KATEGORIE [rozwiń]

Kuchnia indyjska

Flos Czarnuszka nasiona 50g
nowość

6,00 zł 4,90 zł


Flos Czarnuszka nasiona 50g Nasiona czarnuszki stanowią przyprawę o smaku podobnym do pieprzu, natomiast o zapachu podobnym do gałki muszkatołowej. czarnuszka nie drażni błony sluzowej żołądka i dlatego wykorzystywana jest jako namiastka pieprzu przez osoby o wrażliwym żołądku. Sposób użycia: Do poprawiania smaku i aromatyzowania potraw warzywno-mięsnych oraz wszelkich rodzajów pieczywa. Składniki: Całe nasiona czarnuszki siewnej - 100%.      
Flos Kurkuma kłącze herbatka ziołowa 100g
nowość

6,00 zł 4,90 zł


Flos Kurkuma kłącze herbatka ziołowa 100g Kłącze kurkumy dzięki zawartym w swoim składzie cennym związkom aktywnym wspomaga trawinie, a także korzystnie wpływa na florę bakteryjną  układu trawiennego. Sposób użycia: Pół łyżeczki od herbaty kłącza kurkumy (ok.1,3g)zalać 1 filiżanką wrzącej wody (150ml),odstawić na 10 min.Przecedzić Świeży i ciepły napar przygotowany zgodnie  z przepisem należy pić 1 raz dziennie. 1,3g kłącza kurkumy (pół łyżeczki od herbaty)stanowi dzienną porcję. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Składniki: Rozdrobnione, wysuszone kłącze kurkumy długiej - 100%    
Everest Ayurveda Dżem ARTHAVAPRASH 200g - Witalność i kobieta
nowość

27,00 zł 23,90 zł


Everest Ayurveda Dżem ARTHAVAPRASH 200g - Witalność i kobieta Ajurwedyjska pasta wzmacniająca układ rozrodczy i zdrowie kobiet. Przywraca naturalną równowagę. ARTHAVAPRASH – Witalność i kobieta Odżywcza ziołowa pasta dla kobiet w formie dżemu dla regeneracji tkanek reprodukcyjnych oraz ich zdrowego i prawidłowego funkcjonowania. Zaburzenia działania tych tkanek powodowane są dysharmonią psychosomatyczną a do objawów należą – obniżona odporność, niepłodność, oziębłość, napięcie, niepewność, rozdrażnienie, bolesne miesiączki, upławy, torbielowatość macicy,  fibroza oraz inne dolegliwości ginekologiczne. Właściwości pasty wspiera równowagę psychiczną obniża napięcie, nerwowość i rozdrażnienie wzmacnia system odpornościowy i usuwa toksyny utrzymuje zdrowe środowisko w narządach organizmu łagodzi objawy menstruacji i optymalizuje cykl miesiączkowania oczyszcza drogi moczowe i układ wydalniczy korzystnie działa na zdrowie prokreacyjne kobiety Stosowanie: 1 łyżeczkę (tj. 5 g) dżemiku 2 razy dziennie bezpośrednio lub popijając filiżanką letniego mleka lub wody. Dla przygotowania napoju rozmieszać 1 łyżeczkę dżemiku w 250 ml ciepłej wody Składniki: Asparagus racemosus, witania somnifera, tribulus terrestris, emblica officinalis, apium graveolens, cinnamomum zeylanicum, curcuma longa, foeniculum vulgare, piper longum, ghee (masło klarowne), syrop palmowy.    
Everest Ayurveda Dżem MAMSAPRASH 200g - Ochrona mięśni i aktywność fizyczna

27,00 zł 21,90 zł


Everest Ayurveda Dżem MAMSAPRASH 200g - Ochrona mięśni i aktywność fizyczna Ajurwedyjska pasta wzmacniająca mięśnie. Idealna dla osób aktywnych. Odżywcza ziołowa mieszanka w postaci dżemu dla wzmocnienia tkanek mięśniowych i regeneracji sił fizycznych. Zakłócenia tych tkanek spowodowane są niedostateczną ilością przyswajanego białka oraz niewłaściwym rytmem codziennego odżywiania. Objawy: wątła budowa ciała, nierozwinięte mięśnie, sztywność układu ruchowego, zakłócenia koordynacji, częste zapalenie migdałków, mięśniaki, przepukliny, bóle pleców, wypadnięcie dysku międzykręgowego, bezwład, lęki, nieufność i niestabilność psychiczna. Tribulus terrestris korzystnie działa na wzmocnienie tkanki mięśniowej, pomaga w rozluźnieniu napięcia oraz sztywności mięśni Withania somnifera korzystanie działa na budowę masy mięśniowej, działa jako pobudzający tonik oraz źródło energii Zingiber officinale wspomaga tonizowanie tkanki mięśniowej, wzmacnia energię i witalność organizmu Asparagus racemosus wspomaga utrzymanie równowagi psychicznej Pasta polecana jest dla osób aktywnych, które dbają o dobrą kondycję fizyczną. Stosowanie: 2 – 3 łyżeczki dżemiku bezpośrednio lub popijanego filiżanką letniego mleka lub wody. Dla przygotowania napoju rozmieszać 1 łyżeczkę dżemiku w 250 ml ciepłej wody. Składniki: tribulus terrestris, witania somnifera, zingiber officinale, asparagus racemosus, emblica officinalis, pueraria lobata, sezamum indicum, anacadrdium occidentale, ghee (masło klarowne), miód, syrop palmowy. Przechowywać w miescju suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zakniętych opakowaniach.  
Everest Ayurveda Dżem RAKTAPRASH 200g - Krew i wątroba

27,00 zł 23,90 zł


Everest Ayurveda Dżem RAKTAPRASH 200g - Krew i wątroba Ajurwedyjska pata regenerująca układ krążenia. Odżywcza ziołowa pasta w formie dżemu dla wzmocnienia tkanek krwi oraz regeneracji systemu krążenia. Zakłócenie działania tych tkanek spowodowane jest niedostatecznym tworzeniem krwi oraz niskim poziomem hemoglobiny. Objawem tego jest osłabiona czynność wątroby i śledziony, anemia, wahania ciśnienia krwi, osłabienie układu sercowego, „zimne” i niedokrwione kończyny, zapalenie ścięgien, dziąseł i oczu, suchość skóry, trądzik, opryszczka, wysypki, egzemy, hemoroidy i silne krwawienia podczas miesiączki. Właściwości pasty     odżywia organizm, dodaje energii     rozgrzewa i regeneruje tkanki organizmu     wzmacnia odporność, czynność serca oraz jakość krwi     wspiera przekrwienie skóry, usuwa toksyny oraz oczyszcza cerę     korzystnie działa na dobry wygląd i jakość skóry     wzmacnia organizm po zmęczeniu i osłabieniu     korzystnie wpływa na trawienie oraz stymuluje funkcje życiowe organizmu Stosowanie: 2 – 3 łyżeczki dżemiku bezpośrednio lub popijanego filiżanką letniego mleka lub wody. Dla przygotowania napoju rozmieszać 1 łyżeczkę dżemiku w 250 ml ciepłej wody. Składniki: Andrographis paniculata, terminalia arjuna, curcuma longa, santalum album, cinnamomum zeylanicum, emblica officinalis, zingiber officinale, vitis vinifera, pterocarpus marsupium, elettaria cardamomum, piper longum, ghee (masło klarowne), syrop palmowy. Przechowywać w miescju suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zakniętych opakowaniach.  
Everest Ayurveda Dżem RASAPRASH 200g - Odżywienie i Energia

