Dobre Książki

Pasieka

Miody Bieszczadzkie Pyłek pszczeli 500g

68,46 zł 58,90 zł


Miody Bieszczadzkie Pyłek pszczeli 500g Wartości odżywcze pyłku pszczelego wynikają z  jego niezwykle bogatego składu chemicznego - zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków. Znajdują się w nim cukry proste (fruktoza, glukoza), kwasy tłuszczowe, ponad 30 aminokwasów (ich zawartość w pyłku sięga nawet 12%!). Według obliczeń i porównań wynika, że 100 g pyłku zawiera tyle aminokwasów, co 1 kg mięsa lub 7 jajek, czyli 2 czubate łyżki (30g) pyłku mogą pokryć zapotrzebowanie dzienne człowieka na niezbędne aminokwasy. Składa się on z pyłków kwitnących roślin zebranych przez pszczoły i częściowo przez nie przetworzone. Pyłki lepione są w małe kuleczki, z których każda składa się z około 100 tysięcy ziaren pyłków różnych roślin (także tych leczniczych). Badania laboratoryjne wykazały, że pyłek dysponuje szerokim spektrum 50 bioaktywnych składników, jest doskonałym źródłem witamin B1, B2, B6, C, G, H, P, E, kwasu foliowego, pantotenowego, nikotynowego itd., zawiera blisko 100 rodzajów enzymów oraz wiele niezbędnych minerałów – żelazo, miedź, siarka, sód, potas, wapń, magnez, mangan, cynk, chrom, nikiel, selen, kobalt i lit. Właściwości zdrowotne: Pyłek pszczeli poprawia stan zdrowia, pobudza jasność umysłu, pomaga zwalczać zmęczenie, uodparnia organizm oraz wzmaga apetyt. Cechuje go  nie tylko działanie regenerujące, ale także wzmacnia żołądek - jest skuteczny w przypadku zakażeń jelit, które następują wskutek zmian zachodzących we florze bakteryjnej (zawiera naturalne antybiotyki podobne do penicyliny, które regulują układ trawienny). Wpływa również pozytywnie na układ nerwowy. Zwiększa liczbę czerwonych krwinek przez co wykorzystywany jest we wspomaganiu zapobiegania i hamowania wystąpienia niedokrwistości, szczególnie u małych dzieci. Polecany jest w przypadku objawów anoreksji.  Zwiększa wytrzymałość fizyczną, jest pomocny w przypadku osłabienia, niedożywienia, braku apetytu, biegunki, zaparć, przeciążenia fizycznego i obciążenia umysłowego, osłabienia układu odpornościowego, skutecznie reguluje trawienie. Dodatkowo znajduje zastosowanie przy problemach z wątrobą, prostatą (wpływa na cofanie się zmian zapalnych i przerostowych w gruczole krokowym), pobudza procesy metaboliczne i działanie gruczołów wydzielania wewnętrznego, wspomaga wytwarzanie krwi, obniża cholesterol, wzmacnia mięsień serca oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Cechują go również właściwości detoksykacyjne - zmniejsza lub całkowicie eliminuje szkodliwe oddziaływanie wielu czynników chemicznych. Szczególnie w przypadku wątroby - pyłek ochrania ją przed zatruciem substancjami toksycznymi, ułatwia jej odnawianie, a także wspomaga leczenie choroby alkoholowej. Posiada właściwości antydepresyjne, antyalergiczne i antybiotyczne. Zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie, wspomaga leczenie depresji i zwiększa koncentrację. Wspólnie z miodem może być wykorzystywany do leczenia chorób alergicznych - leczy katar sienny, astmę lub znacznie łagodzi ich objawy. Wyciąg z pyłku kwiatowego ma też silne działanie przeciwbakteryjne. Wspomaga leczenie nadciśnienia, stanów pozawałowych i obniża poziom cholesterolu. Z uwagi na jego korzystne działanie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego wykorzystywany jest przy leczeniu silnych zaparć i choroby wrzodowej żołądka. Posiada też właściwości poprawiające wzrok (dzięki wysokiej zawartości witaminy B2 i innych bioelementów). Wyciągi z pyłku zwiększają wydzielanie insuliny, dzięki czemu wspomaga obniżenie poziomu cukru we krwi. Polecany jest także w stanach zapalnych gardła, zwłaszcza w połączeniu z propolisem. Profilaktyczne przyjmowanie może zapobiegać przeziębieniom i grypie, a w przypadku zachorowania, skraca czas leczenia i łagodzi przebieg infekcji.Wykazuje też działanie zapobiegające poronieniom. Przyczynia się również do podniesienia płodności. Przeciwwskazania do stosowania pyłku kwiatowego U osób, które są uczulone na pyłki roślinne, po jego spożyciu mogą wystąpić reakcje alergiczne. Może być to zaczerwienienie spojówek, pokrzywki, zaburzenia układu pokarmowego takie jak wzdęcia, bóle brzucha, nudności, zgaga oraz obrzęki. Pierzga pszczela to też pyłek pszczeli.  
Ojciec Klimuszko Miód Akacjowy wspierający trawienie 300g

