:
stek pieprzowy, jasne mięsa w tym drób, ryby, truskawki