30,16 zł 19,90 zł


Everest Ayurveda Dżem RASAPRASH 200g - Odżywienie i Energia Dżem RASAPRASH – Plazma i limfa to odżywczy dżem ziołowy dla wzmocnienia tkanki plazmy oraz regeneracji systemu limfatycznego. Zakłócenie tej tkanki spowodowane jest niewłaściwym odżywianiem oraz niedostatkiem płynów. Objawia się obniżeniem odporności organizmu oraz zakłóceniami pracy węzłów chłonnych.     odżywia organizm i dodaje energii     regeneruje tkanki dużą zawartością przeciwutleniaczy     wzmacnia system immunologiczny, czynność serca oraz jakość krwi     wspiera dobre trawienie i pobudza apetyt     oczyszcza krew i korzystnie działa na cerę     korzystnie działa na system reprodukcyjny kobiet     wspomaga organizm w stanach zaburzenia i rozstroju nerwowego Rasaprash odżywczy dżem ziołowy dla wzmocnienia tkanki plazmy oraz regeneracji systemu limfatycznego. Zakłócenie tej tkanki spowodowane jest niewłaściwym odżywianiem oraz niedostatkiem płynów. Objawia się obniżeniem odporności organizmu oraz zakłóceniami pracy węzłów chłonnych, anemią, zmęczeniem, kołatanie serca, brakiem apetytu, spadkiem wagi, suchością skóry, infekcjami, grzybicą, brodawkami, nadwrażliwością oraz nieregularnością miesiączki. Stosowanie: 2 – 3 łyżeczki dżemiku bezpośrednio lub popijanego filiżanką letniego mleka lub wody. Dla przygotowania napoju rozmieszać 1 łyżeczkę dżemiku w 250 ml ciepłej wody. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia  w ciśągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek składnik leku. Składniki: Elettaria cardamomum, curcuma longa, emblica officinalis, ocimum sanctum, asparagus racemosus, tinospora cordifolia, vitis vinifera, cuminum cyminum, glycyrrhiza glabra, ghee (masło klarowne), syrop palmowy.  
Everest Ayurveda Dżem MAJJAPRASH 200g - Mózg i Nerwy

30,16 zł 23,90 zł


Everest Ayurveda Dżem MAJJAPRASH 200g - Mózg i Nerwy Dżem MAJJAPRASH – Mózg i nerwy to odżywczy dżemik ziołowy, który działa wzmacniająco na czynność mózgu oraz regenerująco na tkanki nerwowe.     odżywia organizm i dodaje energii     wzmacnia czynność serca i mózgu     stymuluje czynność układu nerwowego     poprawia wzrok     wspomaga relaksację i równowagę psychiczną     uspokaja w stanach zaniepokojenia i zaburzeniach nerwicowych     wzmacnia organizm w stanach zmęczenia i wyczerpania Majjaprash to odżywczy dżemik ziołowy, który działa wzmacniająco na czynność mózgu oraz regenerująco na tkanki nerwowe. Zakłócenie tej tkanki spowodowane jest brakiem psychicznej równowagi i objawia się wadami wzroku oraz systemu endokrynologicznego, infekcjami oczu, osłabioną aktywnością mózgową, zaburzeniami psychicznymi i nerwowymi, zapaleniem nerwu kulszowego – ischias, półpaścem, stresem, napięciem, stanem lękowym i zaniepokojeniem, bezsennością, depresją, epilepsją lub stwardnieniem rozsianym. Stosowanie: 2 – 3 łyżeczki dżemiku bezpośrednio lub popijanego filiżanką letniego mleka lub wody. Dla przygotowania napoju rozmieszać 1 łyżeczkę dżemiku w 250 ml ciepłej wody. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia  w ciśągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek składnik leku. Składniki: Emblica officinalis 28%, Nardostachys jatamansi, Centella asiatica, Withania somnifera, Valeriana officinalis, Vitis vinifera, Glycyrrhiza glabra, Cymbopogon citratus, Santalum album, Piper nigrum, Zingiber officinale, Cuminum cyminum, ghee (masło klarowne), syrop palmowy (12%).  
Dabur Dżem Chyawanprash 1000g - Wzmacnia odporność