33,40 zł 29,90 zł


Ojciec Klimuszko Miód Akacjowy wspierający trawienie 300g Miód akacjowy ziołowy zawiera duże ilości naturalnej witaminy C, a także fruktozy i bioflawonoidów. Dodatek ziół tworzy  wspaniałą kompozycję naturalnych składników posiadających działanie wspomagające, poprawiające pracę układu pokarmowego. Szczególnie przydatna jest w sytuacjach gdy problemy pokarmowe są wynikiem przemęczenia fizycznego lub stresującej pracy umysłowej. Zaleca się spożywanie także w sytuacjach długotrwałych zmartwień, silnych przeżyć psychicznych lub napięć nerwowych. Produkt przyjazny dla osób z cukrzycą typu I i II ze względu na zawartość fruktozy o niskim indeksie glikemicznym. Stosowanie: 1 łyżkę (ok. 15g) miodu dziennie, najlepiej rano. Można rozpuszczać w ciepłych (nie gorących) płynach (herbata, kawa, mleko, kakao) albo spozywać w trakcie posiłku na chlebie najlepiej razowym lub żytnim. Nie stosować u małych dzieci do 12 roku życia, matek karmiących i kobiet w ciąży. Skład: Miód akacjowy (50%), fruktoza, naturalny wyciąg wodny z owocu róży, owocu czarnej porzeczki, owocu aronii, owocu jarzębiny, liścia melisy, kwiatu lawendy i sok z liści aloesu. Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym i niedostępnym dla małych dzieci, w temperaturze pokojowej. Chronić od światła.  
Ojciec Klimuszko Miód Akacjowy na mocne serce 300g

33,40 zł 29,90 zł


Ojciec Klimuszko Miód Akacjowy na mocne serce 300g Miód akacjowy zawiera duże ilości naturalnej witaminy C, a także fruktozy i bioflawonoidów. Tajemnica zdrowego serca, zawarta jest w ziołowej recepturze tego unikalnego miodu z ziołami. Ta receptura, to wspaniałe źródło życiodajnych substancji, które od wieków stosuje się dla ochronny serca i najważniejszych elementów układu krążenia. Skład i proporcje są tak dobrane, aby stanowiły doskonałe uzupełnienie codziennej diety w naturalne witaminy i flawonoidy roślinne. Produkt przyjazny dla osób z cukrzycą typu I i II ze względu na zawartość fruktozy o niskim indeksie glikemicznym. Stosowanie: 1 łyżkę (ok. 15g) miodu dziennie, najlepiej rano. Można rozpuszczać w ciepłych (nie gorących) płynach (herbata, kawa, mleko, kakao) albo spozywać w trakcie posiłku na chlebie najlepiej razowym lub żytnim. Nie stosować u małych dzieci do 12 roku życia, matek karmiących i kobiet w ciąży Skład: Miód akacjowy (50%), fruktoza, naturalny wyciąg wodny z kwiatu hibiskusa, owocu aronii, owocu jabłka, owocu głogu, owocu róży, liścia melisy, liścia pokrzywy. Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym i niedostępnym dla małych dzieci, w temperaturze pokojowej. Chronić od światła.  
Ojciec Klimuszko Miód Akacjowy na długowieczność 300g

33,40 zł 29,90 zł


Ojciec Klimuszko Miód Akacjowy na długowieczność 300g Miód akacjowy zawiera duże ilości naturalnej witaminy C, a także fruktozy i bioflawonoidów. W medycynie ludowej, był stosowany w problemach trawiennych (żołądek, dwunastnica). Substancje ziołowe zawarte w produkcie, pozwalają spowalniać procesy starzenia się skóry, np. występowanie zmarszczek, zwłaszcza u kobiet w okresie menopauzy. Pochodne kwasów triterpenowych, zawarte w ekstrakcie z ziela długowieczności (wąkrota) mają wpływ na stymulację procesów wygładzania i ujędrniania skóry (wzmożenie produkcji kolagenu i elastyny), a także na łagodzenie objawów cellulitu. Preparat ten poleca się zwłaszcza osobom starszym jako wspomagający pracę serca, wpływający pozytywnie na elastyczność naczyń krwionośnych, co pozwala im poczuć się młodszymi i sprawniejszymi. Zawarte w preparacie związki antyoksydacyjne zmniejszają liczbę wolnych rodników. Produkt przyjazny dla osób z cukrzycą typu I i II ze względu na zawartość fruktozy o niskim indeksie glikemicznym. Stosowanie: 1 łyżkę (ok. 15g) miodu dziennie, najlepiej rano. Można rozpuszczać w ciepłych (nie gorących) płynach (herbata, kawa, mleko, kakao) albo spozywać w trakcie posiłku na chlebie najlepiej razowym lub żytnim. Nie stosować u małych dzieci do 12 roku życia, matek karmiących i kobiet w ciąży. Skład: Miód akacjowy (50%), fruktoza, naturalny wyciąg wodny z owocu aronii, owocu głogu, owocu porzeczki czarnej, owocu wiśni aceroli, owocu rokitnika, owocu żurawiny, ziela wąkroty i ziela melisy. Przechowywanie: Przechowywać w miejscu suchym i niedostępnym dla małych dzieci, w temperaturze pokojowej. Chronić od światła.  
Łysoń Pierzga pszczela 100g

