KATEGORIE [rozwiń]

Kuchnia indyjska

Kuchnia indyjska  - dzięki wyrazistym przyprawom oraz sycącym dodatkom potrawy kuchni indyjskiej są nie tylko pyszne, ale też stanowią pełnowartościowy posiłek.  Są pełne witamin i są bardzo zdrowe!  Polecamy szeroki wybór past z orzechów, olejów kokosowych, aromatycznych przypraw, które pozwolą na przygotowanie wyjątkowych dań które zaskakują wyrazistym smakiem i rozgrzewają nawet w najchłodniejsze wieczory. Polecamy również  wiele różnych odmian ryżu, które idealnie pasują do indyjskich potraw.

Zdjęcie produktu KruKam Pasta kokosowa 900g

28,00 zł 26,90 zł


KruKam Pasta kokosowa 900g Pasta kokosowa 900g jest wytwarzana poprzez zmielenie miąższu kokosa. W wyższej temperaturze przyjmuje postać gęstego kremu. Mus kokosowy, który często nazywany jest też masłem kokosowym, jest smacznym źródłem błonnika, potasu, magnezu i żelaza. Dzięki witaminie D jest sprzymierzeńcem walki z depresją, a witamina K w nim zawarta, pomaga w nauce, wspierając procesy neurologiczne. W odróżnieniu od oleju kokosowego jest bardziej zwarty, dzięki czemu jest świetnym dodatkiem do omletów, ciast czy batonów. Sprawdza się też jako dodatek do smoothies, czy jako zdrowy zamiennik śmietany, jako uwieńczenie deseru owocowego   Sposób przechowywania: Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce. W wyższej temperaturze mus przyjmuje płynną postać. Przed użyciem dokładnie wymieszać. Składniki: Mielony miąższ kokosowy Wartości odżywcze KruKam KruKam Pasta kokosowa 900g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 2849 kJ / 691 kcal * Tłuszcz: 67g * w tym tłuszcze nasycone: 63g * Węglowodany: 9.1g * w tym cukry: 0g * Błonnik: 15g * Białko: 6.1g * Sól: 0.04g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona    
Zdjęcie produktu KruKam Kasza jaglana 1000g

12,00 zł 9,90 zł


KruKam Kasza jaglana 1000g Kasza jaglana to nic innego jak łuskane proso. Pod względem wartości odżywczych jakie w sobie zawiera, można ją porównywać z kaszą gryczaną. Ma bardzo mało skrobi za to dostarcza dużą ilość białka, które jest bardzo łatwo przyswajane. Znajdziemy w niej również witaminy z grupy B: B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6 (pirydoksyna) oraz żelazo czy miedź, krzem, witaminę E i lecytynę.   Zastosowanie : Wielką zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność. Kaszę jaglaną można ją jeść o każdej porze – rano na ciepło (zastępując nią płatki owsiane), na obiad (zamiast ziemniaków albo w zupie), na kolację w sałatce, a nawet na deser (budyń jaglany)!     Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: kasza jaglana może zwierać śladowe ilości glutenu, orzechów, sezamu, gorczycy, soji Wartości odżywcze KruKam Kasza jaglana 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1449 kJ/346 kcal * Tłuszcz: 2,9 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,6 g * Węglowodany: 71,6 g * w tym cukry: 0,1 g * Błonnik: 3,2 g * Białko: 10,5 g * Sól: 0,01 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
Zdjęcie produktu Krukam Czarnuszka 250g