50,70 zł 44,90 zł


Dabur Dżem Chyawanprash 1000g - Wzmacnia odporność Unikalna mikstura 49 ziół, przygotowanych według starożytnej ajurwedyjskiej receptury. Wspaniale odmładza, odżywia i wzmacnia ciało, dostarcza energii i witalności. Posiada znaczące właściwości przeciwutleniające. Chyawanprash - regenerująca ajurwedyjska pasta ziołowa dla całej rodziny - dla osób w każdym wieku. Od tysiącleci rodziny w Indiach i na całym świecie cieszą się ziołową formułą Chyawanprash.Ta ajurwedyjska pasta jest unikatową kombinacją ponad 49 najcenniejszych ziół i srebra połączonych z niezwykle bogatym w witaminę C owocem amla. Dzięki temu jest on najlepszym ziołowym ajurwedyjskim preparatem, który odżywia i wzmacnia ciało, dostarczając energii i witalności. Składniki Chyawanprash mają 30 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Regularne stosowanie Chyawanprash wspiera działanie systemu immunologicznego oraz zwiększa odporność na stres. Chyawanaprash jest robiony pod ścisłą kontrolą z ponadwiekowej ajurwedyjskiej receptury, co daje gwarancję produktu najwyższej jakości. Właściwości pasty pozostają niezmienione od lat. Właściwości: - wzmacnia siły obronne organizmu - zmniejsza skutki stresu i chroniczne zmęczenie - wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn - polepsza pracę układu pokarmowego - poprawia cerę i porost włosów - obniża poziom cholesterolu - posiada właściwości antyutleniające - polepsza pracę mózgu, wzmacnia pamięć i ułatwia przyswajanie wiedzy - normalizuje przemianę materii - zalecany jako naturalny środek ogólnowzmacniający, regenerujący obniżone podstawowe funkcje organizmu Kluczowe składniki: Amla (agrest indyjski/ Emblica officinalis ) - antyoksydant, najbogatsze naturalne źródło witaminy C, wzmacnia układ immunologiczny. Pippali (pieper longum) - wspomaga prawidłową pracę płuc. Karkatshringi (Pistacia integerrima) - zmniejsza podatność na stres. Kesar - dodaje energii, sprawia, że skóra wygląda zdrowo. Bedarikant (Ipomoeia digitata) - naturalnie poprawia metabolizm. Bala (Sida cordifolia) - poprawia wytrzymałość. Guduchi - sprawia, że jesteśmy mocniejsi fizycznie i mentalnie, odmładza nasz system immunologiczny. Satavari - działa wzmacniająco na całe ciało, dobroczynnie wpływa na wzrok. Ghee (klarowane masło) - wg. ajurwedy uznawany za jeden z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Ashvaganda - reguluje funkcjonalność ciała, wspiera funkcje odpornościowe. Formuła zawiera jeszcze wiele innych niezwykle cennych ziół, m.in. kudzu, korę cynamonu, asparagus, olej sezamowy, gałkę muszkatołową, miód oraz inne. Składniki: Emblica officinalis (Emblic Myrobalan) Fruit, Sugar, Honey, Clarified Butter, Sesamum Indicum (Sesame) Oil, Piper Longum (Long Pepper) Fruit, Bambusa Bambos (Bamboo Manna), Elettaria cardamomum (Cardamom) Seed Syzygium aromaticum (Clove) Flower buds, Mesua ferrea (Cobras saffron) Stamen, Cinnamomum tamala (Leaf cinnamon) Leaf, Cinnamomum zeylanicum (Cinnamon) Stem Bark, Pueraria tuberosa (Indian Kudju) Root Tuber, Dioscorea bulbifera (Air potato) Root Tuber, Withania somnifera (Winter cherry) Root, Asparagus racemosus (Asparagus) Root, Aegle marmelos (Bengal quince) Root, Desmodium gangeticum (Sal leaf bush) Root, Gmelina arborea (Cashmere tree) Root, Oroxylum indicum (Indian Trumpet Flower) Root, Premna integrifolia (Headache tree) Root, Solanum indicum (Indian Nightshade) Root, Solanum xanthocarpum (Febrifuge plant) Root, Stereospermum suaveolens (Rose Flower fragrant) Root, Tribulus terrestris (Small Catrops) Fruit, Uraria picta (Urara Pitch) Root, Sida cardifolia (Country Mallow) Plant, Phaseolus trilobus (Wild Green Gram) Plant, Teramnus labialis (Horse Vine) Plant, Pistacia integerrima (Crab's claw) Galls, Phyllanthus niruri (Feather foll Plant) Plant, Leptadenia reticulata (Cork swallow wort) Root, Terminalia chebula (Chebulic Myrobalan) Pericarp, Tinospora cordifolia (Heart-leafed Moonseed) Stem, Curcuma Zedoaria (Zedoary) Rhizome, Boerhavia diffusa (Spreading Hogweed) plant, Nymphaea stellata (Blue Water Lily) Flower, Adhatoda vasica (Malabar Nut) Root, Glycyrrhiza glabra (Liquorice) Root, Maritima annua (Ice plant) Fruit, Vitis vinifera (Raisins) Dry Fruit, Inula racemosa (Irish root) Root, Santalum album (Sandalwood) Heart wood, Potassium Sorbate - E202. Alergeny: sezam, miód Stosowanie: Dabur Chyawanprash dostępny jest w formie brązowej pasty o konsystencji dżemu. Ma słodko-kwaśny posmak z delikatną ostrą nutą. Chyawanaprash może być spożywany jako samodzielny produkt lub jako smarowidło na różnego rodzaju pieczywo, krakersy etc. Niektórzy uwielbiają spożywać go w formie napoju, mieszając go z mlekiem. We wszystkich przypadkach zachowuje on swoje dobroczynne właściwości. Zalecane jest spożywanie 1-2 łyżeczek 2 razy dziennie (rano i wieczorem, przynajmniej 15 minut przed jedzeniem). Dzieci max. 1 łyżeczkę. Chyawanaprash firmy Dabur jest produktem naturalnym odpowiednim do codziennego stosowania. Wartości odżywcze Dabur Dżem Chyawanprash 1000g - Wzmacnia odporność Produkt zawiera 100 g % RWS Wartość energetyczna 1360 kJ / 325 kcal 0% Białko 1,26 g 0% Węglowodany 76 g 0% w tym cukry 67 g 0% Tuszcze 1,7 g 0% w tym kwasy tłuszczowe nascyone 0,7 g 0% Błonnik 0,7 g 0% Sód 0,03 g 0% % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona    
Dabur Dżem Chyawanprash 500g - Wzmacnia odporność

27,88 zł 24,90 zł


Dabur Dżem Chyawanprash 500g - Wzmacnia odporność Unikalna mikstura 49 ziół, przygotowanych według starożytnej ajurwedyjskiej receptury. Wspaniale odmładza, odżywia i wzmacnia ciało, dostarcza energii i witalności. Posiada znaczące właściwości przeciwutleniające. Chyawanprash - regenerująca ajurwedyjska pasta ziołowa dla całej rodziny - dla osób w każdym wieku. Od tysiącleci rodziny w Indiach i na całym świecie cieszą się ziołową formułą Chyawanprash.Ta ajurwedyjska pasta jest unikatową kombinacją ponad 49 najcenniejszych ziół i srebra połączonych z niezwykle bogatym w witaminę C owocem amla. Dzięki temu jest on najlepszym ziołowym ajurwedyjskim preparatem, który odżywia i wzmacnia ciało, dostarczając energii i witalności. Składniki Chyawanprash mają 30 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Regularne stosowanie Chyawanprash wspiera działanie systemu immunologicznego oraz zwiększa odporność na stres. Chyawanaprash jest robiony pod ścisłą kontrolą z ponadwiekowej ajurwedyjskiej receptury, co daje gwarancję produktu najwyższej jakości. Właściwości pasty pozostają niezmienione od lat. Właściwości: - wzmacnia siły obronne organizmu - zmniejsza skutki stresu i chroniczne zmęczenie - wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn - polepsza pracę układu pokarmowego - poprawia cerę i porost włosów - obniża poziom cholesterolu - posiada właściwości antyutleniające - polepsza pracę mózgu, wzmacnia pamięć i ułatwia przyswajanie wiedzy - normalizuje przemianę materii - zalecany jako naturalny środek ogólnowzmacniający, regenerujący obniżone podstawowe funkcje organizmu Kluczowe składniki: Amla (agrest indyjski/ Emblica officinalis ) - antyoksydant, najbogatsze naturalne źródło witaminy C, wzmacnia układ immunologiczny. Pippali (pieper longum) - wspomaga prawidłową pracę płuc. Karkatshringi (Pistacia integerrima) - zmniejsza podatność na stres. Kesar - dodaje energii, sprawia, że skóra wygląda zdrowo. Bedarikant (Ipomoeia digitata) - naturalnie poprawia metabolizm. Bala (Sida cordifolia) - poprawia wytrzymałość. Guduchi - sprawia, że jesteśmy mocniejsi fizycznie i mentalnie, odmładza nasz system immunologiczny. Satavari - działa wzmacniająco na całe ciało, dobroczynnie wpływa na wzrok. Ghee (klarowane masło) - wg. ajurwedy uznawany za jeden z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Ashvaganda - reguluje funkcjonalność ciała, wspiera funkcje odpornościowe. Formuła zawiera jeszcze wiele innych niezwykle cennych ziół, m.in. kudzu, korę cynamonu, asparagus, olej sezamowy, gałkę muszkatołową, miód oraz inne. Składniki: Emblica officinalis (Emblic Myrobalan) Fruit, Sugar, Honey, Clarified Butter, Sesamum Indicum (Sesame) Oil, Piper Longum (Long Pepper) Fruit, Bambusa Bambos (Bamboo Manna), Elettaria cardamomum (Cardamom) Seed Syzygium aromaticum (Clove) Flower buds, Mesua ferrea (Cobras saffron) Stamen, Cinnamomum tamala (Leaf cinnamon) Leaf, Cinnamomum zeylanicum (Cinnamon) Stem Bark, Pueraria tuberosa (Indian Kudju) Root Tuber, Dioscorea bulbifera (Air potato) Root Tuber, Withania somnifera (Winter cherry) Root, Asparagus racemosus (Asparagus) Root, Aegle marmelos (Bengal quince) Root, Desmodium gangeticum (Sal leaf bush) Root, Gmelina arborea (Cashmere tree) Root, Oroxylum indicum (Indian Trumpet Flower) Root, Premna integrifolia (Headache tree) Root, Solanum indicum (Indian Nightshade) Root, Solanum xanthocarpum (Febrifuge plant) Root, Stereospermum suaveolens (Rose Flower fragrant) Root, Tribulus terrestris (Small Catrops) Fruit, Uraria picta (Urara Pitch) Root, Sida cardifolia (Country Mallow) Plant, Phaseolus trilobus (Wild Green Gram) Plant, Teramnus labialis (Horse Vine) Plant, Pistacia integerrima (Crab's claw) Galls, Phyllanthus niruri (Feather foll Plant) Plant, Leptadenia reticulata (Cork swallow wort) Root, Terminalia chebula (Chebulic Myrobalan) Pericarp, Tinospora cordifolia (Heart-leafed Moonseed) Stem, Curcuma Zedoaria (Zedoary) Rhizome, Boerhavia diffusa (Spreading Hogweed) plant, Nymphaea stellata (Blue Water Lily) Flower, Adhatoda vasica (Malabar Nut) Root, Glycyrrhiza glabra (Liquorice) Root, Maritima annua (Ice plant) Fruit, Vitis vinifera (Raisins) Dry Fruit, Inula racemosa (Irish root) Root, Santalum album (Sandalwood) Heart wood, Potassium Sorbate - E202. Alergeny: sezam, miód Stosowanie: Dabur Chyawanprash dostępny jest w formie brązowej pasty o konsystencji dżemu. Ma słodko-kwaśny posmak z delikatną ostrą nutą. Chyawanaprash może być spożywany jako samodzielny produkt lub jako smarowidło na różnego rodzaju pieczywo, krakersy etc. Niektórzy uwielbiają spożywać go w formie napoju, mieszając go z mlekiem. We wszystkich przypadkach zachowuje on swoje dobroczynne właściwości. Zalecane jest spożywanie 1-2 łyżeczek 2 razy dziennie (rano i wieczorem, przynajmniej 15 minut przed jedzeniem). Dzieci max. 1 łyżeczkę. Chyawanaprash firmy Dabur jest produktem naturalnym odpowiednim do codziennego stosowania.   Wartości odżywcze Dabur Dżem Chyawanprash 500g - Wzmacnia odporność Produkt zawiera 100 g % RWS Wartość energetyczna 1360 kJ / 325 kcal 0% Białko 1,26 g 0% Węglowodany 76 g 0% w tym cukry 67 g 0% Tuszcze 1,7 g 0% w tym kwasy tłuszczowe nascyone 0,7 g 0% Błonnik 0,7 g 0% Sód 0,03 g 0% % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona    
Dabur Dżem Chyawanprash 250g - Wzmacnia odporność