39,91 zł 35,90 zł


Łysoń Pierzga pszczela 100g Pierzga jest to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, złożony w komórkach plastra pszczelego, poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztleno-wych w środowisku gniazda pszczelego. Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność. Wskazania do podawania pierzgi: niedokrwistość, choroby jelit, choroba nadciśnieniowa, choroby układu nerwowego, cukrzyca, brak łaknienia, stany wyczerpania psycho-fizycznego oraz okresy rekonwalescencji po przebytych chorobach i zabiegach operacyjnych. Stosowanie: leczniczo- ok 5 g na dobę przez okres jednego miesiąca. 100 g czystej pierzgi ugnieść w moździerzu, dobrze wymieszać z jednym kilogramem miodu i zażywać jedną łyżkę stołową takiej mieszanki rano na czczo.   Gospodarstwo Pasieczne Łysoń: Gospodarstwo Pasieczne Łysoń, to rodzinna firma oparta na wieloletnim doświadczeniu w branży pszczelarskiej, pasji oraz chęci promowania rodzimych - naturalnych produktów pszczelich. Celem firmy jest dotarcie do kręgu odbiorców poszukujących na rynku doskonałej jakości polskiego miodu, świec woskowych oraz innych produktów pszczelich.  W ofercie znajdują się również kosmetyki bazujące na wosku pszczelim, suplementy diety i słodycze.   Ponadto firma posiada szeroki asortyment sprzętu pszczelarskiego (sprzęt do hodowli matek, odzież pszczelarska i inne artykuły niezbędne do prowadzenia gospodarstwa pasiecznego).      
Łysoń Miód nektarowy rzepakowy 700g

26,44 zł 23,90 zł


Łysoń Miód nektarowy rzepakowy 700g Miód rzepakowy: Jest jednym z pierwszych miodów, które pszczoły wytwarzają po zimie. Za sprawą dużej zawartości glukozy bardzo szybko krystalizuje. Jego barwa jest wtedy jasnożółta, kremowa, zapach słaby a smak słodki. Dzięki procesowi kremowania doskonale nadaje się do smarowania pieczywa. Polecany na: - wątrobę i drogi żółciowe - serce i naczynia wieńcowe - stany zapalne dróg oddechowych Stosowanie: - Dorośli - 2 łyżki stołowe dziennie w czasie posiłku. - Dzieci powyżej 4 roku życia 1-2 małe łyżeczki dziennie w czasie posiłku. Ulega krystlizacji. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.   Gospodarstwo Pasieczne Łysoń: Gospodarstwo Pasieczne Łysoń, to rodzinna firma oparta na wieloletnim doświadczeniu w branży pszczelarskiej, pasji oraz chęci promowania rodzimych - naturalnych produktów pszczelich. Celem firmy jest dotarcie do kręgu odbiorców poszukujących na rynku doskonałej jakości polskiego miodu, świec woskowych oraz innych produktów pszczelich.  W ofercie znajdują się również kosmetyki bazujące na wosku pszczelim, suplementy diety i słodycze.   Ponadto firma posiada szeroki asortyment sprzętu pszczelarskiego (sprzęt do hodowli matek, odzież pszczelarska i inne artykuły niezbędne do prowadzenia gospodarstwa pasiecznego).      
Łysoń Miód nektarowy wielokwiatowy 700g

23,45 zł 21,90 zł


Łysoń Miód nektarowy wielokwiatowy 700g Miód wielokwiatowy: Uważany jest za najpopularniejszą odmianę miodu. Pszczoły wytwarzają go z nektaru różnorodnych gatunków roślin. Przyjmuje kolor od lekko złotego do ciemnobrązowego. Ze względu na łagodny i słodki smak, miód wielokwiatowy polecany jest szczególnie dla dzieci. Polecany na: - stany alergiczne dróg oddechowych - wyczerpanie fizyczne i psychiczne - serce i naczynia krwionośne Stosowanie: - Dorośli - 2 łyżki stołowe dziennie w czasie posiłku. - Dzieci powyżej 4 roku życia 1-2 małe łyżeczki dziennie w czasie posiłku. Ulega krystlizacji. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.   Gospodarstwo Pasieczne Łysoń: Gospodarstwo Pasieczne Łysoń, to rodzinna firma oparta na wieloletnim doświadczeniu w branży pszczelarskiej, pasji oraz chęci promowania rodzimych - naturalnych produktów pszczelich. Celem firmy jest dotarcie do kręgu odbiorców poszukujących na rynku doskonałej jakości polskiego miodu, świec woskowych oraz innych produktów pszczelich.  W ofercie znajdują się również kosmetyki bazujące na wosku pszczelim, suplementy diety i słodycze.   Ponadto firma posiada szeroki asortyment sprzętu pszczelarskiego (sprzęt do hodowli matek, odzież pszczelarska i inne artykuły niezbędne do prowadzenia gospodarstwa pasiecznego).      
Łysoń Miód nektarowy spadziowy 700g