12,29 zł 9,90 zł


Krukam Czarnuszka 250g Czarnuszka siewna - (Nigella sativa L.) - (inne jej nazwy to: czarnucha, kmin czarny, panna w zieleni, kąkolnica, kwiat kopru, kolendra rzymska, kwiat gałki muszkatołowej) - to roślina jednoroczna z rodziny jaskrowatych. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, znana była już w starożytnej Asyrii i wspomniana jest w Biblii, a jako pierwszy opisał ją grecki lekarzDioskurides Pedanios.     Wszędzie tam, gdzie pojawia się stan zapalny czarnuszka stanowi niezrównany oręż aby się z nim rozprawić. Również wszędzie tam, gdzie szwankuje system immunologiczny. Dlaczego tak się dzieje? Otóż nasionka czarnuszki posiadają ponad 100 aktywnych substancji, z czego część zapewne nie została jeszcze przez naukowców odkryta. To prawdziwa skarbnica związków biologicznie aktywnych!   Znane jest jej działanie żółciopędne, moczopędne, wiatropędne, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe oraz rozkurczające na mięśnie gładkie, wzmaga wydzielanie mleka, poprawia trawienie, reguluje miesiączkę i wzmacnia odporność.   obniża poziom cukru we krwi zmniejsza ryzyko zakrzepów i zatorów działa przeciwbólowo w bólach różnego pochodzenia (dzięki malantynie) i uspokaja działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicznie i antywirusowo zwalcza pasożyty odkaża układ pokarmowy i oddechowy działa moczopędnie i przeciwobrzękowo odtruwa miąższ wątroby ze związków toksycznych i nadmiaru leków, co wykazano w badaniach klinicznych stymuluje układ odpornościowy (w tym syntezę interferonu) - sprawia, że organizm z większą łatwością eliminuje pierwsze objawy grypy i przeziębienia oraz ma więc więcej sił, które może zużyć do walki z uczuleniami przydatna również podczas leczenia zapalenia zatok oraz kataru czarnuszka siewna działa przeciwnowotworowo dzięki alfa-hederynie hamuje odczyny autoagresji immunologicznej, stąd jako jedna z niewielu roślin znajduje zastosowanie w leczeniu tocznia, alergii, reumatyzmu, łuszczycy szwajcarskie badania wskazują na skuteczność wyciągu w ochronie wątroby i żołądka (do głównych fosfolipidów należy ważna dla regeneracji wątroby fosfatydylocholina (46–48% całkowitej ilości fosfolipidów) olejek eteryczny z czarnuszki i jej wyciągi powstrzymują ataki astmy Składniki: czarnuszka ziarno produkt może zawierać śladowe ilości: gluten, orzechów, sezamu, gorczycy, soji  
Zdjęcie produktu KruKam Kasza kuskus 1000g

13,00 zł 10,90 zł


KruKam Kasza kuskus 1000g Kuskus jest wyrobem z pszenicy durum, który ma właściwości kaszy i makaronu. Wywodzi się z obszarów północno-zachodniej Afryki, gdzie stanowi element narodowego dania o tej samej nazwie. Kuskus cieszy się popularnością ze względu na łatwość i szybkość przygotowania oraz wszechstronność zastosowania w kuchni   Zastosowanie :  Kuskus jest bardzo uniwersalnym produktem. Może stanowić dodatek do dań głównych, zastępując makaron, ziemniaki i ryż, lub być podstawą dania. Aby poprawić jego smak, warto dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny lub ulubione zioła. Kuskus nadaje się do jedzenia na ciepło i na zimno, słono i słodko. Mocno chłonie smak przypraw, dlatego łatwo przygotować z jego udziałem aromatyczne danie. Dobrze nadaje się do szybkich sałatek z dodatkiem warzyw i mięsa, które można zabrać do pracy.   Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: kuskus Wartości odżywcze KruKam Kuskus 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1574 kJ/376 kcal * Tłuszcz: 0,64 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,12 g * Węglowodany: 77,43 g * w tym cukry: 0 g * Błonnik: 5 g * Białko: 12,76 g * Sól: 0,025 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
Zdjęcie produktu KruKam Ryż basmati 1000g

14,00 zł 12,90 zł


KruKam Ryż basmati 1000g Ryż Basmati to odmiana ryżu białego charakteryzująca się długim i smukłym ziarnem. Posiada mniej skrobi, jest puszysty i bardzo delikatny. Basmati jest ryżem szlachetnym o wyrazistym, oryginalnym i lekko orzechowym smaku.   Prekursor ryżu długoziarnistego, o charakterystycznym aromacie, najpopularniejszy w Indiach i Pakistanie. Jego ziarna są dłuższe i cieńsze niż ziarna pozostałych odmian ryżu.    Zastosowanie :   Charakterystyczna odmiana ryżu o długich białych lub brązowych ziarnach, czyli basmati. Ma lekko migadałowo-orzechowy smak i zapach. Jest świetny to wszelkiego rodzaju sałatek oraz smażenia. Wspaniale komponuje się z rybami, mięsem lub potrawami kuchni orientalnej (przede wszystkim hinduskiej). Jego ziarna, w przeciwieństwie do innych gatunków, w procesie gotowania stają się grubsze, a dłuższe. To jedna z najtwardszych odmian, dzięki czemu zachowuje swoją sypkość; jeśli potrzebujemy ryżu, który się nie skleja, ze spokojem możemy sięgnąć po basmati.   Pzechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.  Składniki: ryż biał (basmati) Wartości odżywcze KruKam Ryż basmati 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1440 kJ / 333 kcal * Tłuszcz: 1,11 g * w tym tłuszcze nasycone: 0 g * Węglowodany: 75,56 g * w tym cukry: 0 g * Błonnik: - * Białko: 6,5 g * Sól: 0,02 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
Zdjęcie produktu KruKam Olej kokosowy extra virgin 500ml