16,58 zł 15,90 zł


Dabur Dżem Chyawanprash 250g - Wzmacnia odporność Unikalna mikstura 49 ziół, przygotowanych według starożytnej ajurwedyjskiej receptury. Wspaniale odmładza, odżywia i wzmacnia ciało, dostarcza energii i witalności. Posiada znaczące właściwości przeciwutleniające. Chyawanprash - regenerująca ajurwedyjska pasta ziołowa dla całej rodziny - dla osób w każdym wieku. Od tysiącleci rodziny w Indiach i na całym świecie cieszą się ziołową formułą Chyawanprash.Ta ajurwedyjska pasta jest unikatową kombinacją ponad 49 najcenniejszych ziół i srebra połączonych z niezwykle bogatym w witaminę C owocem amla. Dzięki temu jest on najlepszym ziołowym ajurwedyjskim preparatem, który odżywia i wzmacnia ciało, dostarczając energii i witalności. Składniki Chyawanprash mają 30 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Regularne stosowanie Chyawanprash wspiera działanie systemu immunologicznego oraz zwiększa odporność na stres. Chyawanaprash jest robiony pod ścisłą kontrolą z ponadwiekowej ajurwedyjskiej receptury, co daje gwarancję produktu najwyższej jakości. Właściwości pasty pozostają niezmienione od lat. Właściwości: - wzmacnia siły obronne organizmu - zmniejsza skutki stresu i chroniczne zmęczenie - wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn - polepsza pracę układu pokarmowego - poprawia cerę i porost włosów - obniża poziom cholesterolu - posiada właściwości antyutleniające - polepsza pracę mózgu, wzmacnia pamięć i ułatwia przyswajanie wiedzy - normalizuje przemianę materii - zalecany jako naturalny środek ogólnowzmacniający, regenerujący obniżone podstawowe funkcje organizmu Kluczowe składniki: Amla (agrest indyjski/ Emblica officinalis ) - antyoksydant, najbogatsze naturalne źródło witaminy C, wzmacnia układ immunologiczny. Pippali (pieper longum) - wspomaga prawidłową pracę płuc. Karkatshringi (Pistacia integerrima) - zmniejsza podatność na stres. Kesar - dodaje energii, sprawia, że skóra wygląda zdrowo. Bedarikant (Ipomoeia digitata) - naturalnie poprawia metabolizm. Bala (Sida cordifolia) - poprawia wytrzymałość. Guduchi - sprawia, że jesteśmy mocniejsi fizycznie i mentalnie, odmładza nasz system immunologiczny. Satavari - działa wzmacniająco na całe ciało, dobroczynnie wpływa na wzrok. Ghee (klarowane masło) - wg. ajurwedy uznawany za jeden z najbardziej odżywczych produktów na świecie. Ashvaganda - reguluje funkcjonalność ciała, wspiera funkcje odpornościowe. Formuła zawiera jeszcze wiele innych niezwykle cennych ziół, m.in. kudzu, korę cynamonu, asparagus, olej sezamowy, gałkę muszkatołową, miód oraz inne. Składniki: Emblica officinalis (Emblic Myrobalan) Fruit, Sugar, Honey, Clarified Butter, Sesamum Indicum (Sesame) Oil, Piper Longum (Long Pepper) Fruit, Bambusa Bambos (Bamboo Manna), Elettaria cardamomum (Cardamom) Seed Syzygium aromaticum (Clove) Flower buds, Mesua ferrea (Cobras saffron) Stamen, Cinnamomum tamala (Leaf cinnamon) Leaf, Cinnamomum zeylanicum (Cinnamon) Stem Bark, Pueraria tuberosa (Indian Kudju) Root Tuber, Dioscorea bulbifera (Air potato) Root Tuber, Withania somnifera (Winter cherry) Root, Asparagus racemosus (Asparagus) Root, Aegle marmelos (Bengal quince) Root, Desmodium gangeticum (Sal leaf bush) Root, Gmelina arborea (Cashmere tree) Root, Oroxylum indicum (Indian Trumpet Flower) Root, Premna integrifolia (Headache tree) Root, Solanum indicum (Indian Nightshade) Root, Solanum xanthocarpum (Febrifuge plant) Root, Stereospermum suaveolens (Rose Flower fragrant) Root, Tribulus terrestris (Small Catrops) Fruit, Uraria picta (Urara Pitch) Root, Sida cardifolia (Country Mallow) Plant, Phaseolus trilobus (Wild Green Gram) Plant, Teramnus labialis (Horse Vine) Plant, Pistacia integerrima (Crab's claw) Galls, Phyllanthus niruri (Feather foll Plant) Plant, Leptadenia reticulata (Cork swallow wort) Root, Terminalia chebula (Chebulic Myrobalan) Pericarp, Tinospora cordifolia (Heart-leafed Moonseed) Stem, Curcuma Zedoaria (Zedoary) Rhizome, Boerhavia diffusa (Spreading Hogweed) plant, Nymphaea stellata (Blue Water Lily) Flower, Adhatoda vasica (Malabar Nut) Root, Glycyrrhiza glabra (Liquorice) Root, Maritima annua (Ice plant) Fruit, Vitis vinifera (Raisins) Dry Fruit, Inula racemosa (Irish root) Root, Santalum album (Sandalwood) Heart wood, Potassium Sorbate - E202. Alergeny: sezam, miód Stosowanie: Dabur Chyawanprash dostępny jest w formie brązowej pasty o konsystencji dżemu. Ma słodko-kwaśny posmak z delikatną ostrą nutą. Chyawanaprash może być spożywany jako samodzielny produkt lub jako smarowidło na różnego rodzaju pieczywo, krakersy etc. Niektórzy uwielbiają spożywać go w formie napoju, mieszając go z mlekiem. We wszystkich przypadkach zachowuje on swoje dobroczynne właściwości. Zalecane jest spożywanie 1-2 łyżeczek 2 razy dziennie (rano i wieczorem, przynajmniej 15 minut przed jedzeniem). Dzieci max. 1 łyżeczkę. Chyawanaprash firmy Dabur jest produktem naturalnym odpowiednim do codziennego stosowania. Wartości odżywcze Dabur Dżem Chyawanprash 250g - Wzmacnia odporność Produkt zawiera 100 g % RWS Wartość energetyczna 1360 kJ / 325 kcal 0% Białko 1,26 g 0% Węglowodany 76 g 0% w tym cukry 67 g 0% Tuszcze 1,7 g 0% w tym kwasy tłuszczowe nascyone 0,7 g 0% Błonnik 0,7 g 0% Sód 0,03 g 0% % RWS –  Referencyjna Wartość Spożycia / * Referencyjna wartość spożycia nieustalona    
Everest Ayurveda Dżem CHYAWANPRASH 300g - Zdrowie i Odporność