57,86 zł 49,90 zł


Łysoń Miód nektarowy spadziowy 700g Miód spadziowy: Wytwarzany z zebranej przez pszczoły spadzi, czyli słodkiej wydzieliny mszyc lub innych owadów żywiących się sokami roślin. Barwa jego jest ciemna, od szaro-zielonej do prawie czarnej. Posiada żywiczny aromat i łagodny smak. Miód ten bogaty jest w żywice, olejki eteryczne i makroelementy. Polecany na: - dolne drogi oddechowe - przewód pokarmowy, zaparcia, biegunki - choroby serca i naczyń, nerwice Stosowanie: - Dorośli - 2 łyżki stołowe dziennie w czasie posiłku. - Dzieci powyżej 4 roku życia 1-2 małe łyżeczki dziennie w czasie posiłku. Ulega krystlizacji. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.   Gospodarstwo Pasieczne Łysoń: Gospodarstwo Pasieczne Łysoń, to rodzinna firma oparta na wieloletnim doświadczeniu w branży pszczelarskiej, pasji oraz chęci promowania rodzimych - naturalnych produktów pszczelich. Celem firmy jest dotarcie do kręgu odbiorców poszukujących na rynku doskonałej jakości polskiego miodu, świec woskowych oraz innych produktów pszczelich.  W ofercie znajdują się również kosmetyki bazujące na wosku pszczelim, suplementy diety i słodycze.   Ponadto firma posiada szeroki asortyment sprzętu pszczelarskiego (sprzęt do hodowli matek, odzież pszczelarska i inne artykuły niezbędne do prowadzenia gospodarstwa pasiecznego).      
Łysoń Miód nektarowy akacjowy 700g

41,40 zł 37,90 zł


Łysoń Miód nektarowy akacjowy 700g Miód akacjowy: Pozyskiwany jest w okresie kwitnienia robinii akacjowej. W stanie płynnym ma barwę od jasnosłomkowej do zielonkawej, a po skrystalizowaniu przybiera kolor od białego do kremowo żółtego Posiada delikatny aromat oraz subtelny ale słodki smak. Cieszy się dużym powodzeniem u najmłodszych konsumentów. Polecany na: - zaburzenia przewodu pokarmowego - nerki i układ moczowy - przeziębienia Stosowanie: - Dorośli - 2 łyżki stołowe dziennie w czasie posiłku. - Dzieci powyżej 4 roku życia 1-2 małe łyżeczki dziennie w czasie posiłku. Ulega krystlizacji. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.   Gospodarstwo Pasieczne Łysoń: Gospodarstwo Pasieczne Łysoń, to rodzinna firma oparta na wieloletnim doświadczeniu w branży pszczelarskiej, pasji oraz chęci promowania rodzimych - naturalnych produktów pszczelich. Celem firmy jest dotarcie do kręgu odbiorców poszukujących na rynku doskonałej jakości polskiego miodu, świec woskowych oraz innych produktów pszczelich.  W ofercie znajdują się również kosmetyki bazujące na wosku pszczelim, suplementy diety i słodycze.   Ponadto firma posiada szeroki asortyment sprzętu pszczelarskiego (sprzęt do hodowli matek, odzież pszczelarska i inne artykuły niezbędne do prowadzenia gospodarstwa pasiecznego).      
Manuka Miód nektarowy MGO 550+ 500g

500,99 zł 374,90 zł


Manuka Miód nektarowy MGO 550+ 500g Miody Manuka MGO™ 400+ i 550+ to miody zawierające najwyższe dostępne w sprzedaży stężenie naturalnego Methylglyoxalu. Certyfikat MGO™ 400+ oznacza, że kilogram miodu zawiera co najmniej 400 mg/kg methylglyoxalu. Methylglyoxal, jak wykazały badania naukowe, występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka i jest charakterystyczny dla miodów Manuka. Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. Czym jest Miód Manuka? W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014). Czym jest MGO™? MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna. Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie. Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Właściwości miodów Manuka: Antybakteryjne Przeciwzapalne Przeciwwirusowe Przeciwgrzybiczne Miody manuka zasłynęły na całym świecie swoimi wzmacniającymi i antyseptycznymi właściwościami. To właśnie dzięki zapobieganiu rozwojowi drobnoustrojów, miód manuka stał się numerem jeden wśród miodów. W roku 2007 została opracowana metoda pozwalająca określić dokładne stężenie methylglyoxalu w miodzie, czyli tak zwanego MGO. To właśnie dzięki temu wskaźnikowi jesteśmy wstanie wybrać miód o silniejszym bądź słabszym działaniu antybakteryjnym. Im wyższe stężenie MGO tym silniejsze działanie. Teoretycznie w europejskich miodach MGO jest na poziomie od 1 do 10. Tymczasem w miodach manuka jest to nawet 550 i więcej. Jak widać różnica jest kolosalna. Sposób użycia: Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Skład: Miód z krzewu Manuka 100% 15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 34 porcji. Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około cztery tygodnie. Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej.  
Manuka Miód nektarowy MGO 550+ 250g

