Kuchenne Inspiracje - Pierogi, kluski, makarony - uszkodzone
-
Autor: Siostra Maria
- ISBN: 9788365807564
- EAN: 2017660164735
- Oprawa: oprawa: broszurowa
- Wydawca: Martel
- Format: 200x145 mm
- Liczba stron: 112
- Rok wydania: 2021
- Wysyłamy w ciągu: niedostępny
-
Brak ocen
-
9,79zł
Oferta wyprzedażowa książek - pozycje delikatnie uszkodzone, mogą mieć uszkodzone okładki, zagięte rogi itp jednak nie przeszkadzają w korzystaniu z książki.
W kolejnej części poradnia kulinarnego siostry Marii proponujemy przepisy na niezwykle popularne i przez wielu uwielbiane mączne dania, idealne na powszedni lub niedzielny obiad czy spotkanie w gronie rodziny.
Książka została podzielona na cztery działy tematyczne. W pierwszym zamieszczono receptury na rozmaite pierogi, które wielu z nas nieodłącznie kojarzą się z dzieciństwem, z kuchnią mamy czy babci. Okazuje się, że ich przygotowanie nie musi być skomplikowane i pracochłonne. Znajdziemy tu przepisy na tradycyjne pierogi z mięsem czy z kapustą i grzybami, ale i na te, które przywędrowały do nas z odległych kultur, jak gruzińskie chinkali czy włoskie ravioli. W drugim rozdziale zebrano przepisy na kopytka, kluski śląskie, kartacze, drobne kluseczki do zup, pyzy czy knedle. W dziale trzecim skupiono się na makaronie, a w czwartym na różnego rodzaju naleśnikach, plackach, krokietach, racuchach i blinach.
Pierogi, kluski, makarony to niezbędnik dla miłośników dobrej kuchni, a prezentowane dania powinny zadowolić gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy.
-------
Kuchenne Inspiracje Siostry Marii to seria tematycznych poradników kulinarnych. Każdy tom zawiera ok. 50 receptur na zdrowe i łatwe do przygotowania potrawy. Przepisy siostry Marii nie wymagają specjalnych umiejętności, z pewnością znajdą wielu amatorów, a wszystkie dania można bez trudu przygotować w domowych warunkach z ogólnie dostępnych produktów. Dzięki dokładnym wskazówkom opatrzonym pięknymi zdjęciami uda się przyrządzić każdą potrawę!
Przepis na makaron do lasagne
Składniki:
o 2½ szklanki mąki pszennej,
o 2 jajka,
o 1 żółtko,
o sól do smaku,
o odrobina ciepłej wody.
Wykonanie makaronu do lasagne
Do sporej miski wsypać mąkę i szczyptę soli. Pośrodku mąki zrobić dołek wbić do niego jajka i dodać żółtko. Zagniatać ciasto, stopniowo zagarniając mąkę do środka. W razie gdyby było zbyt suche, dolać odrobinę ciepłej wody. Wyrobić gładkie, elastyczne i dość twarde ciasto. Gotowe ciasto przykryć miseczką lub zawinąć w folię i odłożyć na godzinę. Ciasto podzielić na 4 porcje i każdą rozwałkować na cienki placek lub przepuścić przez maszynkę do makaronu. Placki kroić w prostokąty i rozkładać na ściereczkach do przeschnięcia. Makaron jest gotowy do użycia.