34,81 zł 29,90 zł


Everest Ayurveda Dżem CHYAWANPRASH 300g - Zdrowie i Odporność Ziołowy przeciwutleniacz, który ma następujące działania:    - tonizujące i wzmacniające na układ odpornościowy oraz na ogólną odporność organizmustymulujące na układ trawienny (żołądek i jelita)    - zmniejszające kwasowość organizmu    - wspierające trawienie, przemianę materii oraz wchłanianie składników odżywczych i pierwiastków śladowych    - łagodzące dla układu górnych i dolnych dróg oddechowych    - stymulujące na pracę mózgu i układ sercowy, poprawia pamięć i odświeża umy    - wspierające właściwą pracę wątroby i układu moczowego    - wspomaga detoksykację i oczyszczanie organizmu Chyawanprash dzięki swojemu działaniu rewitalizacji już od kilku stuleci w Indiach uważany jest za „eliksir życia“. Skład dżemu to wyjątkowa kombinacja ziół, z których najważniejszym składnikiem jest drobny indyjski owoc Amalaki (Embilika lekarska). Owoce te zawierają trzydzieści razy więcej witaminy C niż pomarańcze. Z uwagi na to Chyawanprash, jako bogate źródło antyoksydantów (przeciwutleniaczy), w Indiach uważana jest za doskonały środek naturalny dla wzmocnienia zdrowia oraz ogólnej regeneracji organizmu. Stara legenda mówi, że w dawnych czasach mędrzec Chyawan spożywając owoce Amalaki w kombinacji z innymi ziołami odmłodził się, odzyskał zdrowie i dożył sędziwego wieku. Tak powstał ten wyjątkowy ziołowy eliksir, któremu nadano nazwę Chyawanprash. W ocenie ajurwedy proces trawienia przebiega stopniowo na trzech różnych poziomach układu trawiennego. Początkowo w żołądku, później w jelicie cienkim i na końcu w jelicie grubym. Składniki odżywcze na poziomie żołądka wykorzystywane są przy powstawaniu płynów ustrojowych, krwi oraz limfy. Wchłanianie w jelicie cienkim ma duże znaczenie dla budowy białek, tkanki mięśniowej i przemiany tłuszczów. Składniki mineralne uzyskane w końcowym wchłanianiu w jelicie grubym biorą udział w procesach regeneracji skóry i cery, włosów, kości, tkanek mózgowych, tkanek układu neurologicznego oraz organów rozrodczych. Zdrowie i witalność całego organizmu całkowicie zależne są od właściwego trawienia pożywienia, przemiany materii,wchłaniania i przyswajania składników odżywczych, które w końcowym etapie metabolizmu potrzebne są do regeneracji i odnowy wszystkich siedmiu rodzajów tkanek organizmu. Stosowanie: 1 łyżeczkę (5g) 2 razy dziennie samodzielnie lub popijając szklanką ciepłego mleka lub wody.Przygotowanie łagodnego napoju: 1 łyżeczkę rozmieszać w 250ml ciepłej wody. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia  w ciśągu dnia. Produkt nie może być stosowany przez osoby uczulone na którykolwiek składnik leku. Składniki: Emblica officinalis (58%), tribulus terrestris, cyperus rotundus, phyllanthus amarus, vitis vinifera, terminalia chebula, terminalia bellirica, santalum album, curcuma zedoaria, boerhaavia diffusa, tinospora cordifolia, vasica adhatoda, cinnamomum zeylanicum, glycyrrhiza glabra, withania somnifera, asparagus racemosus, cinnamomum verum, syzygium aromaticum, elettaria cardamomum, convolvulus pluricaulis, pueraria lobata, piper longum, cinnamomum camphora, aegle marmelos, centela asiatica, ghee (klarowane masło), miód, cukier palmowy (15%).  
Everest Ayurveda Dżem ASTHIPRASH 200g - Kości i Stawy

30,16 zł 23,90 zł


Dżem Anthiprash- Kości i Stawy 200g Dżem ASTHIPRASH – Kości i stawy to odżywczy dżemik ziołowy działający na wzmocnienie tkanki kostnej oraz regenerację stawów. Zakłócenia tej tkanki spowodowane są niedostateczną ilością minerałów oraz zanieczyszczeniem układu jelitowego. Właściwości dżemu:     odżywia organizm i dodaje energii     oczyszcza układ jelitowy, poprawia wchłanianie składników odżywczych oraz pierwiastków stopowych     wspomaga twardość kości i tworzenie tkanki kostnej     korzystnie działa na sprawność i ruchliwość stawów     rozgrzewa stawy     wspomaga regenerację kości, zębów i włosów     wzmacnia układ odpornościowy organizmu Asthiprash to odżywczy dżemik ziołowy działający na wzmocnienie tkanki kostnej oraz regenerację stawów. Zakłócenia tej tkanki spowodowane są niedostateczną ilością minerałów oraz zanieczyszczeniem układu jelitowego a objawami będą bóle stawów, artretyzm, reumatyzm, osteoporoza, niedostatek wapnia, osłabiona budowa kośćca, zaburzenia pracy tarczycy, narośla kostne, zapalenie ścięgien, psucie zębów, wypadanie włosów, upartość, zmęczenie i wyczerpanie. Stosowanie: 2 – 3 łyżeczki dżemiku bezpośrednio lub popijanego filiżanką letniego mleka lub wody. Dla przygotowania napoju rozmieszać 1 łyżeczkę dżemiku w 250 ml ciepłej wody. Składniki INCI: Emblica officinalis (30%), Tinospora cordifolia, Curcuma longa, Mentna arvensis, Zingiber officinale, Phoenix dactylifera (plod-datle), Triticum sativum, Piper longum, Cinnamomum zeylanicum, Cymbopogon citratus, Coral calcium, ghee (masło klarowne), syrop palmowy (12%).  
KTC Olej kokosowy nierafinowany 500ml