259,81 zł 199,90 zł


Manuka Miód nektarowy MGO 550+ 250g Miody Manuka MGO™ 400+ i 550+ to miody zawierające najwyższe dostępne w sprzedaży stężenie naturalnego Methylglyoxalu. Certyfikat MGO™ 400+ oznacza, że kilogram miodu zawiera co najmniej 400 mg/kg methylglyoxalu. Methylglyoxal, jak wykazały badania naukowe, występuje w istotnych ilościach tylko w niektórych Miodach Manuka i jest charakterystyczny dla miodów Manuka. Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. Czym jest Miód Manuka? W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014). Czym jest MGO™? MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna. Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie. Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 550 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Właściwości miodów Manuka: Antybakteryjne Przeciwzapalne Przeciwwirusowe Przeciwgrzybiczne Miody manuka zasłynęły na całym świecie swoimi wzmacniającymi i antyseptycznymi właściwościami. To właśnie dzięki zapobieganiu rozwojowi drobnoustrojów, miód manuka stał się numerem jeden wśród miodów. W roku 2007 została opracowana metoda pozwalająca określić dokładne stężenie methylglyoxalu w miodzie, czyli tak zwanego MGO. To właśnie dzięki temu wskaźnikowi jesteśmy wstanie wybrać miód o silniejszym bądź słabszym działaniu antybakteryjnym. Im wyższe stężenie MGO tym silniejsze działanie. Teoretycznie w europejskich miodach MGO jest na poziomie od 1 do 10. Tymczasem w miodach manuka jest to nawet 550 i więcej. Jak widać różnica jest kolosalna. Sposób użycia: Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Skład: Miód z krzewu Manuka 100% 15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji. Opakowanie 250g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie. Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej.  
Manuka Miód nektarowy MGO 250+ 500g

243,65 zł 189,90 zł


Manuka Miód nektarowy MGO 250+ 500g Miody Manuka MGO® 100+ i 250+ to miody zawierające wysokie stężenie methylglyoxalu. Certyfikat MGO® 100+ oznacza, że kilogram miodu zawiera co najmniej 100 mg methylglyoxalu, składnika, który jak wykazały badania naukowe, jest charakterystyczny dla miodów Manuka. Stężenie methylglyoxalu w innych niż Manuka miodach wynosi od 0 do 10 mg/kg. Minimalne rekomendowane przez Prof. Henle stężenie to 100 mg/kg. Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. Czym jest miód Manuka? W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014). Czym jest MGO™? MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna. Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie. Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Właściwości miodów Manuka: Antybakteryjne Przeciwzapalne Przeciwwirusowe Przeciwgrzybiczne Miody manuka zasłynęły na całym świecie swoimi wzmacniającymi i antyseptycznymi właściwościami. To właśnie dzięki zapobieganiu rozwojowi drobnoustrojów, miód manuka stał się numerem jeden wśród miodów. W roku 2007 została opracowana metoda pozwalająca określić dokładne stężenie methylglyoxalu w miodzie, czyli tak zwanego MGO. To właśnie dzięki temu wskaźnikowi jesteśmy wstanie wybrać miód o silniejszym bądź słabszym działaniu antybakteryjnym. Im wyższe stężenie MGO tym silniejsze działanie. Teoretycznie w europejskich miodach MGO jest na poziomie od 1 do 10. Tymczasem w miodach manuka jest to nawet 550 i więcej. Jak widać różnica jest kolosalna. Sposób użycia: Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Skład: Miód z krzewu Manuka 100% 15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 34 porcji. Opakowanie 500 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około cztery tygodnie. Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej.  
Manuka Miód nektarowy MGO 250+ 250g

126,79 zł 99,90 zł


Manuka Miód nektarowy MGO 250+ 250g Miody Manuka MGO® 100+ i 250+ to miody zawierające wysokie stężenie methylglyoxalu. Certyfikat MGO® 100+ oznacza, że kilogram miodu zawiera co najmniej 100 mg methylglyoxalu, składnika, który jak wykazały badania naukowe, jest charakterystyczny dla miodów Manuka. Stężenie methylglyoxalu w innych niż Manuka miodach wynosi od 0 do 10 mg/kg. Minimalne rekomendowane przez Prof. Henle stężenie to 100 mg/kg. Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje przede wszystkim rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium. Czym jest miód Manuka? W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014). Czym jest MGO™? MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia  i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna. Firma Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie. Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). Właściwości miodów Manuka: Antybakteryjne Przeciwzapalne Przeciwwirusowe Przeciwgrzybiczne Miody manuka zasłynęły na całym świecie swoimi wzmacniającymi i antyseptycznymi właściwościami. To właśnie dzięki zapobieganiu rozwojowi drobnoustrojów, miód manuka stał się numerem jeden wśród miodów. W roku 2007 została opracowana metoda pozwalająca określić dokładne stężenie methylglyoxalu w miodzie, czyli tak zwanego MGO. To właśnie dzięki temu wskaźnikowi jesteśmy wstanie wybrać miód o silniejszym bądź słabszym działaniu antybakteryjnym. Im wyższe stężenie MGO tym silniejsze działanie. Teoretycznie w europejskich miodach MGO jest na poziomie od 1 do 10. Tymczasem w miodach manuka jest to nawet 550 i więcej. Jak widać różnica jest kolosalna.   Sposób użycia: Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem. Skład: Miód z krzewu Manuka 100% 15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji. Opakowanie 250 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie. Przechowywanie: Przechowywać w temperaturze pokojowej.  
Łysoń Migdały z miodem 120g