22,90 zł 19,90 zł


KruKam Olej kokosowy Extra Virgin zimnotłoczony 500ml Nasz olej kokosowy Extra Virgin uzyskiwany jest metodą zimnego tłoczenia z ręcznie zbieranych, dojrzałych kokosów. Olej jest nieoczyszczony, w pełni naturalny, bez konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Nadaje się idealnie do celów zarówno spożywczych jak i kosmetycznych.   Olej kokosowy jest trwały i stabilny termicznie.  Można go używać do smarowania pieczywa oraz pieczenia.  Bardzo dobrze nadaje się do smażenia. W kosmetyce używany jest m.in. do pielęgnacji matowych i łamliwych włosów oraz suchej i swędzącej skóry głowy.   Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Olej w temperaturze powyżej 25'C przyjmuje postać płynną. Składniki: 100 % Olej kokosowy Wartości odżywcze KruKam Olej kokosowy Extra Virgin zimnotłoczony 500ml Produkt zawiera w 100ml % RWS Wartość energetyczna: 3700 kJ / 900 kcal   Tłuszcz: 100 g   w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 92 g   Węglowodany: 0 g   w tym cukry: 0 g   Błonnik: 0 g   Białko: 0 g   Sól: 0 g   % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
Zdjęcie produktu KruKam Olej kokosowy bezzapachowy 900ml

15,14 zł 14,90 zł


KruKam Olej kokosowy bezzapachowy 900ml Olej kokosowy bezzapachowy jest najwyższej jakości olejem. W jego skład wchodzą przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi około 90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone – około 6,5%, wielonienasycone – około 1,5%), witaminy (E, B, C), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz aminokwasy.    Olej kokosowy jest trwały i stabilny termicznie.    Zastosowanie :Można go używać do smarowania pieczywa oraz pieczenia. Idealny do smażenia - nie zmienia smaku potraw. Bardzo dobrze nadaje się do smażenia. W kosmetyce używany jest m.in. do pielęgnacji matowych i łamliwych włosów oraz suchej i swędzącej skóry głowy.    Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Olej w temperaturze powyżej 25'C przyjmuje postać płynną. Składniki: 100 % Olej kokosowy rafinowany Wartości odżywcze KruKam Olej kokosowy bezzapachowy 900ml Produkt zawiera w 100ml % RWS Wartość energetyczna: 3700 kJ / 900 kcal   Tłuszcz: 100 g   w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 91 g   Węglowodany: 0 g   w tym cukry: 0 g   Błonnik: 0 g   Białko: 0 g   Sól: 0 g   % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona      
Zdjęcie produktu KruKam Olej kokosowy bezzapachowy 500ml

10,47 zł 9,90 zł


KruKam Olej kokosowy bezzapachowy 500ml Olej kokosowy bezzapachowy jest najwyższej jakości olejem. W jego skład wchodzą przede wszystkim nasycone kwasy tłuszczowe, których zawartość wynosi około 90% oraz nienasycone kwasy tłuszczowe (jednonienasycone – około 6,5%, wielonienasycone – około 1,5%), witaminy (E, B, C), minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk) oraz aminokwasy.    Olej kokosowy jest trwały i stabilny termicznie.    Zastosowanie :Można go używać do smarowania pieczywa oraz pieczenia. Idealny do smażenia - nie zmienia smaku potraw. Bardzo dobrze nadaje się do smażenia. W kosmetyce używany jest m.in. do pielęgnacji matowych i łamliwych włosów oraz suchej i swędzącej skóry głowy.    Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Olej w temperaturze powyżej 25'C przyjmuje postać płynną. Składniki: 100 % Olej kokosowy rafinowany Wartości odżywcze KruKam Olej kokosowy bezzapachowy 500ml Produkt zawiera w 100ml % RWS Wartość energetyczna: 3700 kJ / 900 kcal   Tłuszcz: 100 g   w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 91 g   Węglowodany: 0 g   w tym cukry: 0 g   Błonnik: 0 g   Białko: 0 g   Sól: 0 g   % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona      
Zdjęcie produktu KruKam Mąka z cieciorki 500g