41,82 zł 27,90 zł


KTC Olej kokosowy nierafinowany 500ml Olej Virgin polecamy głownie tam, gdzie zależy nam na kokosowym zapachu. Idealny do wypieku wszelkiego rodzaju ciast, deserów lub jako zamiennik tradycyjnych tłuszczów w wyrobach cukierniczych i wszędzie tam gdzie chcemy uzyskać orientalny smak i aromat. Dodatkowe informacje Olej typu extra virgin uzyskany metodą odwirowania ze świeżych kokosów, tłoczony na zimno. Olej kokosowy jest produktem zdrowotnym, który warto stosować wewnętrzne, jak również na skórę i włosy. Zawiera witaminy z grupy B (które chronią przed nowotworami i dbają o równowagę psychiczną), nieodzowną wit. C i E oraz magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, cynk i kwas foliowy. Olej kokosowy zawiera również tłuszcze nasycone, które w jego przypadku przyczyniają się do utraty wagi ciała - poprzez pobudzanie przemiany materii - oraz wzmacniają układ odpornościowy, gdyż zawarty kwas laurynowy zabija grzyby, bakterie i wirusy. Zewnętrznie doskonale sprawdzi się w przypadku problemów ze skórą m.in w walce z łuszczycą, trądzikiem, grzybicą oraz wszelkiego rodzaju wypryskami skórnymi. Korzyści ze spożywania oleju kokosowego: -Obniża ryzyko nadciśnienia oraz miażdżycy -Podnosi odporność ogranizmu, dzięki obecności kwasu laurynowego - tego samego, który dziecko przyswaja wraz z mlekiem matki -Działa antybakteryjnie oraz przeciwgrzybiczo -Łatwo się przyswaja i zamienia w energię -Wzmacnia wątrobę -Redukuje niekorzytne tłuszcze -Wspomaga odchudzanie Olej kokosowy to także doskonały kosmetyk: -Ma właściwości nawilżające -Może być stosowany na skórę całego ciała -Chroni włosy przed utratą protein -Wzmacnia cebulki włosów -Jest składnikiem wielu kosmetyków na rynku Olej kokosowy zawiera witaminy B1, B2, B3, B6, C, E, kwas foliowy 47% kwasu laurynowego 18% kwasu mirystynowego 11% kwasu palmitynowego 5 do 11% kwasu kaprylowego 7% kwasu oleinowego 6% kwasu stearynowego 4 do 9% kwasu kaprynowego 2% kwasu linolowego potas, magnez, żelazo, fosfor, cynk Sposób przechowywania: Olej należy trzymać w zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Należy chronić od światła słonecznego i wilgoci. Można przechowywać w lodówce. Przechowywany w temperaturze pokojowej, czyli poniżej 25 C, utwardza się i wygląda jak masło o białej, mlecznej barwie. Nie ma to wpływu na jego jakość. Powyżej temperatury 25 C olej będzie mieć postać płynną. Aby upłynnić olej wystarczy pojemnik z olejem skierować pod strumień ciepłej wody lub umieścić w naczyniu z ciepłą wodą, ewentualnie można postawić koło grzejnika. Skład: 100% olej kokosowy tłoczony na zimno, nierafinowany.  
KTC Olej palmowy nierafinowany 500ml

19,90 zł 11,90 zł


KTC Olej palmowy nierafinowany 500ml Olej palmowy, podobnie jak kokosowy, jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych na świecie. Olej palmowy wyciskany z pestek owocu drzewa Elaeis Guineensis, czyli olejowca gwinejskiego, ma barwę pomarańczową, z powodu wysokiej zawartości karotenu. Zawiera głównie kwas laurynowy( pomaga leczyć trądzik, łysienie oraz zwalcza wirusy) kwas olejowy (zmiękcza i nawilża), mirystynowy (działanie odpornościowe) i kwas stearynowy. Olej palmowy jako środek pielęgnacyjny Niesamowicie nawilża całe ciało, skórę rąk, pękających stóp i innych suchych części ciała. W medycynie olej palmowy jest stosowany na rany w celu szybszego ich gojenia, ponieważ posiada właściwości przeciwbakteryjne. Posmarowana olejem palmowym zdrowa skóra odwdzięcza się tym, że staje się ona gładka, a po każdym następnym smarowaniu gładkość ta się potęguje. Olej przeznaczony jest dla skóry dojrzałej i problematycznej: uszkodzonej przez słońce, skłonnej do podrażnień, uczuleń, stanów zapalnych. Idealny na atopowe zmiany skórne, można stosować na rany, ponieważ je goi, pozwala szybko pozbyć się wyprysków. Wzmacnia, odżywia włosy Pomaga pielęgnować suche włosy. Intensywnie je nawilża, odżywia. Sprawia, że po zastosowaniu zaczynają odzyskiwać swoją sprężystość. Zapobiega ich wypadaniu i przedwczesnemu siwieniu. Likwiduje łupież, zapobiega jego nawrotom. Odżywia włosy od cebulek aż po końce. Doskonały również do masażu ciała. Nawilża skórę pozostawiając subtelny zapach. Wykazuje właściwości antyseptyczne, antybakteryjne. Jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym Olej palmowy do masażu Masaż z zastosowaniem tego oleju przynosi skórze wiele wspaniałych korzyści pielęgnacyjno-relaksujących oraz znacznie poprawia stan skóry. Polecany jest zwłaszcza do bardzo suchej i pękającej skóry, przeznaczony również dla skóry dojrzałej, uszkodzonej przez słońce, a także przy neurodermitis. Właściwości: Właściwości kosmetyczne: "chłodzące" uspokajające nawilżające wygładzające odżywcze przeciwzapalnie przeciwobrzękowe łagodzące tonizujące przyśpiesza regenerację tkanek Olej palmowy jest znany z powodu zastosowania do produkcji luksusowych mydeł. Zawiera między innymi: - Wysoki wskaźnik witaminy E, dzięki czemu wykazuje działanie przeciwstarzeniowe. Swój kolor zawdzięcza wysokiej zawartości betakarotenu. - Retinol (witamina A), który to jest odpowiedzialny za pobudzenie procesów regeneracyjnych w komórkach, odnawia je. - Fitosterole, które to regenerują naskórek, zabezpieczają go przed nadmierną utratą wody. Działają przeciwzapalnie i kojąco. Olej palmowy nadaje się również do spożycia - można używać go w kuchni do smażenia i pieczenia. Nie zawiera cholesterolu. Jest on odporny na utlenianie i działanie wysokich temperatur. Nie straci swoich właściwości nawet przy długim okresie przechowywania. Zaleca się jego spożycie w przypadku niedoborów witaminy A. Jest najbardziej znaczącym źródłem dwóch wyjątkowo silnych zwalczających raka składników – tokotrienoli i gamma-karotenu – co czyni go tym samym potężnym, zwalczającym raka produktem spożywczym. Właściwości lecznicze: pomaga obniżyć stężenie cholesterolu zmniejsza ryzyko zachorowań na raka wykazuje działanie anty zakrzepowe, dzięki czemu chroni przed zawałami serca zapobiega arteriosklerozie i zawałom serca opóźnia proces starzenia się organizmu. jest źródłem witaminy A i E wykazuje działanie antyoksydacyjne Doskonale nadaje się do przygotowywania ryżu, ziemniaków, duszonej cebuli, sadzonych jajek oraz sosu moambe. W połączeniu ze szpinakiem skutecznie chroni wzrok. Olej palmowy nie pieni się, więc nie potrzebuje tych chemicznych dodatków. Można w nim przyrządzać frytki, rożki, pączki i inne pokarmy smażone na głębokim tłuszczu. W przeciwieństwie do olejów uwodornionych, olej palmowy nie pozostawia tłustego posmaku w ustach. Prócz tego znajduje zastosowanie jako dodatek do zup, warzyw i makaronów lub baza dressingów do sałatek. Możesz go nawet użyć do smarowania chleba lub tostów. Uwaga: Przy nałożeniu zbyt dużej ilości może zabarwić skórę, jednak kolor jest zmywalny. Dlatego należy go nakładać w niewielkich ilościach, by kontrolować ewentualne pojawienie się zabarwienia. Skład: 100% czysty, nierafinowany olej palmowy W temperaturze pokojowej ma postać gęstego, miękkiego masła o neutralnym, lekkim zapachu. Przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu.  
KTC Masło klarowane Ghee 500g