14,88 zł 11,90 zł


Łysoń Migdały z miodem 120g   Można je stosować jako: • dodatek do ciast (piernika, keksu), do deserów. • przekąska do kawy lub gorzkiej herbaty • dodatek do jogurtów i deserów. Zdrowe i energetyczne śniadanie.   Gospodarstwo Pasieczne Łysoń: Gospodarstwo Pasieczne Łysoń, to rodzinna firma oparta na wieloletnim doświadczeniu w branży pszczelarskiej, pasji oraz chęci promowania rodzimych - naturalnych produktów pszczelich. Celem firmy jest dotarcie do kręgu odbiorców poszukujących na rynku doskonałej jakości polskiego miodu, świec woskowych oraz innych produktów pszczelich.  W ofercie znajdują się również kosmetyki bazujące na wosku pszczelim, suplementy diety i słodycze.   Ponadto firma posiada szeroki asortyment sprzętu pszczelarskiego (sprzęt do hodowli matek, odzież pszczelarska i inne artykuły niezbędne do prowadzenia gospodarstwa pasiecznego).  
Łysoń Żurawina z miodem 120g

12,81 zł 11,90 zł


Łysoń Żurawina z miodem 120g Miód akacjowy z żurawiną Można stosować jako: • dodatek do ciast (piernika, keksu), do deserów. • przekąska do kawy lub gorzkiej herbaty • dodatek do jogurtów i deserów. Zdrowe i energetyczne śniadanie.   Gospodarstwo Pasieczne Łysoń: Gospodarstwo Pasieczne Łysoń, to rodzinna firma oparta na wieloletnim doświadczeniu w branży pszczelarskiej, pasji oraz chęci promowania rodzimych - naturalnych produktów pszczelich. Celem firmy jest dotarcie do kręgu odbiorców poszukujących na rynku doskonałej jakości polskiego miodu, świec woskowych oraz innych produktów pszczelich.  W ofercie znajdują się również kosmetyki bazujące na wosku pszczelim, suplementy diety i słodycze.   Ponadto firma posiada szeroki asortyment sprzętu pszczelarskiego (sprzęt do hodowli matek, odzież pszczelarska i inne artykuły niezbędne do prowadzenia gospodarstwa pasiecznego).  
Łysoń Pestki dyni z miodem 120g

12,31 zł 9,90 zł


Łysoń Pestki dyni z miodem 120g Pestki dyni z miodem akacjowym Można je stosować jako: • dodatek do ciast (piernika, keksu), do deserów. • przekąska do kawy lub gorzkiej herbaty • dodatek do jogurtów i deserów. Zdrowe i energetyczne śniadanie.   Gospodarstwo Pasieczne Łysoń: Gospodarstwo Pasieczne Łysoń, to rodzinna firma oparta na wieloletnim doświadczeniu w branży pszczelarskiej, pasji oraz chęci promowania rodzimych - naturalnych produktów pszczelich. Celem firmy jest dotarcie do kręgu odbiorców poszukujących na rynku doskonałej jakości polskiego miodu, świec woskowych oraz innych produktów pszczelich.  W ofercie znajdują się również kosmetyki bazujące na wosku pszczelim, suplementy diety i słodycze.   Ponadto firma posiada szeroki asortyment sprzętu pszczelarskiego (sprzęt do hodowli matek, odzież pszczelarska i inne artykuły niezbędne do prowadzenia gospodarstwa pasiecznego).  
Łysoń Miód nektarowy gryczano-lipowy 700g