10,00 zł 8,90 zł


KruKam Mąka z cieciorki 500g Cieciorka jest rośliną jednoroczną, należy do grupy roślin strączkowych, jest również najważniejszym składnikiem hummusa, niezwykle popularnej potrawy w Egipcie, na terenach Lewantu i Bliskiego Wschodu. Cieciorka jest dość dobrym źródłem białka, posiada również dużą zawartość cynku, który odpowiada za utrzymanie właściwego stanu skóry, chroni DNA i podziały komórek oraz pomaga w funkcjonowaniu równowagi kwasowo - zasadowej. Ponadto cynk jest odpowiedzialny za właściwy poziom testosteronu we krwi i bierze udział w tworzeniu białek. W porównaniu do innych gatunków mąki, ta z cieciorki charakteryzuje się dużą kleistością, nadaje ciastu elastyczność. Mąka z cieciorki świetnie sprawdzi się w kuchni wegańskiej, będzie doskonała do przyrządzania ciast, panierek lub do zagęszczenia zup czy sosów. Składniki: Mąka z cieciorki Wartości odżywcze KruKam Mąka z cieciorki 500g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1407 kJ/ 336 kcal * Tłuszcze: 6,69 g * w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g * Węglowodany: 57,82 g * w tym cukry: 0 g * Błonnik: 10,8 g * Sól: 0,02 g * Białko: 22,39 g   % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
Zdjęcie produktu KruKam Masło klarowane ghee 300ml

22,00 zł 18,90 zł


KruKam Masło klarowane ghee 300ml Ghee masło klarowane to idealny produkt do smażenia. Masło klarowane wytwarza się poprzez długotrwałe gotowanie na małym ogniu i usuwanie szumowin oraz osadów (klarowanie). Ghee ma wiele zalet – przede wszystkim charakteryzuje się długim okresem przydatności do spożycia. Proces klarowania usuwa z masła białko oraz inne substancje, pozostawiając sam tłuszcz zwierzęcy. Ghee charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia (ok. 250°C), w związku z tym doskonale nadaje się do długotrwałego smażenia. Ghee Masło klarowane • idealne do smażenia • bezwodny tłuszcz mleczny Składniki: 100% tłuszcz mleczny Wartości odżywcze KruKam Masło klarowane ghee 300ml Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 3693kJ / 898kcal * Tłuszcz: 99,8g * w tym tłuszcze nasycone: 65g * Węglowodany: 0,1g * w tym cukry: 0,1g * Błonnik: 0g * Białko: 0,1g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona      
Zdjęcie produktu KruKam Pasta orzechowa 100% 500g

14,29 zł 12,90 zł


KruKam Pasta orzechowa 100% 500g Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Są teżbogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik. To wszystko powoduje, ze masło orzechowe powinien jeść każdy z nas, a w szczególności wegetarianie w celu uzupełniania niedoboru np. białka, wynikającego z braku mięsa w diecie.   Obecność kawałków orzechów w maśle orzechowym, z pewnością spowoduje zainteresowanie i przychylność dzieci, otwartych na ciekawe i nowe pomysły także w swoim codziennym menu. Właśnie dla nich produkt ten stanowi idealną propozycją na zdrowe, energetyczne śniadanie czy przekąskę. Nie od dziś wiadomo, żeorzechy są najlepszym "paliwem dla mózgu".   Specjaliści dowodzą, że regularne spożywanie orzechów, w tym także masła orzechowego, uchroni nas przed chorobami serca oraz widocznie poprawi kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie. Dietetycy podkreślają, że wybierać należy masło orzechowe z jak największą zawartością orzechów. Uważa się, że orzechy pomagają zwalczać infekcje w organizmie i poprawiają kondycję naszych naczyń krwionośnych i serca. Tak naprawdę, naukowcy z Harvard Medical School w USA udowodnili, że podjadanie masła orzechowego pięć razy w tygodniu może prawie o połowę obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca. Składniki: 100% orzechy ziemne prażone, bez dodatków. Wartości odżywcze KruKam Pasta orzechowa 100% 500g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 2354 kJ/ 560 kcal * Tłuszcz: 46,1 g * w tym tłuszcze nasycone: 6,1 g * Węglowodany: 19,2 g * w tym cukry: sacharoza / skrobia 6,2 g / 5,5 g * Błonnik: 7,3 g * Sód 0,016 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona      
Zdjęcie produktu KruKam Pasta chałwowa 300g