32,75 zł 30,90 zł


KTC Masło klarowane Ghee 500g Ghee to klarowne masło, które zawiera 99,8% tłuszczu z mleka krowiego. Jest to główny składnik kuchni indyjskiej. Metodę klarowania masła wynaleziono tam ponad 4 tys. lat temu – Hindusi do dziś wierzą, że jest to „boski dar” i nazywają go „najdoskonalszym tłuszczem świata”. Wytwarzane przez gotowanie masła na małym ogniu i usuwanie (klarowanie) pojawiających się na jego powierzchni szumowin oraz osadów na dnie. Charakteryzuje je złocista barwa, lekko orzechowy aromat i delikatny posmak podkreślający walory potraw. Ma długi okres przydatności do spożycia i może być przechowywane w temperaturze pokojowej. W kuchni używają go praktycznie do wszystkiego. Może być używane w zasadzie do przyrządzenia każdej potrawy wymagającej użycia tłuszczu. Masło klarowne jest idealne do smażenia w głębokim tłuszczu, gdyż nie pali się aż do osiągnięcia temperatury 250°C. Dzięki temu doskonale nadaje się do smażenia i frytowania. Masło takie jest delikatniejsze i lepiej podkreśla smak potraw oraz tworzy ładną glazurę na potrawach. Ma zapach prawdziwego masła. Sklarowane masło jest prawie czystym tłuszczem i nie zawiera wielu alergenów obecnych w innych produktach mlecznych jak kazeina i laktoza, co czyni je dobrze tolerowanym przez osoby wrażliwe na mleko krowie. Masło krystalizuje się w temperaturze pokojowej. W 100 gramach zawiera się 99,5 g tłuszczu , w tym jednonienasycone kwasy tłuszczowe do 29 procent i 4,6 procent wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Reszta składa się z cholesterolu (278 mg), wody (100 mg), rozpuszczalnych w tłuszczach witamin (witamina A 0,93 mg, witamina D 1,6 mikrogramów, witamina E 2,4 mg) i α-karoten (0,53 mg). Zastosowanie: -duszenie, -pieczenie, -dodatek do potraw, -do zup, -do kanapki WŁAŚCIWOŚCI: • Trawi się łatwiej niż tradycyjne masło i oleje roślinne • Działa przeciwzapalnie • Przywraca równowagę w organizmie – lekarze ajurwedyjscy (hindusi) używają do wszystkiego – od odmładzania skóry po regulowanie gospodarki hormonalnej. • Zwiększa elastyczność tkanki łącznej • Dodaje wigoru –wspomaga system immunologiczny. • Wspomaga trawienie i przyspiesza metabolizm. Trawienie wspomaga masło klarowane równoważy nadmiar kwasów żołądkowych, a przez to odtwarza śluz na ścianach żołądka. • Wspomaga przyswajanie witamin A,D,E,K rozpuszczalnych w tłuszczach • Lekkie oparzenia: Podobnie jak aloes, ghee pomaga w gojeniu się ran zarówno po oparzeniach, jak i innych, jeśli zostanie nałożone szybko na uszkodzony obszar skóry • Poprawia uczenie się, zapamiętywanie i przypominanie. • Posiada właściwości lecznicze przy chorobie wrzodowej, przy zaparciach, chorobach skóry i oczu • Ma właściwości wygładzające skórę • Jest bogate w antyoksydanty • Ma właściwości antywirusowe • Obniża też poziom cholesterolu. Masło klarowane sprawia, że potrawy są lepiej przyswajalne, wzmacnia ich smak, a podczas duszenia zachowuje witaminy zawarte w pożywieniu. Masło to poprawia również wzrok i studzi nadmierną ciepłotę, jest ponadto naturalnym środkiem zwalczającym wolne rodniki i w ten sposób chroni komórki. Tradycyjna medycyna ajurwedyjska podaje natomiast, że jedzenie ghee przywraca potencję i aktywność seksualną, usprawnia proces gojenia się ran oraz zwiększa koncentrację. Sposób przechowywania: w temperaturze pokojowej wynosi około 9, a w chłodziarce nawet 15 miesięcy. Najlepiej gdy jest zamknięte w szczelnym pojemniku, gdyż spowalnia to proces utleniania.  
KTC Olej kokosowy 500ml