35,63 zł 31,90 zł


Łysoń Miód nektarowy gryczano-lipowy 700g Powstaje gdy pszczoły podczas zbiorów oblatują zarówno kwiaty gryki jak i lipy. Smak lipy przełamuje lekko gorycz gryki, jednocześnie dodając jej nutkę słodyczy i delikatności. Kolor jednak nadal pozostaje w stanie płynnym ciemnobrązowy, a w stanie stałym jasnobrązowy. Stosowanie: Polecany na: - wątrobę – działanie odtruwające - układ krążenia, miażdżycę - niedokrwistość z niedoboru żelaza - górne i dolne drogi oddechowe - serce i układ krążenia - układ nerwowy, stres   Gospodarstwo Pasieczne Łysoń: Gospodarstwo Pasieczne Łysoń, to rodzinna firma oparta na wieloletnim doświadczeniu w branży pszczelarskiej, pasji oraz chęci promowania rodzimych - naturalnych produktów pszczelich. Celem firmy jest dotarcie do kręgu odbiorców poszukujących na rynku doskonałej jakości polskiego miodu, świec woskowych oraz innych produktów pszczelich.  W ofercie znajdują się również kosmetyki bazujące na wosku pszczelim, suplementy diety i słodycze.   Ponadto firma posiada szeroki asortyment sprzętu pszczelarskiego (sprzęt do hodowli matek, odzież pszczelarska i inne artykuły niezbędne do prowadzenia gospodarstwa pasiecznego).  
Miody Bieszczadzkie Pierzga w miodzie 400g

45,25 zł 38,90 zł


Miody Bieszczadzkie Pierzga w miodzie 400g Pierzga to pyłek kwiatowy, przetworzony przez pszczoły. W pierwszej kolejności służy on jako pokarm dla samych pszczół, przede wszystkim dla matki i jej młodych.Z tego powodu cechuje ją szereg prozdrowotnych właściwości. Wzmacnia organizm- dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin, przez co wpływa na zwiększenie odporności,  ułatwia regenerację po operacjach i przebytych zawałach,     wzmacnia układ nerwowy, korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy, jest pomocna w leczeniu biegunek i zaparć, wzmaga apetyt oraz reguluje przemianę materii.  Zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega wystąpieniu anemii), wspomaga leczenie farmaceutykami (np. w: chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego oraz  leczeniu stanów przedzawałowych, choroby alkoholowej, kataru siennego, astmy itp.), a także jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby. Proces produkcji pierzgi zaczyna się jeszcze na samym kwiatku. Pszczoły zwilżają pyłek, a następnie transportują go do ula – natura wyposażyła je w tym celu w specjalny koszyczek, znajdujący się przy odnóżach. Zwykłe pszczoły odżywiają się zazwyczaj samym pyłkiem, pierzga przeznaczona jest przede wszystkim dla matki i jej młodych. Badania wykazały, że pszczoły odżywiające się pierzgą są znacznie zdrowsze i żyją dłużej niż te, dla których pożywieniem jest jedynie zwykły, nieprzetworzony pyłek. Właściwości zdrowotne: Stosowana jest przede wszystkim jako środek profilaktyczny,  w celu wzmocnienia odporności. Wykorzystywana jest w leczeniu dolegliwości żołądkowych i chorób jelit, wpływa na poprawne funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Poprawia funkcjonowanie wątroby, wzmacnia układ krwionośny . W apiterapii jest ona wykorzystywana również przy Przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy organizmu, a także wspomaga leczenie farmaceutykami. Cechują ją właściwości przeciwbakteryjnym, przez co jest zalecana szczególnie w czasie obniżonej odporności. Jest źródłem wielu substancji odżywczych i wzmacnia system nerwowy. Wspomaga koncentrację i pamięć. Wykorzystywana jest też w apiterapii (leczeniu za pomocą produktów pszczelego pochodzenia), szczególnie przy leczeniu niektórych zaburzeń psychicznych. Poprawia funkcjonowanie mózgu i pobudza nas do sprawnego myślenia. Może być dobrym dodatkiem do leczenia depresji czy różnego rodzaju stanów lękowych. Reguluje też funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodzi reakcje alergiczne. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz ogranicza całkowitą ilość lipidów. Wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne, m.in. dzięki zawartym antyoksydantom, a także regeneruje wszystkie komórki organizmu. Posiada szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby - działa odtruwająco i ochronnie. Wykorzystywana jest do zwalczania nieprawidłowego funkcjonowania wątroby. Odnotowano bardzo dobre rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Pierzga pszczela znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Przyczynia sie do regeneracji skóry, poprawia jej elastyczność, likwiduje zmarszczki oraz rozstępy powstałe po intensywnej diecie odchudzającej. Jest lepiej przyswajalna przez organizm niż pyłek kwiatowy. Skład: Skład pierzgi zbliżony jest do pyłku a dodatkowo zawiera specjalne enzymy i pozbawiona jest obecnej w pyłku otoczki ( co sprawia, że wszystkie znajdujące się w niej składniki są znacznie lepiej przyswajalne). Występują w niej witaminy: C, PP, K, E, H, D oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów. W dużych ilościach zawiera minerały takie jak: selen, magnez i żelazo, a także fosfor, potas i sód.
Miody Bieszczadzkie Pierzga pszczela 170g