14,29 zł 13,24 zł


KruKam Pasta chałwowa 300g Przepyszne połączenie pasty sezamowej (tahini) z bardzo słodkim syropem daktylowym. Płynna chałwa, bez sztucznych dodatków, konserwantów, barwników i aromatów. Źródło witamin A, B, E i H. Witamina A jest kluczowa dla procesów widzenia, odporności, podziałów komórkowych, ma też udział w procesie syntezy hormonów steroidowych. Odpowiada też za stan skóry, włosów oraz paznokci i wpływa na płodność. Witaminy z grupy B przede wszystkim są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a co za tym idzie - za stan zdrowia psychicznego. Łagodzą napięcie nerwowe, pozytywnie wpływają na nastrój, a także poprawiają sprawność intelektualną. Witamina E nie bez przyczyny jest też nazywana witaminą młodości. Opóźnia procesy starzenia się skóry, odżywia ją, nawilża, regeneruje i natłuszcza, widocznie poprawiając jej kondycję. Witamina H głównie wspomaga układ nerwowy, ale nie tylko. Poza tym odpowiada również za pracę szpiku, gruczołów potowych, jąder, erytrocytów oraz proces przemiany glukozy w wątrobie w której jest magazynowana. Jedząc pastę chałwową dostarczamy wszystkich niezbędnych witamin i minerałów. Składniki: pasta sezamowa 60%, syrop daktylowy 40%   Wartości odżywcze KruKam Pasta chałwowa 300g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1789kJ / 431kcal * Tłuszcz: 24g * w tym tłuszcze nasycone: 3,9g * Węglowodany: 40,5g * w tym cukry: 39,7g * Błonnik: - * Białko: 10,2g * Sól: 0,0g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
Zdjęcie produktu KruKam Pasta sezamowa tahini 300g

12,38 zł 11,90 zł


KruKam Pasta sezamowa Tahini 300g Tahini, to podstawowy składnik wielu dań tradycyjnej kuchni blisko i dalekowschodniej oraz śródziemnomorskiej, a dokładnie greckiej. Jego historia sięga przeszło 4000 lat i niezwykle trudno jest jednoznacznie ustalić skąd dokładnie się wywodzi.Tahini (tahina), to pasta przygotowana na bazie nasion sezamu, uzyskiwana przez rozdrobnienie uprażonych, łuskanych nasion. Dzięki temu, że są one wcześniej prażone, tahini charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz bogatym orzechowym smakiem, który zbliżony jest do masła orzechowego.Do produkcji tahini nie używa się żadnych składników chemicznych, ani konserwantów! Składniki: Sezam biały ziarno mielone Wartości odżywcze KruKam Pasta sezamowa Tahini 300g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 2777kJ / 672kcal   Tłuszcz: 60g   w tym tłuszcze nasycone: 9.6g   Węglowodany: 3.6g   w tym cukry: 1.7g   Błonnik: b.d.   Białko: 25.4g   Sól: 0g   % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona      
Zdjęcie produktu KruKam Pasta orzechowa 100% crunchy 500g

14,00 zł 12,90 zł


KruKam Pasta orzechowa crunchy 500g Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Są teżbogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik. To wszystko powoduje, ze masło orzechowe powinien jeść każdy z nas, a w szczególności wegetarianie w celu uzupełniania niedoboru np. białka, wynikającego z braku mięsa w diecie.   Obecność kawałków orzechów w maśle orzechowym, z pewnością spowoduje zainteresowanie i przychylność dzieci, otwartych na ciekawe i nowe pomysły także w swoim codziennym menu. Właśnie dla nich produkt ten stanowi idealną propozycją na zdrowe, energetyczne śniadanie czy przekąskę. Nie od dziś wiadomo, żeorzechy są najlepszym "paliwem dla mózgu".   Specjaliści dowodzą, że regularne spożywanie orzechów, w tym także masła orzechowego, uchroni nas przed chorobami serca oraz widocznie poprawi kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie. Dietetycy podkreślają, że wybierać należy masło orzechowe z jak największą zawartością orzechów. Uważa się, że orzechy pomagają zwalczać infekcje w organizmie i poprawiają kondycję naszych naczyń krwionośnych i serca. Tak naprawdę, naukowcy z Harvard Medical School w USA udowodnili, że podjadanie masła orzechowego pięć razy w tygodniu może prawie o połowę obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca. Składniki: Masło orzechowe crunchy, orzechy arachidowe mielone 100% Wartości odżywcze KruKam Pasta orzechowa crunchy 500g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 2354 kJ/ 560 kcal * Tłuszcz: 46,1 g * w tym tłuszcze nasycone: 6,1 g * Węglowodany: 19,2 g * w tym cukry: sacharoza/skrobia 6,2 g/5,5 g * Błonnik: 7,3 g * Sód: 0,016 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona      
Zdjęcie produktu KruKam Pasta orzechowa 100% 900g

19,04 zł 18,90 zł


KruKam Pasta orzechowa 100% 900g Orzechy ziemne, zwane też arachidowymi, to skarbnica kwasów oleinowych, obniżających poziom cholesterolu we krwi, tym samym zapobiegających miażdżycy i chorobom układu krwionośnego. Są teżbogate w roślinne białko, potas, magnez, witaminę E i błonnik. To wszystko powoduje, ze masło orzechowe powinien jeść każdy z nas, a w szczególności wegetarianie w celu uzupełniania niedoboru np. białka, wynikającego z braku mięsa w diecie.   Obecność kawałków orzechów w maśle orzechowym, z pewnością spowoduje zainteresowanie i przychylność dzieci, otwartych na ciekawe i nowe pomysły także w swoim codziennym menu. Właśnie dla nich produkt ten stanowi idealną propozycją na zdrowe, energetyczne śniadanie czy przekąskę. Nie od dziś wiadomo, żeorzechy są najlepszym "paliwem dla mózgu".   Specjaliści dowodzą, że regularne spożywanie orzechów, w tym także masła orzechowego, uchroni nas przed chorobami serca oraz widocznie poprawi kondycję całego organizmu i usprawni jego funkcjonowanie. Dietetycy podkreślają, że wybierać należy masło orzechowe z jak największą zawartością orzechów. Uważa się, że orzechy pomagają zwalczać infekcje w organizmie i poprawiają kondycję naszych naczyń krwionośnych i serca. Tak naprawdę, naukowcy z Harvard Medical School w USA udowodnili, że podjadanie masła orzechowego pięć razy w tygodniu może prawie o połowę obniżyć ryzyko wystąpienie zawału serca. Składniki: 100% orzechy ziemne prażone, bez dodatków. Wartości odżywcze KruKam Pasta orzechowa 100% 900g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 2354 kJ/ 560 kcal * Tłuszcz: 46,1 g * w tym tłuszcze nasycone: 6,1 g * Węglowodany: 19,2 g * w tym cukry: 6,2 g * Błonnik: 7,3 g * Sól 0,016 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona      
Zdjęcie produktu Everest Ayurveda Dżem MAJJAPRASH 200g - Mózg i Nerwy

30,16 zł 21,90 zł


Everest Ayurveda Dżem MAJJAPRASH 200g - Mózg i Nerwy Dżem MAJJAPRASH – Mózg i nerwy to odżywczy dżemik ziołowy, który działa wzmacniająco na czynność mózgu oraz regenerująco na tkanki nerwowe.     odżywia organizm i dodaje energii     wzmacnia czynność serca i mózgu     stymuluje czynność układu nerwowego     poprawia wzrok     wspomaga relaksację i równowagę psychiczną     uspokaja w stanach zaniepokojenia i zaburzeniach nerwicowych     wzmacnia organizm w stanach zmęczenia i wyczerpania Majjaprash to odżywczy dżemik ziołowy, który działa wzmacniająco na czynność mózgu oraz regenerująco na tkanki nerwowe. Zakłócenie tej tkanki spowodowane jest brakiem psychicznej równowagi i objawia się wadami wzroku oraz systemu endokrynologicznego, infekcjami oczu, osłabioną aktywnością mózgową, zaburzeniami psychicznymi i nerwowymi, zapaleniem nerwu kulszowego – ischias, półpaścem, stresem, napięciem, stanem lękowym i zaniepokojeniem, bezsennością, depresją, epilepsją lub stwardnieniem rozsianym. Stosowanie: 2 – 3 łyżeczki dżemiku bezpośrednio lub popijanego filiżanką letniego mleka lub wody. Dla przygotowania napoju rozmieszać 1 łyżeczkę dżemiku w 250 ml ciepłej wody. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia  w ciśągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek składnik leku. Składniki: Emblica officinalis 28%, Nardostachys jatamansi, Centella asiatica, Withania somnifera, Valeriana officinalis, Vitis vinifera, Glycyrrhiza glabra, Cymbopogon citratus, Santalum album, Piper nigrum, Zingiber officinale, Cuminum cyminum, ghee (masło klarowne), syrop palmowy (12%).  
Zdjęcie produktu Everest Ayurveda Dżem CHYAWANPRASH 300g - Zdrowie i Odporność

34,81 zł 26,90 zł


Everest Ayurveda Dżem CHYAWANPRASH 300g - Zdrowie i Odporność Ziołowy przeciwutleniacz, który ma następujące działania:    - tonizujące i wzmacniające na układ odpornościowy oraz na ogólną odporność organizmu stymulujące na układ trawienny (żołądek i jelita)    - zmniejszające kwasowość organizmu    - wspierające trawienie, przemianę materii oraz wchłanianie składników odżywczych i pierwiastków śladowych    - łagodzące dla układu górnych i dolnych dróg oddechowych    - stymulujące na pracę mózgu i układ sercowy, poprawia pamięć i odświeża umy    - wspierające właściwą pracę wątroby i układu moczowego    - wspomaga detoksykację i oczyszczanie organizmu Chyawanprash dzięki swojemu działaniu rewitalizacji już od kilku stuleci w Indiach uważany jest za „eliksir życia“. Skład dżemu to wyjątkowa kombinacja ziół, z których najważniejszym składnikiem jest drobny indyjski owoc Amalaki (Embilika lekarska). Owoce te zawierają trzydzieści razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Z uwagi na to Chyawanprash, jako bogate źródło antyoksydantów (przeciwutleniaczy), w Indiach uważana jest za doskonały środek naturalny dla wzmocnienia zdrowia oraz ogólnej regeneracji organizmu. Stara legenda mówi, że w dawnych czasach mędrzec Chyawan spożywając owoce Amalaki w kombinacji z innymi ziołami odmłodził się, odzyskał zdrowie i dożył sędziwego wieku. Tak powstał ten wyjątkowy ziołowy eliksir, któremu nadano nazwę Chyawanprash. W ocenie ajurwedy proces trawienia przebiega stopniowo na trzech różnych poziomach układu trawiennego. Początkowo w żołądku, później w jelicie cienkim i na końcu w jelicie grubym. Składniki odżywcze na poziomie żołądka wykorzystywane są przy powstawaniu płynów ustrojowych, krwi oraz limfy. Wchłanianie w jelicie cienkim ma duże znaczenie dla budowy białek, tkanki mięśniowej i przemiany tłuszczów. Składniki mineralne uzyskane w końcowym wchłanianiu w jelicie grubym biorą udział w procesach regeneracji skóry i cery, włosów, kości, tkanek mózgowych, tkanek układu neurologicznego oraz organów rozrodczych. Zdrowie i witalność całego organizmu całkowicie zależne są od właściwego trawienia pożywienia, przemiany materii,wchłaniania i przyswajania składników odżywczych, które w końcowym etapie metabolizmu potrzebne są do regeneracji i odnowy wszystkich siedmiu rodzajów tkanek organizmu. Stosowanie: 1 łyżeczkę (5g) 2 razy dziennie samodzielnie lub popijając szklanką ciepłego mleka lub wody.Przygotowanie łagodnego napoju: 1 łyżeczkę rozmieszać w 250ml ciepłej wody. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia  w ciągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek składnik leku. Składniki: Emblica officinalis (58%), tribulus terrestris, cyperus rotundus, phyllanthus amarus, vitis vinifera, terminalia chebula, terminalia bellirica, santalum album, curcuma zedoaria, boerhaavia diffusa, tinospora cordifolia, vasica adhatoda, cinnamomum zeylanicum, glycyrrhiza glabra, withania somnifera, asparagus racemosus, cinnamomum verum, syzygium aromaticum, elettaria cardamomum, convolvulus pluricaulis, pueraria lobata, piper longum, cinnamomum camphora, aegle marmelos, centela asiatica, ghee (klarowane masło), miód, cukier palmowy (15%).  
Zdjęcie produktu Everest Ayurveda Dżem ASTHIPRASH 200g - Kości i Stawy

30,16 zł 21,90 zł


Dżem Anthiprash- Kości i Stawy 200g Dżem ASTHIPRASH – Kości i stawy to odżywczy dżemik ziołowy działający na wzmocnienie tkanki kostnej oraz regenerację stawów. Zakłócenia tej tkanki spowodowane są niedostateczną ilością minerałów oraz zanieczyszczeniem układu jelitowego. Właściwości dżemu:     odżywia organizm i dodaje energii     oczyszcza układ jelitowy, poprawia wchłanianie składników odżywczych oraz pierwiastków stopowych     wspomaga twardość kości i tworzenie tkanki kostnej     korzystnie działa na sprawność i ruchliwość stawów     rozgrzewa stawy     wspomaga regenerację kości, zębów i włosów     wzmacnia układ odpornościowy organizmu Asthiprash to odżywczy dżemik ziołowy działający na wzmocnienie tkanki kostnej oraz regenerację stawów. Zakłócenia tej tkanki spowodowane są niedostateczną ilością minerałów oraz zanieczyszczeniem układu jelitowego a objawami będą bóle stawów, artretyzm, reumatyzm, osteoporoza, niedostatek wapnia, osłabiona budowa kośćca, zaburzenia pracy tarczycy, narośla kostne, zapalenie ścięgien, psucie zębów, wypadanie włosów, upartość, zmęczenie i wyczerpanie. Stosowanie: 2 – 3 łyżeczki dżemiku bezpośrednio lub popijanego filiżanką letniego mleka lub wody. Dla przygotowania napoju rozmieszać 1 łyżeczkę dżemiku w 250 ml ciepłej wody. Składniki INCI: Emblica officinalis (30%), Tinospora cordifolia, Curcuma longa, Mentna arvensis, Zingiber officinale, Phoenix dactylifera (plod-datle), Triticum sativum, Piper longum, Cinnamomum zeylanicum, Cymbopogon citratus, Coral calcium, ghee (masło klarowne), syrop palmowy (12%).  
Zdjęcie produktu KruKam Ryż jaśminowy 1000g

11,43 zł 10,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

KruKam Ryż jaśminowy 1000g Ryż jaśminowy - ryż bardzo ceniony w kulturze azjatyckiej, dzięki swojemu jaśminowemu aromatowi i lekko orzechowemu smaku. Używany jest w wielu tajskich potrawach. Charakterystyczną cechą są długie, kształtne ziarna. Duża zawartość skrobi sprawia, że jest on nieco bardziej kleisty, przez co idealnie nadaje się także do deserów. Jest bogaty w białka, wapń, fosfor oraz witaminę B1 i B6. Uważa się, że ma pozytywny wpływ na pracę trzustki, śledziony, a także żołądka.   Jak gotować? Ryż należy przepłukać kilkakrotnie pod bieżącą chłodną wodą. Następnie zalać ryż wodą w stosunku 1:1, osolić wodę oraz gotować pod przykryciem ok. 12 minut (aż ryż wchłonie całą wodę). Zdjąć garnek z ognia i pozostawić ryż przykryty jeszcze kilka minut. Składniki: Ryż jaśminowy Wartości odżywcze KruKam Ryż jaśminowy 1000g Produkt zawiera w 100g % RWS Wartość energetyczna: 1566 kJ / 374 kcal * Tłuszcz: 1,03 g * w tym tłuszcze nasycone: 0,294 g * Węglowodany: 80,89 g * w tym cukry: 0,33 g * Błonnik: 1,8 g * Białko: 7,51 g * Sól: 0,01 g * % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  
Zdjęcie produktu KruKam Olej kokosowy extra virgin 900ml

32,00 zł 29,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

KruKam Olej kokosowy Extra Virgin zimnotłoczony 900ml Nasz olej kokosowy Extra Virgin uzyskiwany jest metodą zimnego tłoczenia z ręcznie zbieranych, dojrzałych kokosów. Olej jest nieoczyszczony, w pełni naturalny, bez konserwantów, sztucznych barwników i aromatów. Nadaje się idealnie do celów zarówno spożywczych jak i kosmetycznych.   Olej kokosowy jest trwały i stabilny termicznie.  Można go używać do smarowania pieczywa oraz pieczenia.  Bardzo dobrze nadaje się do smażenia. W kosmetyce używany jest m.in. do pielęgnacji matowych i łamliwych włosów oraz suchej i swędzącej skóry głowy.   Przechowywanie : Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Olej w temperaturze powyżej 25'C przyjmuje postać płynną. Składniki: 100 % Olej kokosowy nierafinowany, kwas kaprylowy-C8 8g, kwas kaprynowy-C10 10g, kwas laurynowy-C12 48g, kwas mirystynowy-C14 17g, kwas palmitynowy-C16 9g, kwas stearynowy-C18 1,9g, kwasy nienasycone 6,4g, żelazo 0,6mg, wapń 2,25mg Wartości odżywcze KruKam Olej kokosowy Extra Virgin 900ml Produkt zawiera w 100ml % RWS Wartość energetyczna: 899 kcal   Tłuszcz: 99,88 g   w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 99,88 g   Węglowodany: 0 g   w tym cukry: 0 g   Błonnik: 0 g   Białko: 0 g   Sól: 0 g   % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona  

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka
Oczekiwanie na odpowiedź
Wybierz wariant produktu
Dodaj do koszyka
Anuluj