19,90 zł 13,90 zł


KTC Olej kokosowy 500ml Idealny do smażenia orientalnych potraw, gotowania, pieczenia ciast i robienia deserów. Nadaje się również do smarowania pieczywa. Świetnie się wchłania w potrawy. Nie ma wpływu na smak przyrządzanej potrawy. Olej kokosowy znalazł również zastosowanie jako, środek pielęgnacyjny i kosmetyczny oraz do masaży. Dodatkowe informacje: DO CIAŁA i DO MASAŻU: Można stosować jako, balsam do ciała. Jest idealny do cery suchej i łuszczącej się, swędzącej. Najlepsze rezultaty można uzyskać wcierając olej w jeszcze wilgotna skórę, tuż po kąpieli. Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry i egzemą. Używany do masażu wspomaga naturalną, równowagę skóry. Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się. Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz plamkom na ciele. Sprzyja zdrowemu i promiennemu wyglądowi skóry. Dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego. Masaż z użyciem oleju kokosowego jest niezapomnianym przeżyciem. Olej kokosowy do Masażu stosowany jest na całym świecie przynosi relaks i znacznie poprawia stan skóry. Polecany jest zwłaszcza do bardzo suchej i pękającej skóry, przeznaczony również dla skóry dojrzałej, uszkodzonej przez słońce, a także przy neurodermitis. Olej kokosowy ma działanie "chłodzące" i uspokajające. DO TWARZY: W przypadku bardzo delikatnej i przesuszonej cery olej jest używany jako preparat do demakijażu oczu i twarzy. Olej można również delikatnie wcierać w skórę twarzy w celu lepszego nawilżenia i nadania jej blasku. DO WŁOSÓW: Olej kokosowy nakładany na włosy doskonale je pielęgnuje, zapewnia ich odbudowę i ochronę oraz usuwa łupież. Jest idealny dla osób, które mają suche, zniszczone włosy, ze skłonnością do rozdwojonych końcówek. Aby odżywić włosy olejem należy go wmasować na mokre włosy, nałożyć na nie foliowy czepek i owinąć głowę ręcznikiem. W zależności od zapotrzebowań pozostawić olej na włosach na godzinę lub całą noc, a następnie dokładnie umyć włosy. Olej można również wymieszać z porcją Amli i stosować jako maskę do włosów. Świetnie się sprawdza w połączeniu z olejkiem bawełnianym - odżywia włosy, sprawia, że stają się wyjątkowo jedwabiste i miękkie. Olej można używać również bez spłukiwania. Należy jednak uważać z dozowaną ilością, aby nie obciążyć i nie przetłuścić włosów. Odrobina oleju, roztartego palcami i nałożonego na końcówki włosów jest doskonałą pielęgnacją. Właściwości oleju kokosowego: - antybakteryjny - antywirusowy - antyseptyczny, wspomaga gojenie ran- reguluje przemianę materii - nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej - wzmacnia mięsień sercowy - nie obciąża trzustki - łagodzi dolegliwości cukrzycowe - odżywia skórę - pomocny w egzemach - spowalnia starzenie się skóry i powstawanie zmarszczek - wzmacnia włosy - likwiduje łupież - nie zawiera cholesterolu - dobry dla diabetyków - posiada neutralny zapach Sposób przechowywania: Olej należy trzymać w zakręconym pojemniku, w temperaturze pokojowej. Należy chronić od światła słonecznego i wilgoci. Można przechowywać w lodówce. Przechowywany w temperaturze pokojowej, czyli poniżej 25 C, utwardza się i wygląda jak masło o białej, mlecznej barwie. Nie ma to wpływu na jego jakość. Powyżej temperatury 25 C olej będzie mieć postać płynną. Aby upłynnić olej wystarczy pojemnik z olejem skierować pod strumień ciepłej wody lub umieścić w naczyniu z ciepłą wodą, ewentualnie można postawić koło grzejnika. Skład: 100% czysty i naturalny olej kokosowy  
KTC Mleko kokosowe 400ml

9,90 zł 5,90 zł


KTC Mleko kokosowe 400ml Oryginalne mleko kokosowe, pyszne, lekkostrawne i odpowiednie dla osób z nietolerancją laktozy! Sterylizowane mleko kokosowe doskonałe jako napój lub dodatek do potraw. Odpowiednie także dla osób z alergią pokarmową także na soję czy orzechy i migdały, nietolerancją laktozy, celiakią, wegetarian i wegan Dodatkowe informacje: Jako dodatek do potraw curry, sosów, deserów i napojów. Świetnie zastępuje mleko krowie. Mleko kokosowe jest dziś jednym z najbardziej popularnych składników w kuchni ajurwedyjskiej i azjatyckiej. Jest idealnym składnikiem, który nadaje delikatny kokosowy smak wszelkiego rodzaju potrawom - zarówno słodkim jak i słonym czy pikantnym. Doskonałe także do bezpośredniego spożycia. Warto wiedzieć, że oprócz walorów czysto smakowych mleko kokosowe to także bogate źródło aminokwasów oraz witaminy C. Zawiera dobrze przyswajalne białko oraz kwas foliowy, magnez, potas i żelazo. Do użytku wewnętrznego, czyli do spożycia mleko kokosowe tradycyjnie polecane jest przy takich dolegliwościach jak niedomaganie wątroby, słabe trawienie, spowolniona lub nieregularna praca jelit, podwyższony poziom cholesterolu. Składniki: mleko kokosowe, guma guar i woda  
Everest Ayurveda Dżem MEDAPRASH 200g - Redukcja i dieta

27,00 zł 23,90 zł

Artykuł chwilowo niedostępny

Everest Ayurveda Dżem MEDAPRASH 200g - Redukcja i dieta Dżem Medaprash - redukcja i dieta. to odżywczy dżemik ziołowy dla redukcji tkanki tłuszczowej oraz regulacji masy ciała. Zakłócenia tej tkanki spowodowane są nadmierną ilością pożywienia oraz spowolnioną przemianą materii. MEDAPRASH – Redukcja i dieta: Gymnema sylvestre przyczynia się do redukcji masy ciała, działa na optymalizację cukru i cholesterolu Terminalia bellirica normalizuje poziom glukozy i cholesterolu Inula helenium zmniejsza apetyt i sprzyja wydalaniu wody z organizmu Curcuma longa poprawia czynność wątroby oraz spalania tłuszczów Zingiber officinale wzmacnia energię życiową i pobudza organizm Terminalia chebula wspomaga optymalizowanie funkcji układu żołądkowo-jelitowego Medaprash to odżywczy dżemik ziołowy dla redukcji tkanki tłuszczowej oraz regulacji masy ciała. Zakłócenia tej tkanki spowodowane są nadmierną ilością pożywienia oraz spowolnioną przemianą materii. Objawy: nadwaga, tłuszczaki, choroby wątroby i trzustki, cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, nadmierne pragnienie oraz powstawanie kamienia nazębnego, infekcje układu moczowego, obniżona sprawność ruchowa, brak równowagi psychicznej, pasywność i nadmierna ospałość. Stosowanie: 2 – 3 łyżeczki dżemiku bezpośrednio lub popijanego filiżanką letniego mleka lub wody. Dla przygotowania napoju rozmieszać 1 łyżeczkę dżemiku w 250 ml ciepłej wody. Składniki: Gymnema sylvestre (gurmar-liść), Terminalia bellirica (Bibhitaka owoc), Inula helenium (oman wielki- kłącze), Curcuma longa (kurkuma długa-kłącze), Zingiber officinale (imbir lekarski-kłączę), Terminalia chebula (migdałecznik chebułowiec-owoc), emblica officinalis (liściokwiat garbnikowy-owoc), asparagus racemosus (szparag groniasty-pęd podziemny), tinospora cordifolia (zielona winorośl- trzon), piper longum (pieprz długi), piper nigrum (pieprz czarny), tribulus terrestris (buzdyganek naziemny-ziele), prunus dulcis (pestka migdału), ghee ( masło klarowne) miód, syrop palmowy. Przechowywać w miescju suchym w temperaturze pokojowej w szczelnie zakniętych opakowaniach.  
  • Poprzednia

  • Następna

Promocje

Uwaga!!!
Ten produkt jest zapowiedzią. Realizacja Twojego zamówienia ulegnie przez to wydłużeniu do czasu premiery tej pozycji. Czy chcesz dodać ten produkt do koszyka?
TAK
NIE
Oczekiwanie na odpowiedź
Dodano produkt do koszyka
Kontynuuj zakupy
Przejdź do koszyka