66,13 zł 56,90 zł


Miody Bieszczadzkie Pierzga pszczela 170g Pierzga to pyłek kwiatowy, przetworzony przez pszczoły. W pierwszej kolejności służy on jako pokarm dla samych pszczół, przede wszystkim dla matki i jej młodych.Z tego powodu cechuje ją szereg prozdrowotnych właściwości. Wzmacnia organizm- dostarcza mu potrzebnych aminokwasów i witamin, przez co wpływa na zwiększenie odporności,  ułatwia regenerację po operacjach i przebytych zawałach,     wzmacnia układ nerwowy, korzystnie oddziałuje na układ pokarmowy, jest pomocna w leczeniu biegunek i zaparć, wzmaga apetyt oraz reguluje przemianę materii.  Zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza (zapobiega wystąpieniu anemii), wspomaga leczenie farmaceutykami (np. w: chorobie wrzodowej żołądka, schorzeniach gruczołu krokowego oraz  leczeniu stanów przedzawałowych, choroby alkoholowej, kataru siennego, astmy itp.), a także jest stosowana w stanach zapalnych jamy ustnej i w okresach silnego narażenia organizmu na bakterie i grzyby. Proces produkcji pierzgi zaczyna się jeszcze na samym kwiatku. Pszczoły zwilżają pyłek, a następnie transportują go do ula – natura wyposażyła je w tym celu w specjalny koszyczek, znajdujący się przy odnóżach. Zwykłe pszczoły odżywiają się zazwyczaj samym pyłkiem, pierzga przeznaczona jest przede wszystkim dla matki i jej młodych. Badania wykazały, że pszczoły odżywiające się pierzgą są znacznie zdrowsze i żyją dłużej niż te, dla których pożywieniem jest jedynie zwykły, nieprzetworzony pyłek. Właściwości zdrowotne: Stosowana jest przede wszystkim jako środek profilaktyczny,  w celu wzmocnienia odporności. Wykorzystywana jest w leczeniu dolegliwości żołądkowych i chorób jelit, wpływa na poprawne funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Poprawia funkcjonowanie wątroby, wzmacnia układ krwionośny . W apiterapii jest ona wykorzystywana również przy Przede wszystkim wzmacnia system odpornościowy organizmu, a także wspomaga leczenie farmaceutykami. Cechują ją właściwości przeciwbakteryjnym, przez co jest zalecana szczególnie w czasie obniżonej odporności. Jest źródłem wielu substancji odżywczych i wzmacnia system nerwowy. Wspomaga koncentrację i pamięć. Wykorzystywana jest też w apiterapii (leczeniu za pomocą produktów pszczelego pochodzenia), szczególnie przy leczeniu niektórych zaburzeń psychicznych. Poprawia funkcjonowanie mózgu i pobudza nas do sprawnego myślenia. Może być dobrym dodatkiem do leczenia depresji czy różnego rodzaju stanów lękowych. Reguluje też funkcjonowanie układu pokarmowego, łagodzi reakcje alergiczne. Przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz ogranicza całkowitą ilość lipidów. Wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe i przeciwanemiczne, m.in. dzięki zawartym antyoksydantom, a także regeneruje wszystkie komórki organizmu. Posiada szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby - działa odtruwająco i ochronnie. Wykorzystywana jest do zwalczania nieprawidłowego funkcjonowania wątroby. Odnotowano bardzo dobre rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Pierzga pszczela znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Przyczynia sie do regeneracji skóry, poprawia jej elastyczność, likwiduje zmarszczki oraz rozstępy powstałe po intensywnej diecie odchudzającej. Jest lepiej przyswajalna przez organizm niż pyłek kwiatowy. Skład: Skład pierzgi zbliżony jest do pyłku a dodatkowo zawiera specjalne enzymy i pozbawiona jest obecnej w pyłku otoczki ( co sprawia, że wszystkie znajdujące się w niej składniki są znacznie lepiej przyswajalne). Występują w niej witaminy: C, PP, K, E, H, D oraz witaminy z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów. W dużych ilościach zawiera minerały takie jak: selen, magnez i żelazo, a także fosfor, potas i sód. Dawkowanie: Pierzgę stosuje się jak pyłek. Dzienna dawka dla osoby dorosłej powinna wynosić około 30-40 gramów, Wystarczy jeść codziennie jedną łyżkę pierzgi, aby zregenerować organizm i wzmocnić go. Aby przygotować odpowiednie lekarstwo należy łyżkę pierzgi zalać wodą, a rano wypić je na czczo. Rozpuszczenie produktu w wodzie na 10 godzin przed wypiciem wielokrotnie zwiększa działanie.
Łysoń Świeca woskowa naturalna - Walec

25,07 zł 19,90 zł


Łysoń Świeca woskowa naturalna - Walec Klasyczna świeca woskowa. Wszystkie świece powstają z czystego, naturalnego wosku pszczelego. Podczas spalania świec woskowych jest wytwarzany aromatyczny mikroklimat, który: -jonizuje powietrze, doskonale rozpraszając negatywne pole elektromagnetyczne emitowane przez komputery, telewizory oraz inne urządzenia -neutralizuje  szkodliwe zapachy, w tym zapach dymu tytoniowego -rozchodzący się  miodowo-propolisowy aromat doskonale uspokaja i  poprawia samopoczucie. Wymiary: wys ok. 6,8 cm, średnica ok. 6,7 cm Cena dotyczy jednej sztuki  

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka